hirdetés

Rossz házasságban szívbajt kaphatunk

Rossz, gyötrelmes párkapcsolatban évtizedeket leélni deprimáló, elkeserítő. Egy nagy vizsgálat most azt igazolta, hogy ez nemcsak a lelki egyensúlyt teszi tönkre, hanem növeli a szívbetegségek gyakoriságát is, kiváltképp a nők esetében.

hirdetés

Az egészséges öregségre vonatkozó társadalmi és személyes hatások, kapcsolatok jelentőségéről keveset tudunk. Az Egyesült Államok egészségügyi vezetése ennek a kérdésnek a vizsgálatára szervezte meg a National Social Life, Health and Aging Project programot, melynek eredményeként most közölték a rossz házasság és a szívbetegség összefüggéseivel foglalkozó tanulmányt.

A húsz oldalas dolgozatot a Journal of Health and Social Behavior közölte. A szerző két szociológus, Hui Liu és Linda Waite. Az öregedéssel foglalkozó programból 57–85 esztendős nők és férfiak adatait dolgozták fel. A tudományos értékelést a gyengébb nem 469 és a férfiak 739 házasságban élő tagjának anyagából végezték.

A vizsgálati alanyok nem csupán részletes vallomást tettek a házastársukkal való együttélés részleteiről, de gondos egészségügyi vizsgálatokon is részt vettek. A kórtörténetet a kardiovaszkuláris panaszok felvétele mellett részletes vizsgálat, vérnyomásmérés, a C-reaktív protein meghatározása egészítette ki. A kutatók kiemelten foglalkoztak azzal, hogy a kor előrehaladtával az együttélés változott-e és milyen irányban változott.

A rossz házasság – például egy állandóan követelőző élettárs – egyértelműen szívbetegségek kifejlődéséhez vezet. Az eredmények értékelésében a szerzők azt is kiemelik, hogy a negatív hatás szignifikánsan nagyobb mértékben érvényesül, mint az ellenkezője: a jó házastársi kapcsolat kedvező befolyása csak szerényen érzékelhető.

A szívbetegség kockázata az évek múlásával mind kifejezettebben érvényesül. Ahogy az évek telnek, a rossz házasság mind ingerlőbb, a szervezet immunrendszere tovább romlik, az egyéni érzékenység mind nagyobb – nyilatkozta Liu professzor.

Igen fontos felismerés, hogy a rossz házasságnak a szív állapotát rontó hatása a nők esetében sokkal kifejezettebb. A nők a házasság romlását erősebben megélik, könnyebben kerülnek depresszióba, és ennek megfelelően még hajlamosabbak szívpanaszokra, mint a férfiak.

Az utóbbi különbség azzal is magyarázható, hogy a beteg férjet a feleség általában fokozott figyelemmel kezeli, ápolja; ha az asszony megbetegszik, ritkán kap melegebb gondoskodást, mint egyébként. Kiváltképp igaz ez az állandó ápolást igénylő krónikus szívbetegségekre.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.