hirdetés

Vesebetegségben vigyázzunk a denosumabbal

Az FDA a csontritkulás elleni denosumab (Prolia) nevű címkéjén a súlyos hipokalcémia fokozott kockázatára figyelmeztetéssel előrehaladott krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegek esetében.

hirdetés

A denosumab egy monoklonális antitest, amelyet olyan posztmenopauzában lévő, csontritkulásban szenvedő nők kezelésére javallott, akiknél fokozott a csonttörés kockázata, és akiknél más kezelések nem hatásosak vagy nem tolerálhatók. Indikált továbbá a csonttömeg növelésére csontritkulásban szenvedő, magas töréskockázatú férfiaknál, a glükokortikoidok okozta csontritkulás kezelésére magas töréskockázatú férfiaknál és nőknél, a csonttömeg növelésére nem metasztatikus prosztatarák miatt androgéndeprivációs terápiában részesülő, magas töréskockázatú férfiaknál, valamint a csonttömeg növelésére mellrák miatt adjuváns aromatázgátló terápiában részesülő, magas töréskockázatú nőknél.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2022. novemberében arra figyelmeztetettt, hogy a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő dializált betegeknél a szer szedésekor jelentős a hipokalcémia kockázatára, ezt egészítették ki most azzal, hogy jelentős a súlyos hipokalcémia kockázata.

Két, több mint 500 000 denosumabbal kezelt, CKD-s nőt bevonó vizsgálat adatainak további elemzése után az FDA arra a következtetésre jutott, hogy a súlyos hipokalcémia gyakoribbnak tűnik azoknál a CKD-seknél, akiknek ásványi anyag- és csontrendellenességük is van (CKD-MBD). A denosumabot szedő, előrehaladott CKD-s betegek esetében pedig "a súlyos hipokalcémia súlyos következményeket, köztük kórházi kezelést, életveszélyes eseményeket és halált eredményezett".

A legtöbb súlyos hipokalcémiás esemény a denosumab beadása után 2-10 héttel következett be, a legnagyobb kockázat a 2-5. héten volt.

Az új figyelmeztetés azt tanácsolja a klinikusoknak, hogy a denosumab felírása előtt mérjék fel a betegek veseműködését, és az előrehaladott CKD-ben szenvedők esetében "vegyék figyelembe a Prolia alkalmazásakor a súlyos hipokalcémia kockázatát és hasonlítsák össze a csontritkulás egyéb rendelkezésre álló kezeléseinek esetlegesáros hatásaival.

Ha a gyógyszer kezdeti vagy folyamatos alkalmazása mellett döntenek az előrehaladott CKD-ben szenvedők betegeiknél, akkor folyamatosan ellenőrizni kell a betegek vérének kalciumszintjét, és a betegeket értékelni kell CKD-MBD szempontjából. A denosumab felírása előtt ezeknél a betegeknél a CKD-MBD-t megfelelően kezelni kell, a hipokalcémiát korrigálni kell, és a terápiájukat kalciummal és aktivált D-vitaminnal kell kiegészíteni a súlyos hipokalcémia és a kapcsolódó szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

"Az előrehaladott CKD-ben szenvedő, köztük a dialízisre szoruló, és különösen a diagnosztizált CKD-MBD-ben szenvedő betegek denosumab terápiájába mindenképp olyan szakembert is be kell vonni, aki jártas a CKD-MBD diagnózisában és kezelésében" - tanácsolja az FDA.

A denosumab beadása után a vér kalciumszintjének szoros ellenőrzése és a hipokalcémia azonnali kezelése elengedhetetlen a szövődmények, köztük a görcsrohamok vagy az aritmiák megelőzése érdekében. A betegeknek azt kell tanácsolni, hogy haladéktalanul jelentsék azokat a tüneteket, amelyek hipokalcémiára utalhatnak, beleértve a zavartságot, görcsöket, szabálytalan szívverést, ájulást, izomgörcsöket vagy gyengeséget, arcrángást, bizsergést vagy zsibbadást a test bármely részén.

 

2022-ben a gyártó becslések szerint 2,2 millió Prolia előretöltött fecskendőt értékesített az amerikai egészségügyi intézményekben.

 

Forrás: FDA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.