Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-15

A rövid hatású béta-agonisták biztonsági okokból már nem javasoltak elsőként és önmagukban az asztma kezelésére.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-02-06

Az FDA 2018. december 24-én engedélyezte az eddigi első olyan digitális inhalátort (ProAir Digihaler), mely egy csatlakoztatott mobiltelefon segítségével rögzíti a használatot és a belégzés erősségét.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-09-12

Az asztmájuk miatt inhalációs szteroidkezelésben részesülő gyermekek felnőttkori végső testmagassága valamelyest elmarad azokétól, akik nem használtak gyermekkorukban ilyen készítményeket − derült ki egy átfogó asztmavizsgálatból a közelmúltban.

#4
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2012-02-14

Az általános népességben több mint 10%-os, az asztmások között 90%-os gyakorisággal vált ki a terhelés bronchokonstrikciót. A fő tünetek a terhelés alatt jelentkező köhögés, sípoló légzés és a mellkasi szorító érzés, de sok sportolónak nem specifikus tünetei vannak, pl. fáradékonyság, teljesítménycsökkenés. Első lépésben spirometriát kell végezni annak vizsgálatára, hogy a háttérben van-e krónikus asztma. A diagnózis megerősítéséhez rövid hatástartamú béta2-agonista kipróbálására vagy további provokációs vizsgálatokra lehet szükség.

#5
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2011-12-20
Az asztmás fellángolások az enyhe, középsúlyos, súlyos és életveszélyes kategóriákba sorolhatók. Mivel a légúti obstrukció a roham után hetekig is fennállhat, a hazabocsátás után intenzívebb kezelést kell folytatni a tünetek és a PEF rendeződéséig.
 
#6
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-12-01

A gyógyszerekre adott válaszreakciókban nagy egyéni különbségek mutatkoznak. Az egyes gyógyszerek farmakokinetikai és farmakodinamikai sajátosságainak megismerésével közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogy az egyes etnikai csoportok tagjai miért reagálnak eltérően egyik vagy másik gyógyszerre. Az egyénileg eltérő reakciókért 20–95%-ban genetikai tényezők felelősek. 

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XI. évf.2. szám
OTSZ Online
2006-04-01
1. eset. Bemutatás A nyolc hónapos kislányt két hete rendszeresen visszatérő sípoló légzés miatt hozzák a sürgősségi osztályra. Gyermekorvosa reaktív légúti betegséget valószínűsített, és albuterol aeroszolt rendelt, ami enyhe javulást eredményezett. A folyadékbevitel nem okoz nehézséget, bár a gyermek etetés közben néhányszor fuldoklott.A fizikális vizsgálatkor a csecsemő élénk, hőmérséklete 37,9 şC, pulzusszáma 136/perc, légzésszáma 48/perc, pulzoximéterrel mért oxigénszaturációja szobalevegőn 99%. A sípolás mindkét tüdő felett hallható, légúti szűkület vagy orrnyálkahártya- duzzanat azonban nem mutatható ki. Cyanosis, nyálfolyás, nehézlégzés nem észlelhető, szívzörej nem hallható. Sem máj-, sem lépnagyobbodás nem tapintható. Minden egyéb lelet normális.A sípoló légzés az albuterol-inhaláció ellenére nem szűnik. A gyermek kórtörténetében sípoló légzés vagy stridor, idegentest-aspiráció vagy -nyelés, allergia, ekzema, laryngomalatiára utaló tünetek nem szerepelnek, intubáción nem esett át. A szükséges védőoltásokat megkapta, a perinatális és a családi anamnézis egyaránt negatív. Egy diagnosztikai vizsgálat fényt derít a sípoló légzés okára.
#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle X. évf.4. szám
OTSZ Online
2005-08-01
A mért dózisú inhalátorok alkalmazása a csecsemőkori és kisgyermekkori asthma kezelésében is ajánlott  Forrás: Delagado A, Chou KJ, Silver EJ, et al. Nebulizers versus metered-dose inhalers with spacers for bronchodilatator therapy to treat wheezing in children aged 2 to 24 months in a pediatric emergency department. Arch Pediatric Adolesc Med. 2003;157:76–80 Areaktív légúti megbetegedések a morbiditás tekintélyes részét teszik ki csecsemőknél és 2–24 hónapos gyermekeknél. 1 A hörgtágítók porlasztóval történő adagolása költséges, és a korlátozott számú oxigéncsappal rendelkező forgalmas sürgősségi osztályokon nehezen megvalósítható.2 A bronchodilatatorok mért dózisú inhalátorokon (MDI, metered-dose inhaler) keresztül történő alkalmazását akadályozhatja, hogy a fiatal beteg nem képes belégzését az MDI működéséhez igazítani. A porlasztott hörgtágítók és az MDI összehasonlítását célzó korábbi tanulmányok nem kettős vak, placebokontrollos tervezés szerint történtek, a klinikai eredmények helyett inkább a gyógyszerbevitellel foglalkoztak, nem vetették össze a toldalékkal kombinált MDI és a porlasztó alkalmazását, vagy szedált betegek bevonásával készültek. Az Albert Einstein College of Medicine (Bronx, New York) munkatársai egy gyermekgyógyászati sürgősségi osztályon végzett kettős vak, placebokontrollos vizsgálatban hasonlították össze a toldalékkal ellátott MDI (Aerochamber Mask®) által adagolt, illetve a porlasztott albuterol hatékonyságát. A vizsgálatok során pulzoximétert alkalmaztak, illetve mérték a szívfrekvenciát és a tüdőindexet (PI, pulmonary index). Ezen utóbbi érték négy elemből tevődik össze: légzésszám, sípolás jelenléte belégzéskor és/vagy kilégzéskor, belégzés/ kilégzés arány, valamint a légzési segédizmok használata.
#9
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2004-06-01

A pitvarlebegés viszonylag ritka ritmuszavar, különösen sportolók között. A cikkben egy 19 éves főiskolás amerikaifutball-játékos spontán fellépő pitvarlebegésének példáján mutatjuk be a kezelés – az elektromos kardioverzió és a rádiófrekvenciás katéteres abláció – terén elért újabb eredményeket. A sportoláshoz való visszatéréssel kapcsolatos döntés középpontjában a roham alatti panaszok súlyossága és a recidíva kockázata áll. Az ezzel kapcsolatos jelenlegi irányelvek többnyire nem veszik figyelembe a pitvarlebegés definitív kezelését jelentősen megváltoztató újabb módszereket. A pitvarlebegés ismeretlen eredetű, ritkán előforduló szupraventrikuláris tachyarrhythmia. A fizikai terhelés és a béta-agonista gyógyszerek feltehetően nem szerepelnek a kiváltó tényezők között.1 Az újabb térképezési technikák révén sikerült tisztázni, hogy a ritmuszavar mechanizmusa a pitvarokat involváló reentry kör.1 Az alábbiakban egy főiskolás amerikaifutball-játékos pitvarlebegéséről számolunk be, amelynek megszüntetésére rádiófrekvenciás katéteres ablációt alkalmaztunk. Kiemeljük a sportoláshoz való visszatéréssel kapcsolatos megfontolásokat. Esetismertetés Anamnézis A 19 éves első éves védőjátékos május elején palpitációról panaszkodott az iskolai személyzetnek. Két nappal azelőtt, a kondicionáló edzés végén végzett gyors vágták közben hirtelen szívdobogásérzéssel, mellkasi diszkomfortérzéssel és enyhe nehézlégzéssel járó fáradtságot észlelt, de az edzést be tudta fejezni. A tüneteket allergiás rhinitisének és asthmájának tulajdonította, ezért antihisztamint vett be, nazális szteroid sprayt és albuterol inhalációt alkalmazott. A következő napon is edzett, de akkor is palpitációt és hasonló tüneteket tapasztalt.Személyes és a családi anamnézisében szívbetegség nem szerepelt. A beteg csak az imént említett, allergiás rhinitis és asthma elleni gyógyszereket szedte. Táplálékkiegészítőket nem fogyasztott, kábítószerrel nem élt. Régebben a vállán végeztek sebészeti beavatkozást.

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle VIII. évf.3. szám
OTSZ Online
2003-06-01
Bemutatás Egy 5 hónapos afroamerikai fiút egy téli napon csillapíthatatlan sírás, étvágytalanság, köhögés és az elmúlt napokban fokozódó nehézlégzés miatt hoznak a sürgősségi osztályra. Szövődménymentesen, időre született, még 2 héttel ezelőtt is kizárólag szopott, tápszert nem kapott. Fizikális vizsgálata során tiszta orrváladék ürülése észlelhető, a légzésszám 40/perc, a bordaközök mérsékelt behúzódásával. Reaktív légúti betegség gyanúja miatt porlasztott albuterolt alkalmaznak, mely némileg javítja a légzési státust. A beteget felveszik a kórházba. A mellkasi röntgenfelvétel alveolaris beszűrődést mutat a bal felső tüdőlebenyben. Antibiotikum-kezelés kezdődik. Másnap a csecsemő légzése rosszabbodik. Az EKG első fokú AV-blokkot mutat, és a QT-szakasz megnyúlását jelzi. Ennek alapján vért küldenek vizsgálatra a klinikai kémiai laboratóriumba. A minta vizsgálata alatt a csecsemőnél hirtelen apnoe és opisthotonus jelentkezik, melyet egy percen át tartó generalizált merevség, majd ernyedt állapot követ. Pozitív nyomású lélegeztetést alkalmaznak oxigénnel körülbelül 3 percen keresztül, melynek során a szívfrekvencia 80–90/perc. A beteg intravénás lorazepamot, majd fosphenytoint kap. A laboratóriumból értesítés érkezik, hogy az ionizált kalcium szintje 2,0 mg/dl (0,5 mmol/l) (normálérték 4,9–5,5 mg/dl [1,23–1,38 mmol/l]).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.