Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-08-23

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a rohamok kezelésére szolgáló Epidyolex (kannabidiol) készítményt.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-31

A gyermekkori lázas görcsrohamok növelik a későbbi mentális betegségek és az epilepszia kockázatát.

#3
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2016-10-06

Az Egyesült Államokban a szülész-nőgyógyászok egyre több olyan nőt látnak el, akik korábban a női nemi szervek megcsonkításán estek át.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online
2013-06-19

Gyermekkorban a lázgörcs a leggyakrabban előforduló alkalmi, epileptiform rosszullét, mely leggyakrabban 6 hónapos és 5 éves kor között jelentkezik. A lázgörcsnek nincs egységesen elfogadott terápiája. Az alkalmazandó kezelés minden esetben függ a roham lezajlásától, a szülők hozzáállásától.

#5
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-11-14

A hirtelen tudatvesztést egyaránt okozhatja syncope és epilepsziás roham. Kapcsolat állhat fenn a szív és az agy ioncsatorna-működési zavarai között. A cikk az epilepsziás rohamok kardiális hatásait, az epilepszia és a szívbetegségek lehetséges patogenetikai összefüggéseit tekinti át.

#6
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2008-02-01

   Mi válthat ki görcsrohamot?   A súlyos görcsrohamok leggyakoribb oka egy gyermek- és felnőttkorban egyaránt elég gyakori ideggyógyászati megbetegedés, az epilepszia. Szélütés, baleset, fertőzés vagy daganatos betegség is okozhat olyan agykárosodást, amely görcsrohamokhoz vezet.Gyermekkorban a magas láz is járhat hasonló tünetekkel: ilyenkor lázgörcsről beszélünk. Bizonyos gyógyszerek túladagolása vagy függőséget kiváltó anyag (alkohol, gyógyszer) hirtelen elvonása következtében szintén felléphet görcsroham.   Hogyan zajlik az epilepsziás nagyroham?   A beteg hirtelen elvágódik, elveszti az eszméletét, tagjai görcsösen ránganak, esetleg rövid időre eláll a lélegzete, arca elsötétedik. Előfordulhat, hogy nyelvét, száját elharapja, ezért véres nyál csordul ki a száján, csikorgatja a fogait. A roham pár percen belül elmúlik, a beteg átmeneti zavartság után álomba merül, és ébredéskor már jól van.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.