hirdetés

Vitiligo esetén alacsonyabb a rák kockázata

Egy összehasonlító vizsgálat szerint a vitiligo más halálokok ellen is fokozott védelmet nyújthat.

hirdetés

A Journal of Investigative Dermatology folyóirat július 28-án közölte a dél-koreai St. Vincent Hospital kutatóinak cikkét, amelyben érdekes összefüggésre hívták fel a figyelmet a vitiligo, illetve az alacsonyabb morbiditás és mortalitás között. A tanulmány fő megállapítása szerint a vitiligóban szenvedő betegek körében 25%-kal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozási arány, alacsonyabb a rákos megbetegedések következtében beálló mortalitás, és úgy tűnik, hogy több más betegség ellen is védelmet nyújthat a megváltozott autoimmunitás. A vitiligo krónikus bőrbetegség, amelyet depigmentált foltok jellemeznek, globális prevalenciáját a populáció 0,5-2%-ára becsülik. A vitiligo patogeneziséhez több tényező járul hozzá, többek között az oxidatív stresszre való fogékonyság, a melanociták funkcionális rendellenességei, a melanociták és a keratinociták közötti adhéziós hiba és az autoreaktív citotoxikus T-sejtek.

Korábbi tanulmányokban elszórtan már voltak olyan eredmények, amelyek a vitiligóban szenvedő betegek csökkent rákkockázatáról adtak hírt, de ezeket eddig még nem vizsgálták kifejezetten nagy populáción. A Dr. Jung Min Bae vezette dél-koreai kutatócsoport először arra figyelt fel, hogy az onkológiai kezelések során alkalmazott immunterápia gyakran okoz a vitiligóhoz hasonló tüneteket, majd ezt követően kapcsolta össze a korábbi tanulmányok eredményeit saját tapasztalataival. Ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat (NHIS) adatbázisának és a dél-koreai nemzeti halálozási nyilvántartásnak a felhasználásával egy olyan vizsgálatot indítottak, amely vitiligós betegek és a kontrollcsoportok közötti, nagy populáción végzett összehasonlítást tett lehetővé: összesen 107 ezer vitiligós beteget és 537 ezer kontroll személy adatait vonták be a vizsgálatba.

A 10 ezer betegévre vetített halálozási arány 34,8, illetve 45,3 volt a vitiligós betegek és a kontrollok esetében, ami jelentős különbség. A rákos megbetegedések mellett a vitiligós betegeknél alacsonyabb volt az egyéb okokra, köztük a fertőző betegségekre, a hematológiai betegségekre, az endokrin betegségekre, a neurológiai betegségekre, a szív- és érrendszeri betegségekre, a légzőszervi betegségekre és a vesét érintő/urogenitális betegségekre jellemző halálozás is.

Dr. Solam Lee, a Yonsei University Wonju College of Medicine Dermatológiai Tanszékének vezetője szerint "vizsgálatunk erőssége a nagy NHIS adatbázis felhasználása, amely átfogó információt nyújt a betegek BMI-jéről, életmódjáról, társbetegségeiről, laboratóriumi leleteiről. A tanulmányban különböző statisztikai módszereket, többféle mérést is alkalmaztunk, ami növeli az eredmények robusztusságát. Hogy ezek az eredmények magának a vitiligo autoimmun mechanizmusának vagy a vitiligo kezelési módszereinek (pl. fényterápia) váratlan hatásaiból következnek-e, azt a jövőbeni vizsgálatoknak kell tisztázniuk. Eredményeink azért jelentősek, mert arra utalnak, hogy a vitiligo autoimmun jellege bizonyos védőhatásokat biztosíthat a különböző halálozási okokkal szemben, ami különösen érdekes területté teszi a hátterében álló mechanizmusok kutatását.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New evidence indicates vitiligo-associated autoimmunity may contribute to reduced morbidity and mortality risk

All-cause and cause-specific mortality among patients with vitiligo: A nationwide population-based study in Korea

Irodalmi hivatkozás:

Hyun Jeong Ju et al, All-cause and cause-specific mortality among patients with vitiligo: A nationwide population-based study in Korea, Journal of Investigative Dermatology (2023). DOI: 10.1016/j.jid.2023.07.007

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.