hirdetés

Vázizomsérülések és a nem szteroid gyulladásgátló szerek

A vázizomzat sérüléseit gyulladásos természetűnek tartják, ezért kezelésükre gyakran rendelnek nem szteroid gyulladásgátló szereket. A gyulladás azonban a gyógyulási folyamat nélkülözhetetlen eleme, csökkentése akár kedvezőtlen hatású is lehet. Az íngyulladásnak nevezett ínsérülések valójában nem gyulladásos, hanem degeneratív elváltozások. A vázizomsérülések patofiziológiájának és gyógyulási folyamatának elemzése megkérdőjelezi a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazását, jóllehet számos kezelési protokoll részét képezik. Mivel a nem szteroid gyulladáscsökkentőknek komoly mellékhatásaik vannak, nem feltétlenül ezeket kellene elsőként választani a vázizomsérülések kezelése során.

A vázizomzat sérülései miatt közel ugyanannyi beteg keresi fel háziorvosát, mint felső légúti betegségek kapcsán.1 A vázizomsérülések kezelésére az orvosok hajlamosak azonnal nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) szert rendelni. Jelenleg a nem szteroid gyulladásgátlók az egyik leggyakrabban felírt gyógyszercsoport az Egyesült Államokban.

Széles körű alkalmazásuk ellenére megkérdőjelezhető, hogy valóban helyük van-e a vázizomsérülések kezelési protokolljában (nevezetesen a gyulladáscsökkentő hatás klinikai előnyeit vitatjuk). Bár eredetileg az aszpirinnél biztonságosabb alternatívaként kerültek forgalomba, a nem szteroid gyulladáscsökkentőknek súlyos emésztőszervi és egyéb mellékhatásaik vannak. Közleményünkben áttekintjük a vázizomsérülések patofiziológiáját és gyógyulási folyamatát, valamint a vázizomzat sokféle nem reumás jellegű sérülése esetén alkalmazott nem szteroid gyulladásgátlók hatékonyságával kapcsolatos klinikai tapasztalatokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Steven D. Stovitz, MD - Robert J. Johnson, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.