Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-19

Egy most közzétett metaanalízis szerint szorosabb összefüggés van az epehólyag megbetegedései és a szívbetegségek között, mint azt korábban gondoltuk. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Gasztroenterológia
2014-10-20

Az epekövesség a legköltségesebb gasztrointesztinális betegségek egyike. Kocká­zati tényezői: cukorbetegség, elhízás, női nem, testsúlyingadozás, hormonpótló ke­zelés, orális fogamzásgátlás. Az epekövek legtöbbször tünetmentesek, de a ductus cysticust időszakosan elzárva epekólikát okozhatnak. A tartós fájdalom, a láz és a fehérvérsejt-szaporulat szövődmény gyanúját veti fel. Rendszerint az ultrahang az elsőként választandó képalkotó vizsgálat. Az akut epekólika elsődleges ellátása a fájdalom gyógyszeres enyhítése. Tüneteket okozó és szövődményes epekövesség eseteiben a laparoszkópos kolecisztektómia a választandó megoldás. Kritikus álla­potú betegnél a perkután kolecisztektómia is szóba jön.

#3
Onkológiai Mozaik Onkológiai Mozaik 6. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Onkológiai Mozaik
2014-09-04

A sejtosztódás-szabályozás molekuláris mechanizmusainak egyre részletesebb megismerése révén olyan kis molekulájú tirozin-kináz-inhibitorok (TKI) azonosítására kerülhetett sor, amelyek a daganatokban kórosan szabályozott jelátviteli rendszereket veszik célba, és amelyek fontos terápiás alternatívát jelenthetnek a hagyományos citosztatikumok mellett, illetve kombinációs készítményként alkalmazhatók azokkal. A jól körülírt molekuláris célpontok ellenére, a TKI-okra olyan mellékhatásspektrum jellemző, amely a daganatterápia során nagy figyelmet érdemel a kezelés folyamatosságának fenntartása érdekében. A TKI-ok által kiváltott májkárosodás mértéke jelentős eltéréseket mutat az egyes szerek között.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-08-12

A megnövekedett testtömegindex nem pusztán társul az epekőbetegséghez, hanem annak oka is lehet egyben – hozták nyilvánosságra dán kutatók a Hepatology című lapban.

#5
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Gasztroenterológia
2010-03-12

Ha a szérum amiláz és lipáz vérszintje eléri a referenciatartomány felső határának háromszorosát, az alátámasztja a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, illetve idült hasnyálmirigy-gyulladás talaján kialakuló heveny fellángolás gyanúját, de a kismértékű enzimszint- emelkedés sem zárja ki azt. 

#6
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás XII. évf.1. szám
OTSZ Online
2008-01-01
  Célkitűzés.   Az extrahepatikus eperendszer carcinomája szempontjából jelentős kockázati tényezők körének azonosítása.   Módszerek.   Az újonnan diagnosztizált, kórszövettani vizsgálattal igazolt eseteket gyűjtöttük össze dán, svéd, francia, német és olasz központok 1995 és 1997 közötti nyilvántartásából (a betegek életkora 35–70 év volt). A népességi kontrollokat gyakoriság szerint igazítottuk az életkor és a földrajzi régió függvényében. A korrigált esélyhányadosokat és a 95%-os konfidenciaintervallumokat logisztikus regresszióval számítottuk.   Eredmények.   Az elemzésekbe 153 beteget és 1421 kontrollszemélyt vontunk be. A részvételi arány a betegek körében 71%, a kontrollcsoportban 61% volt. Az extrahepatikus biliáris carcinoma kockázati tényezőjének bizonyult férfiakban az epekőbetegség (esélyhányados 2,49; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,32–4,70), ezen belül is az epehólyag daganatai vonatkozásában mutatkozott szoros kapcsolat (esélyhányados 4,68; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,85–11,84). Még veszélyeztetettebbek azok, akiknek testtömegindexe 35 éves korban 30 feletti (esélyhányados 2,58; 95%-os konfidenciaintervallum 1,07–6,23, a testtömegindex referenciaértéke 18,5–25), ami még nagyobb kockázatot jelent, ha a felnőttkorban mért legkisebb testtömeg alapján számított testtömegindex meghaladta a 30-at (esélyhányados 4,68; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,13–19,40). Nem mutatkozott egyértelmű összefüggés az epehólyag-gyulladással, idült gyulladásos bélbetegséggel, májgyulladással és dohányzással, a naponta 40–80 g-ot meghaladó alkoholfogyasztás viszont némileg növelte a daganatok kialakulásának esélyét.   Következtetések.   Tanulmányunk alapján az epekőbetegség az extrahepatikus biliáris carcinoma kockázati tényezőjének minősíthető. A tartós felnőttkori súlytöbblet és elhízás jelentős kockázat, míg az életmódbeli tényezők közül egyik sem mutat szoros kapcsolatot a daganat kialakulásának esélyével. Az extrahepatikus biliáris carcinoma, illetve a túlsúly és az elhízás közötti lehetséges összefüggést illetően a tanulmányok eredményei nem egybehangzóak, ami az egyes kutatók eltérő elemzési módszereire vezethető vissza.
#7
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2007-05-01

A fizikai aktivitás nem egyformán befolyásolja a gyomor-bél traktus egyes szakaszainak perisztaltikáját, szekrécióját, abszorpcióját és perfúzióját. A gyomor sportolással összefüggő nyálkahártya-károsodását a csökkent vérkeringés és a mechanikai irritáció idézi elő. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2006-05-01

Az epeköves betegek kezelésében sokszor várakozó álláspontra helyezkedünk. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.5. szám
OTSZ Online
2006-05-01

 Tisztelt Kolléganők és Kollégák!  A magasvérnyomás-betegség egészségpolitikai és társadalmi vetületeivel foglalkozó világszervezet (World Hypertension League) ebben az évben május 13-át jelölte meg a Hypertonia Világnapjának. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.