hirdetés

Denosumab kéz osteoarthritisben?

A csontritkulás elleni denosumab lassította a kéz ízületek eróziós osteoarthritiszének progresszióját ben, de a fájdalomszint csökkenése csak 2 évvel a kezelés megkezdése után volt észlelhető.

hirdetés

Az American College of Rheumatology idei kongresszusán Ruth Wittoek, a Genti (Belgium) Egyetem reumatológusa ismertette annak az első placebo-kontrollos, randomizált klinikai vizsgálatnak az eredményeit, amelyben munkatársaival igazolta, hogy a csontritkulás elleni biológiai szer, a denosumab kettős adagolási rendje hatékony az eróziós kéz osteoarthritiszének (OA) strukturális módosításában.

A vizsgálatban 100 felnőtt beteget randomizáltak 1:1 arányban, az egyik csoport 12 hetente 60 mg denosumabot (a csontritkulásban adott normál adag kétszeresét), a másik csoport placebót kapott. Az elsődleges végpont az eróziós progresszió változása és a röntgenfelvételen észlelhető javulás jelei voltak a 48. héten, ezután a vizsgálatot nyílt elrendezésben folytatták, minden beteget átállítottak denosumabra. A kéz OA radiológiai változásainak számszerűsítésére a kutatók a Genti Egyetem pontozási rendszerét (GUSS), amely egy 0-tól 300-ig terjedő skálán méri az eróziót. A GUSS átlagos változása a 24. héten +6 volt a kezelési csoportban, szemben a placebo csoportban mért –2,8-cal (P=0,024) szemben a kezelési és a placebocsoportban, a 48. héten pedig +10,1, illetve –7,9 (P=0,003).  A 96. héten az értékek +18,8 volt a denosumab és +17 a placebo esetében a denosumabra való átállással (P=0,03).

"A vizsgálat nyílt elrendezésű kiterjesztése alatt a denosumabbal kezelt csoport tovább javult és ízületi szerkezeti átalakulást mutatott, és a vizsgálat korábbi, randomizált részében placebóval kezelt és a második részben szintén denosumabot kapott csoport szintén a remodelling jeleit mutatta" – mondta az előadó. "Tehát nem volt több eróziós progresszió."

A másodlagos végpont az új eróziós ízületi átalakulás százalékos aránya volt a 48. héten: ez 1,8% volt a denosumab-csoportban és 7% a placebo-csoportban (esélyhányados, 0,23; 95% konfidencia intervallum, 0,10-0,50; P<0,001), ami azt jelenti, hogy az eróziós progresszió esélye 77%-kal kisebb volt a denosumab-kezelési csoportban.

A 96. héten ez a százalékos arány 0% és 0,7% volt a megfelelő kezelési csoportokban, tehát a nyílt elrendezésű kiterjesztés során egyértelmű vált, hogy a denosumab gátolta az ízületek további erózióját.

A fájdalom volt a vizsgálat egyik feltáró végpontja, és az átlagos numerikus értékelési skála nem mutatott különbséget a kezelési karok között a 96 hetes eredményekig: a denosumab csoportban a fájdalom csaknem felére csökkent (a 48. héten 4,2-ről 2,4-re), és valamivel kisebb mértékben csökkent a placebóról denosumabra váltott karban (4,2-ről 3,5-re; P=0,028).

Wittoek megjegyezte, hogy a placebo csoport érzékenyebb volt a nemkívánatos eseményekre, nevezetesen a mozgásszervi panaszokra és az idegrendszeri rendellenességekre. A leggyakoribb nemkívánatos esemény a fertőzés volt, melynek aránya hasonlónak bizonyult a két csoportban (41, illetve 39). A denosumab kétszeres adagja ellenére a biztonságosság és a tolerálhatóság hasonló volt a más vizsgálatokban leírtakhoz.

Miközben hangsúlyozta, hogy "elsődleges végpontunkat egy robusztusabb másodlagos végpont erősítette meg, mindkettő azt mutatja, hogy a denosumab megállította az eróziós progressziót és remodellinget indukált eróziós kéz OA-ban szenvedő betegeknél… és a betegek a normál adag kétszeresét is jól tolerálták”, elismerte, hogy nem értékelték a denosumab porcra gyakorolt ​​hatását, és egészen a 96 hétig nem észlelték a fájdalom csökkenésének jelet. "Nem vagyok egészen biztos abban, hogy a denosumab elegendő-e az osteoarthritis tüneteinek kezelésére" - mondta.

David T. Felson, a Bostoni Egyetem klinikai epidemiológiai kutatásának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a denosumabot nem használjuk rheumatoid arthritisben az eróziók kezelésére, mert nem feltétlenül befolyásolja a rheumatoid arthritis okozta fájdalmat és diszfunkcióját, és nem valószínű, hogy hatása hasonló lesz az eróziós kéz osteoarthritiszében."

A vizsgálatot az Amgen szponzorálta, de nem volt szerepe a tervezésben.

Forrás: https://acrabstracts.org/abstract/effect-of-denosumab-on-structure-modification-in-erosive-hand-osteoarthritis-results-of-a-48-week-monocentric-randomized-placebo-controlled-double-blind-phase-2-study-and-open-label-extension-pha/

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.