hirdetés

Válás után alvászavar, majd magas vérnyomás

Válóper után sokféle pszichés zavar jelenik meg. Egy jól ellenőrzött vizsgálat tanúsága szerint a gyakori alvászavart a szisztolés vérnyomás emelkedése követheti.

hirdetés

Magyarországon évente 24–25 ezer válás történik. Az Európai Unióban ez a középmezőnyt jelenti. A csúcson Belgium foglal helyet, ahol a házasságok háromnegyede ér véget válóperrel. Büszkélkedni azonban nincs okunk, mert manapság lényegesen kevesebb házasság köttetik, mint évtizedekkel ezelőtt, a válások száma viszont mérhetően emelkedik.

Az 1980-as években ezer házasságkötésből átlagosan 346 végződött válással. Évezredünk kezdetére ezer házasságkötésre már 562 válás jutott. David Sbarra, az Arizonai Egyetem pszichológus docense és tanítványai megvizsgálták az éppen válófélben lévő vagy elvált emberek lélektani helyzetét és azt, hogy ez milyen kóros állapothoz vezethet.

A kutatók 138, már külön élő vagy mintegy 16 hétnél nem régebben elvált ember alvászavarainak tanulmányozásával kezdték vizsgálatukat. Mint kiemelték, a válás kezdetétől általános panasz az alvászavar, mely hozzátartozik a lélektani alkalmazkodáshoz és egyénileg különböző mértékben okoz szenvedést. „Az alvászavarok, ha hosszabb ideig tartanak, már nem egyszerűen csak a pihenést teszik lehetetlenné, hanem arra utalnak, hogy a válófélben lévők deprimálttá válhatnak, harcolnak az életük rendbe tételéért, és ezért egészségügyileg is sérülékenyek” – nyilatkozta Dr. Sbarra.

Azt figyelték meg, hogy ha a válás után még 10 hétig tart a rossz alvás, azt vérnyomás-emelkedés követi. A kutatók a megfigyelési idő 7,5 hónapja alatt háromszor találkoztak az alvászavar miatt észlelt résztvevőkkel, és minden alkalommal vérnyomásmérés is történt. Ez általában 10 heti alvászavar után mutatott először tenzióemelkedést.

A munkacsoport hangsúlyozza, hogy ha a válás vagy hasonló pszichés helyzet következtében valakit alvászavar kezd gyötörni, feltétlenül gondos lélektani segítségre van szüksége, mert ezt hosszú távon egyedül nem képes megoldani és olyan élettani, szervi változások mennek végbe, pl. vérnyomás-emelkedés, melyeknek már kiszámíthatatlan következményeik lehetnek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.