hirdetés

A nők később fordulnak orvoshoz anginás fájdalom miatt, mint a férfiak

A szívtájon kezdődő mellkasi fájdalomra másképp reagálnak a nők és a férfiak. Egy most ismertetett előadás szerint a nők lényegesen később fordulnak orvoshoz ilyen panasz miatt.

hirdetés

Idén október végén Vancouver volt a Kanadai Kardiovaszkuláris Kongresszus színhelye. A több ezer szívgyógyász válogathatott az ülésszakok témái között. Nagy figyelmet keltett az amerikai Catherine Kreatsoulas epidemiológus (Harvard Egyetem, Közegészségügyi Kar, Boston, Massachusetts) előadása arról a vizsgálatról, amelyben kimutatták, hogy a gyengébb nem tagjai jelentős késéssel fordulnak orvoshoz anginás fájdalom esetén, mint az erősebb nemhez tartozók.

Dr. Kreatsoulos elmondta, hogy a szív- és érbetegségek Kanadában is a vezető halálokot jelentik, de még mindig nem tudunk eleget arról, hogyan fogják fel a nők ezt a betegséget. Még mindig szerepel a köztudatban az a tévedés, hogy a szívinfarktus valamiféle férfibaj.

Az előadó a tanulmányt két részre bontotta. Az első részben azt a félórás interjút ismertette, melyben 31 szívbeteg elmondotta, miért kereste meg a kardiológust anginás panaszai miatt. A részletes beszélgetés alapján mind a nők, mind a férfiak hat fázison keresztül jutottak el odáig, hogy az angina miatt szakorvoshoz forduljanak.

Először feltámadt bennük egy bizonytalan érzés, hogy a panasz szív eredetű lehet, s nem csupán meghúzott mellkasi izom vagy emésztési zavar következménye. A második fázis a kételkedés időszaka volt, hogy ez a panasz ténylegesen ismétlődik-e. A harmadik időszakban beszéltek a panaszukról egy családtaggal vagy baráttal. A negyedik tétel a panasz elfogadása és súlyosságának fölmérése. Az ötödik pont annak megértése, hogy itt valóban orvosi segítségre van szükség, a hatodik fázis az orvos véleményének megemésztése, javaslatának követése.

Mind a nők, mind a férfiak eljutnak egy „döntésponthoz”, amikor egyértelműen érzékelik a helyzet súlyosságát, és elfogadják, hogy orvosi segítségre van szükség. Ez a döntéspont azonban a két nem tagjai esetében különbözik.

A férfiaknak nagyobb önmeggyőzésre van szükségük az orvosi beavatkozás elfogadásához. Ha már meggyőződnek arról, hogy „nem érzem jól magam”, „pocsékul vagyok” – az elég. A nőknek az kell, hogy valaki, akiben hisznek, azt mondja: „Rosszul nézel ki…” A nőkben él valamilyen sajátos optimista tévhit: a férfiakhoz képest tovább várnak, azt remélve, hogy a tünetek, panaszok majd maguktól csökkennek.

A tanulmány második részéből kiderült: a nők, mielőtt orvoshoz fordulnának, másfélszer akkora valószínűséggel várnak arra, hogy panaszaik súlyosbodjanak és sűrűsödjenek, mint a férfiak. Ennek háttere bizonyára összetett, hiszen a családot elsősorban a nők tartják össze, és a kórházi ápolási idő alatt távol lesznek otthonuktól. A férfiaknak inkább az számít, hogy segítséget kapjanak panaszaik enyhítésére.

 

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.