hirdetés

Végre egy új antibakteriális szer

Az FDA engedélyezte a meropenemet és vaborbactamot tartalmazó Vabomere alkalmazását felnőttek szövődményes húgyúti infekciójának kezelésére.

hirdetés

A meropenemet és vaborbactamot tartalmazóúj befogadott gyógyszer javallati körét a felnőttkori húgyúti fertőzések (UTI, urinary tract infection) – köztük a pyelonephritis – specifikus kórokozók okozta szövődményes formái képezik. A Vabomere-ben az antibakteriális hatású meropenem melletti vaborbactam található, amely az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia bizonyos formáit képes gátolni.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) elkötelezett az iránt, hogy biztonságos és hatásos antibakteriális szereket bocsásson a betegek rendelkezésére – nyilatkozta dr. Edward Cox, a FDA illetékes hatóságának igazgatója. – A mostani engedélyezés újabb terápiás alternatívát kínál a súlyos bakteriális fertőzés kapcsán kialakuló UTI kezelésében.”

A Vabomere hatásosságát és biztonságosságát elemző klinikai vizsgálatba 545, szövődményes UTI-ban (többek között pyelonephritisben) szenvedő felnőtt beteget vontak be. A Vabomere-rel történt intravénás kezelés végére a betegek 98 százalékának tünetei megszűntek vagy enyhültek, és a vizelettenyésztés eredménye negatív lett. Kontrollként egy másik antibakteriális kombinációt, a piperacillin/tazobactamot alkalmazták, mely 94 százalékban eredményezte a tünetek megszűnését vagy javulását, valamint negatív vizelettenyésztési eredményt. A kezelés befejezése után körülbelül 7 nappal a tünetmentes, negatív vizelettenyésztési eredménnyel rendelkező betegek aránya a Vabomere-csoportban 77 százalék, a piperacillin/tazobactam csoportban 73 százalék volt.

A Vabomere-rel kezelt betegek között leggyakoribb mellékhatásként fejfájás, az infúzió helyén lokális reakció vagy hasmenés jelentkezett. Vabomere alkalmazása kapcsán fennáll súlyos kockázatok, például allergiás reakciók vagy görcsrohamok lehetősége is. A Vabomere csak nagy körültekintéssel adható olyan betegeknek, akiknek kórelőzményében béta-laktámok alkalmazása kapcsán fellépett anafilaxiás reakció szerepel.

Az antibiotikumrezisztens törzsek megjelenésének megakadályozása és az antibakteriális szerek hatásfokának fenntartása érdekében a Vabomere csak olyan infekciók terápiájára vagy prevenciójára javasolt, melyekről bizonyított vagy alaposan gyanítható, hogy érzékeny baktériumok állnak a háttérben.

A Vabomere fertőzések kezelésében minősített termék (QIDP, qualified infectious disease product) megjelölést kapott. Ilyen minősítést azok az antibakteriális szerek érdemelhetnek ki, melyek a FDA kritériumai szerint alkalmasak súlyos vagy életet veszélyeztető fertőzések kezelésére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Nagyon jó!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.