hirdetés

Vertigo

FŐ SZEMPONTOK

  1. A vertigo hátterében perifériás vestibularis betegség vagy centrális vestibularis működészavar állhat.
  2. Minden szédülő betegnél hallásvizsgálatot kell végezni, illetve csecsemőkorban sort kell keríteni az agytörzsi kiváltott válasz (BAEP) vizsgálatra. A további kivizsgálás menetét a szédülés jellemzői és kísérőtünetei szabják meg.
  3. A tüneti kép alakulása, a fizikális vizsgálat és az eszközös vizsgálatok eredményei alapján szükség lehet arra, hogy a gyermeket fül-orr-gégész szakorvos is megvizsgálja, és további vestibularis vizsgálatokat végezzen.
  4. A vertigo kezelése a rosszullét időtartamától és súlyosságától, valamint a háttérben álló eltéréstől függ. Akut vertigo esetén a tüneti kezelés és a megnyugtatás a leghatásosabb.

Definíciók

Az egyik leggyakoribb panasznak számító „szédülés” olyan percepciós (térérzékelési) zavart jelent, amikor a beteg úgy érzi, hogy testhelyzete a környezethez képest megváltozik. A szédülés megnyilvánulhat általános gyengeségérzésben vagy ájulásérzésben (például serdülőkori ortosztatikus hypotoniában), felléphet számos heveny belgyógyászati betegség kísérőjelenségeként (például hányás vagy láz miatti dehidrációban), vagy pszichoszomatikus eredetű lehet (depresszió, szorongás, kimerültség).

A szédülést hivatalosan a következő négy kategóriába soroljuk: vertigo, praesyncope (ájulásérzés), egyensúlyzavar (dysequilibrium) és általános gyengeségérzés. A vertigo – definíciója szerint – mozgásillúzió (leggyakrabban forgás, ritkábban egyenes vonalú elmozdulás vagy dőlés érzése). A vestibularis működészavar alapjelenségének tekinthető vertigót általában a labyrinthus működészavara idézi elő, jóllehet más neurológiai betegség (pl. epilepsziás roham, migrén) tünete is lehet. Általában egyéb tünetek is kísérik (többek között hányinger, hányás, elsápadás és verejtékezés), eszméletvesztéssel azonban nem jár.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daune L. MacGregor, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.