hirdetés

A sikeres fogyás kulcsa a jó orvos

A klinikai fogyókúrás programok sokkal eredményesebbek, ha a betegek segítőkésznek és szimpatikusnak találják a programot vezető orvost állapították meg a Johns Hopkins Medicine (Baltimore, MD, USA) kutatói.

hirdetés

A Patient Education and Counseling folyóiratban közzétett eredményeik szerint azok a klinikai fogyókúrás programban részt vevő kövér személyek, akik a programot vezető orvos személyét különösen segítőkésznek érezték, kétszer annyit fogytak, mint azok, akiknek nem volt ilyen jó véleményük a programvezetőről.

„Vizsgálatunk alátámasztja azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az egészségügyi ellátó személyzet nagyon fontos szerepet játszik a fogyókúra sikerességében” – mondta dr. Wendy L. Bennett, a közlemény egyik szerzője.

Az orvos és a beteg jó kapcsolatának fontosságát nem csak valamennyi betegség gyógyulásában, hanem a fogyókúra sikerében is régen felismerték: a jó minőségű kapcsolat, amelyet az empátia, jó kommunikáció és bizalom jellemez, elősegíti, hogy a betegek a megbeszélt időpontokban elmenjenek a vizitekre és a rendszeresen szedjék gyógyszereiket.

A Johns Hopkins kutatói korábban azonban azt is kimutatták, hogy az orvosok kisebb valószínűséggel alakítottak ki jó érzelmi kapcsolatot a túlsúlyos és az elhízott betegekkel, mint a normál súlyúakkal.

A kutatók a randomizált, kontrollált, 2 évig tartó államilag finanszírozott.

POWER (Practice-based Opportunities for Weight Reduction) vizsgálat adatai alapján vizsgálták, hogy az orvos-beteg kapcsolat miként befolyásolja a fogyást. A POWER vizsgálat során a fogyni szándékozó kövér betegeket három kezelési csoportba osztották. Az egyik csoportot írott anyagokkal támogatták, a másik tagjaival távolról tartottak kapcsolatot, a harmadik csoportba tartozók pedig személyes támogatásban részesültek.

A fogyókúra végén a résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amelynek kérdései az orvossal való kapcsolatra vonatkoztak, többek között kommunikációjuk minőségére.

Összesen 347 beteg töltötte ki a kérdőívet. Átlagos testtömegindexük (BMI) 36,3 kg/m² volt, és mindegyiküknek legalább egy kardiovaszkuláris kockázati tényezője volt a következő három közül: magas vérnyomás, magas koleszterinszint, illetve diabétesz.

A betegek túlnyomó többsége arról számolt be, hogy nagyon jó minőségű kapcsolata volt az orvosával, s a kapcsolat minősége nem függött össze a fogyás mértékével.

Azok a betegek azonban, akik a legjobbnak tartották orvosuk segítőkészségét, átlagosan 5,0 kg-ot fogytak a program során, míg azok, akik a legkevésbé tartották segítőkésznek az orvost, csupán 2,3 kg-ot.

A kutatók szerint sok fogyókúrás programot magánvállalkozások szerveznek, és a betegek az ilyen programokat sokszor nem beszélik meg orvosukkal. Arra a következtetésre jutottak, hogy ha a beteg háziorvosa irányítja a programot – mint ebben a vizsgálatban –, a betegek elégedettebbek lesznek és többet fogynak.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.