hirdetés

Víz ivásával is lehet fogyni

Minden második amerikai felnőtt súlytöbblettel küzd, és a statisztika szerint nálunk ennél is rosszabb a helyzet. Angol kutatók közleménye arról szól, hogy ha a főétkezések előtt fél órával fél liter vizet iszunk, az idővel mérhető súlycsökkenéshez vezet.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO tavaly hatalmas fölmérést végzett, és arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unió 53 országát hatalmas elhízásválság fenyegeti. Ez persze az egész világra vonatkozik. A földgolyón egymilliárd ember túlsúlyos, 475 millió elhízott. Azt jósolják, hogy a hízás üteme szerint 2030-ra a túlsúlyosok száma megduplázódik, az elhízottaké egymilliárdra nő. Szörnyű világban élünk, mert az alultápláltak száma is felfoghatatlan: 800 millióra becsülhető, és ebből 300 millió gyermek. Sajnos nem kevés magyar is van közöttük.

Az Egyesült Királyságban 2030-ban a nők 63%-a lehet majd túlsúlyos, egyharmaduk pedig elhízott, a férfiaknak háromnegyede visel súlytöbbletet, és 36%-uk lesz elhízott az előrejelzések szerint. A tavalyi adatok alapján az európai testsúlylista első helyén mi állunk: minden harmadik magyar felnőtt elhízott, és félő, hogy a tendencia nálunk sem alakul jobban a jövőben, mint másutt.

A probléma kezelésére a magyar média is remeknek kikiáltott fogyókúrákat ajánl. A világ orvosi szaksajtója viszont főleg az Obesity augusztus 23-án, online megjelent cikkét idézi. A Birminghami Egyetem munkacsoportjának Helen M. Parretti vezetésével végzett vizsgálata arról számol be, hogy többletsúllyal küzdő felnőttek ivóvíz segítségével egyenletesen fogyhatnak, megfelelő módszer útján.

A tennivaló igen egyszerű. A három főétkezés – reggeli, ebéd, vacsora – előtt fél órával fél liter ivóvizet kell elfogyasztani. „A módszer szépsége az egyszerűségében rejlik: naponta három alkalommal kell a vizet meginni főétkezés előtt ahhoz, hogy súlyt veszítsünk” – hangsúlyozta Dr. Parretti.

Az angol munkacsoport 84 kövér felnőtt embert kért felvételre, és véletlenszerűen két csoportba osztotta őket. Induláskor félórás fogyókúrás tanácsadást tartottak a teljes csapatnak, majd kéthetenként 10 perces telefonos megbeszélést folytattak. A vizsgálati csoport 41 tagjának feladata a főétkezések előtt fél liter víz megivása volt. A kontrollcsoport (43 résztvevő) tagjaitól azt kérték: mindig képzeljék evés előtt azt, hogy tele van a pocakjuk.

Az étkezéseket vízivással indító csoport tagjai 12 heti megfigyelési periódus végére átlagosan 4,3 kilót fogytak, és ez 1,3 kilóval bizonyult többnek (p=0,028), mint a másik csoport súlycsökkenése. Figyelembe véve az etnicitást, az életkort és a nemet is, a vízivással kezeltek átlagosan 1,2 kilóval lettek könnyebbek, mint a kontrollcsoport tagjai (95%-os MT: –2,4–0,07, p=0,63).

„Egészséges és kiegyenlített étrend megbeszélése és folytatása után a rendszeres vízivással hatásos, fokozatos testsúlycsökkenés érhető el – közölte a vizsgálat vezetője. – Ez azt jelentheti, hogy a víz elfogyasztása átmenetileg növelheti az anyagcserét vagy teltség érzését keltheti, ezért ilyenkor kevesebbet eszünk. Ez a legegyszerűbb súlycsökkentő diéta, mely igen gazdaságos, mindenki számára megoldható és ezáltal hatalmas közegészségügyi jelentősége van.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.