hirdetés

Vérszegénység

Vérszegénység (orvosi kifejezéssel anémia) akkor alakul ki, ha a szervezet oxigénellátásában alapvető szerepet játszó vörösvérsejtek szerkezete vagy működése károsodik, illetve termelődésükben zavar áll be, így már nem képe­sek feladataikat ellátni. A vörösvérsejtek festékanyagának, a hemoglobinnak egyik fontos összetevője a vas, így a vashiány a vérszegénység gyakori oka.

hirdetés

A nők a nemi éréstől a változókorig fokozottanA vérszegénység hátterében nagyon sokféle ok állhat. Éppen ezért elen­gedhetetlen feladat az előidéző tényező feltárása, és a vérszegénység megszünteté­sén túl meg kell kísérelni az azt előidéző ál­lapot kezelését is. A vérszegénység eseten­ként csak átmenetileg áll fenn, míg máskor tartósnak bizonyul – különösen ez utóbbi esetek igényelnek kiemelt figyelmet, mert az állapot súlyos betegség részjelensége vagy következménye is lehet.

Mikor gyanakodjunk vérszegénységre?

A vérszegénység az esetek jelentős részében tünetmentes, majd később, az állapot sú­lyosbodásával tünetek is megjelennek. Ezek általában nem jellegzetesek, számtalan más kórállapot jelei is lehetnek. A leggyakoribb az indokolatlan fáradtság- és gyengeségérzés, levertség, mely jelentősebb terheléssel nem magyarázható, és hosszú időn át fennáll. Előfordulhat már nyugalomban vagy minimális terhelésre fellépő szapora szívverés, fejfájás, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom vagy a figyelemösszpontosítás nehezítettsége. Talán a korábban normális bőrszínű beteg arcszínének sápadtabbá válása a leggyako­ribb, ami felkelti az érintettben vagy család­tagjaiban a vérszegénység gyanúját.

A vérszegénység speciálisabb formái­ban ritkább tünetek is előfordulhatnak, pl. folsavhiányos anémiában hasmenés, inger­lékenység; sarlósejtes anémiában kéz- és lábfájdalom, sárgaság; aplasztikus anémiá­ban láz, gyakori fertőzések, bőrkiütések stb.

Az anémia formái, okai

A következőkben röviden felsoroljuk a vérsze­génység leggyakoribb okait, hiszen a valószí­nűsíthető kiváltó ok nagyban meghatározza a kezdeti kivizsgálás irányát. A kóreredet sze­rint három forma különíthető el: (1) fokozott vérvesztés okozta anémia; (2) csökkent vagy kóros vörösvérsejtképzés okozta anémia; és (3) a vörösvérsejtek fokozott pusztulására visszavezethető anémia. Más szempontból megkülönböztetik a vashiányos anémiát (a vas pl. elégtelen bevitel vagy csökkent felszí­vódás miatt nem áll elegendő mennyiségben a szervezet rendelkezésére) és az ún. vészes vérszegénységet (mely a B12-vitamin felszívó­dásának zavarára vezethető vissza).

Az alakos elemek egészséges személy és vérszegény beteg vérébenValamely vitamin vagy nyomelem hiánya. Vérszegénységet okozhat mindama faktorok hiánya, amelyekre szükség van a vörösvérsejtek normális termelődéséhez, szerkezetéhez vagy működéséhez. Ezek kö­zül a leggyakoribb a vashiányos anémia, de vérszegénységet okozhat a B12-vitaminnak vagy egy másik B-vitaminnak, a folsavnak a hiánya is (rendszerint feszívódási zavar következtében, pl. cöliákiában). Vashiány élettani állapot kapcsán is kialakulhat, pl. a terhesség alatt, a várandós nő fokozott vasszükséglete következtében.

Krónikus betegségekhez társuló anémia. Vérszegénységgel járhat többek között az idült vesebetegség, tartósan fennálló fertőzés, rosszindulatú daganat, autoimmun betegség, idült szívelégtelen­ség, és szintén anémiát okoz a nagyobb fokú vérzés (pl. műtét kapcsán) vagy hosszabb ideig fennálló vérezgetés (pl. fekély, gyomorhurut, aranyeres csomó vagy daga­nat) okozta vérveszteség. De vérszegény­séghez vezethet a szokottnál elhúzódóbb vagy bőségesebb menstruációs vérzés is.

A fentieken kívül a vérszegénység oka lehet veleszületett (pl. talasszémia), a vörösvérsejtek fokozott pusztulása (pl. sarlósejtes anémia) vagy gyógyszerhatás (pl. rák elleni kemoterápia mellékhatása). Ez a felsorolás azonban korántsem teljes, és a kivizsgálás során törekedni kell az ok megtalálására, mielőtt megkezdődne a kezelés.

Kivizsgálás

A kivizsgálás a beteg alapos kikérdezésé­vel kezdődik, mely támponttal szolgálhat a kivizsgálás irányának kijelöléséhez. Ezt követően a legfontosabb lépés az anémia súlyosságának felmérése laboratóriumi vizsgálattal. A vérkép eredménye alapján esetenként már valószínűsíthető az ok (pl. vashiány). A következő laboratóriumi érté­kek meghatározására kerül sor:
• Teljes vérkép. Meghatározzák a vér alakos elemeinek (vörösvérsejtek, fehér­vérsejtek, vérlemezkék) számát és egyéb jellemzőit (pl. a vörösvérsejtek térfogatát, átmérőjét), továbbá a hemoglobinszintet.
• A B12-vitamin és a folsav szintje.
• Ferritinszint, vastelítettség. Előbbi a szervezet vasraktárainak állapotáról nyújt felvilágosítást, utóbbi arról, hogy a szerve­zet a rendelkezésre álló vasnak mekkora hányadát képes felhasználni.
• Direkt antiglobulin teszt (DAT). Az au­toimmun eredetű vérszegénység felisme­réséhez nyújt segítséget annak kimutatá­sával, hogy a beteg saját immunrendszere fordult szembe a vörösvérsejtekkel.
• Egyéb alapvető laboratóriumi érté­kek. A máj- és vesefunkciós értékek meghatározásával pl. kiderülhet, ha idült máj-vagy vesebetegség áll az anémia hátterében.

A vér alakos elemeinek pontosabb vizs­gálata – igen ritka esetekben – csontvelő-biopszia végzését is szükségessé teheti.

A kivizsgálás másik része a háttérben álló okok (pl. daganatos betegség) fel­derítését célozza. Ennek keretében sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra (hagyo­mányos röntgen, ultrahang, komputerto­mográfia [CT], mágnesrezonancia [MRI], izotópvizsgálat), tükrözéses vizsgálatra (vastagbél-/végbél-, hólyagtükrözés stb.), urológiai vagy nőgyógyászati konzíliumra, tumormarkerek meghatározására stb.

A vérszegénység kezelése

A kezelés módját az anémia típusa és okai határozzák meg. Ha pl. vas- vagy B12-vita­min-hiány igazolódik, alapvetően fontos ezek pótlása. A vaspótlás történhet tabletta szedésével vagy vénás injekciókkal. Forga­lomban vannak olyan étrendkiegészítők, amelyek egyetlen tablettában vagy kap­szulában tartalmazzák az anémia meg­szüntetéséhez fontos vasat, C-vitamint, folsavat és B12-vitamint. Sokan nem tudják, de lényeges információ, hogy a C-vitamin, a B6- és B12-vitamin, valamint a cink segíti a vas felszívódását. Ha az orvos vaspótlást rendelt, a vastablettát – a jobb felszívódás céljából – célszerű narancslével bevenni. Súlyos esetekben vérátömlesztés (transz­fúzió) is szükségessé válhat.

A terápia fontos célpontjai a háttérben felderített okok is. Ennek megfelelően pl. fertőzés esetén antibiotikum, immunoló­giai problémák esetén szteroid, immun­globulin, biológiai terápia, rosszindulatú daganat esetén műtét, kemoterápia, sugár­kezelés alkalmazására kerülhet sor.

A vérszegénység megelőzése

Az első és legfontosabb az egészséges életmód, ezen belül is a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az egészséges étrend kellő mennyiségben tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét.

Az állati eredetű élelmiszereken kívül kiváló vasforrások a levélzöldségek (pl. spenót), az aszalt gyümölcsök, a csokolá­dé, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a diófélék (pl. mandula). A B6-vitamin hús­félékben, zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. A folsavat gyümölcsökkel, zöldségekkel (pl. brokkoli, spenót), hüve­lyesekkel, a B12-vitamint állati eredetű élel­miszerekkel vehetjük magunkhoz. A vegán étrend követőinek a B12-vitamin pótlására vi­taminkészítményt kell szedniük vagy B12-vel dúsított élelmiszereket kell fogyasztaniuk.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, aki vérszegénységre utaló tüneteket észlel magán. Az anémia más súlyos betegség kísérője is lehet, ezért alapos orvosi kivizs­gálást igényel a hiányállapot (pl. vas- vagy vitaminhiány) megszüntetése előtt.

Aki vas- vagy vitaminpótlásban része­sül, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt alternatív gyógymódra, gyógynö­vénykészítmény vagy táplálékkiegészítő szedésére adná a fejét. Fontos tudni, hogy bizonyos hatóanyagok – pl. a felszívódás gátlásával vagy kölcsönhatások révén – megváltoztathatják az alkalmazott szer hatását, csökkenthetik a kezelés hatásfokát.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[213577] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.