hirdetés

Ismeretlen eredetű epilepszia

Egy új kutatás szerint genetikai vizsgálat indokolt az ismeretlen eredetű epilepsziás betegeknél.

hirdetés

A kutatók a genetikai vizsgálaton átesett, ismeretlen eredetű epilepsziás betegek több mint 40%-ánál azonosítottak patológiás genetikai variánsokat.

A vizsgálatot végző Dr. Yi Li, (Stanford, Kalifornia) szerint az ilyen genetikai vizsgálatok különösen előnyösek a korai életkorban kezdődő epilepsziával és az ehhez szorosan kapcsolódó, megkésett fejlődéssel küzdők esetében, de minden ismeretlen etiológiájú epilepsziás betegnek ajánlott a standard kivizsgálás részeként.

Kutatások szerint a genetikai epilepszia diagnózisa az esetek mintegy 20%-ában a kezelés megváltoztatásához vezet, illetve a genetikai eredetű diagnózissal rendelkező betegek alkalmasak lehetnek génterápiás klinikai vizsgálatokra is.

Az epilepszia körülbelül 20-30%-át szerzett állapotok, például stroke, tumor vagy fejsérülés okozza, míg a fennmaradó 70%-80%-ról valószínűsíthető, hogy egy vagy több genetikai tényezőre vezethető vissza. A genetikai vizsgálat a korai életkorban megjelenő epilepsziában szenvedő gyermekek esetében már bevett gyakorlat, de felnőttek körében - legalábbis egyelőre - nem általános.

A mostani, retrospektív tanulmányban a betegek 2018-2023 közötti, elektronikusan nyilvántartott kórlapjait vizsgálták. A kutatók a stanfordi elektronikus egészségügyi nyilvántartás kohorszfeltáró eszközének (STARR) adatbázisában 286 olyan 16 év feletti epilepsziás beteget azonosítottak, akik kezelése során genetikai vizsgálatot végeztek.

A 286 beteg közül 148 férfi és 138 nő volt, átlagéletkoruk kb. 30 év. Akiknél ismert volt az epilepszia típusa, 53,6%-uk fokális epilepsziában, 28,8%-uk generalizált epilepsziában szenvedett. A rohamok kezdetekor átlagos életkoruk 11,9 év volt, míg a genetikai vizsgálat idején az átlagéletkor 25,1 év volt, ami azt jelenti, hogy a diagnózis és a genetikai vizsgálat közben eltelt hosszú idő miatt a betegek lemaradhatnak potenciális precíziós kezelési lehetőségekről.

A tanulmányban a következő vizsgálatokat végezték: panelvizsgálattal az epilepsziával összefüggésbe hozható géneket, teljes exom szekvenálással (WES) egyszerre 20 000 gént és microarray vizsgálattal a kromoszómák hiányzó szakaszait azonosították. A legmagasabb diagnosztikai hozamot a WES hozta (48%), ezt követte a genetikai panelvizsgálat (32,7%) és a microarray-vizsgálat (20,9%). A vizsgálatok együttesen a betegek 40,9%-ánál azonosítottak patológiás variánsokat, és ezen túl a betegek 53,10%-ánál találtak bizonytalan jelentőségű variánsokat. A teljes kohorszban a leggyakrabban azonosított variánsok a TSC1 (ami a sclerosis tuberosát okozza), az SCN1A (ami a Dravet-szindrómát okozza) és a MECP2 gén mutációi voltak. Az 1 éves kor után kezdődő epilepszia esetén a MECP2 és a DEPDC5 volt a két leggyakrabban azonosított patológiás variáns.

A kutatók megvizsgálták a genetikai eredetű epilepszia magasabb kockázatával esetleg összefüggésbe hozható tényezőket, beleértve a családi anamnézist, a társbetegségként jelentkező megkésett fejlődést, a lázgörcsöt, a status epilepticust, a perinatális sérülést és a beteg életkorát a rohamok kezdetekor. A kiigazított elemzésben a társbetegségként jelentkező megkésett fejlődés (becslés 2,338; 95% CI, 1,402–3,900; P =0,001) és az 1 éves kor előtt kezdődő rohamok (becslés 2,365; 95% CI, 1,282–4,366; P =0,006) előre jelezték az epilepsziával kapcsolatos patológiás variánsok magasabb gyakoriságát.

Az epilepszia családi halmozódása nem korrelált a genetikai eltérésekkel, ezért fontos és javasolt a genetikai vizsgálat akár felnőtt, családi előzmény nélkül jelentkező epilepsziás betegek esetén is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/genetic-testing-warranted-epilepsy-unknown-origin-2023a1000uc0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.