hirdetés

A csontritkulás elleni szerek egyéb jótékony hatásai

Új adatok szerint a csontritkulás elleni gyógyszerek hosszú távú alkalmazása csökkenti a törést követő halálozási kockázatot.

hirdetés

Egy országos tajvani adatbázisban 2009-től 2018-ig közel 50 000 személyről származó eredmények arra utalnak, hogy az alendronát/risedronát, a denosumab és a zoledronsav jelentősen, 17-22%-kal csökkenti a törés utáni halálozási kockázatot a raloxifenhez és bazedoxifenhez képest.

Robert A. Adler (Central Virginia Veterans Affairs Health Care System, Richmond) szerkesztőségi kommentárjában azt reméli, hogy ezek „az igazán jó adatbázisból származó eredmények … hasznosak lehetnek a pácienssel való beszélgetésben ezeknek a gyógyszereknek az előnyeiről és hátrányairól."

"A betegeket ugyanis nagyon megijesztik az antireszorptív gyógyszerek a szokatlan mellékhatásai, különösen az állkapocs nekrózis és az atipikus combcsonttörés, amelyek azonban igen ritkák, 10.000 betegévből csak 1 esetben fordulnak elő.

Hozzátette, az oszteoporózis miatti törés és elsősorban a csípőtáji törés a 75-84 éves nőknél háromszorosára növeli az 1 éves halálozási kockázatot, a férfiaknál pedig négyszeresére. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy különösen a biszfoszfonátok pleiotróp hatásai vannak a csonton kívül, amelyek hátterében húzódó mechanizmusokat azonban nem ismerjük. (A denosumab erősebb antireszorpciós szer, mint a biszfoszfonátok.) És annak sem ismerjük valamennyi okát, hogy miért halnak meg emberek egy törés után, hisz idős emberekről van szó, akiknek gyakran több egészségügyi problémájuk is van.

A The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban online megjelent közleményben Chih-Hsing Wu (Institute of Gerontology at National Cheng Kung University, Tainan, Taiwan) és munkatársai a tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázisból származó adatokat elemezték. 2009 és 2017 között 219.461 személynél diagnosztizáltak új, csontritkulás okozta törést. A csonttörést szenvedettek közül 46.729 fő 40 éves vagy annál idősebb volt, és legalább egy csontritkulás elleni gyógyszert írtak fel nekik. A résztvevők átlagos életkora 74,5 év volt, 80%-uk volt a nő volt, és 32%-uk halt meg az átlagosan 4,7 éves követési idő alatt. A leggyakrabban használt csontritkulás elleni gyógyszerek az alendronát vagy risedronát biszfoszfonátok voltak, ezt követte a denosumab és a szelektív ösztrogén-receptor modulátorok (SERM-ek) a napi orális raloxifen vagy bazedoxifen.

A SERM-ekkel kezelt betegeket sorolták a referencia csoportba, mivel ezek a gyógyszerek semleges hatást gyakorolnak a mortalitásra. A kiigazítások után egy kivételével mindegyik gyógyszernél szignifikánsan alacsonyabb volt a halálozási kockázat a követés során, mint a raloxifennel és a bazedoxifennel kezelteké. A SERM-ekkel összehasonlítva minden törési helyen a mortalitási kockázati arány 0,83 volt az alendronát/risedronát, 0,86 a denosumab és 0,78 a zoledronsav esetében. Csak az ibandronát nem mutatott csonttörés elleni védőhatást. Hasonló eredményeket kaptak a csípő- és csigolyatörések egyedi elemzése esetén is, és nőknél alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint a férfiaknál.

 

Forrás:

Wu C-H, Li C-C, Y-H et al: Comparisons Between Different Anti-osteoporosis Medications on Postfracture Mortality: A Population-Based Study Get access Arrow

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 108, Issue 4, 1 April 2023, Pages 827–833, https://doi.org/10.1210/clinem/dgac636

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.