Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 56
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-06-16

Egyszerű eszközökkel pontos, célzott változtatásokat lehet végrehajtani genomokban, sejtekben, organizmusokban.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-16

Egy új vizsgálatban a D-vitamin magas dózisban történő adagolása a várandósság alatt kedvezően befolyásolta az utódok csontjainak állapotát.

#3
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online
2020-01-07

Az idős apai életkor ronthatja a fogamzási esélyeket és kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat állapotát, a szülési kimeneteleket és az utódok hosszú távú egészségét.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-06

Az FDA ritka gyermekbetegségek gyógyszere minősítést adott a Rett-szindrómában szenvedő gyermekek légzésproblémáinak kezelésében vizsgált szarizotán hatóanyagú készítménynek.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2019-11-11

Az újszülöttkori szűrés az Egyesült Államok egyik legfontosabb és leghatásosabb népegészségügyi programja.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-02

A neuronok kommunikálnak a csírasejtekkel, és az átadott információ továbböröklődve számos további generáció viselkedésére van hatással. Most, hogy a neuron–ivarsejt-kommunikáció mechanizmusát is felfedezték, a modern biológia egyik legalapvetőbb dogmája dőlt meg.

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

Bár az alkohol magzatkárosító hatása jól dokumentált tény, viszonylag kevesebb adattal rendelkezünk az alkoholfogyasztás és szoptatás összefüggéseiről. Hasonlóképpen a szoptatás alatti dohányzásról is bebizonyosodott, hogy károsítja az utódok kognitív fejlődését, ám a szoptatás alatti dohányzás ilyen irányú hatásait eddig még nem elemezték. Az anyai dohányzás és szeszesitalfogyasztás után az alkohol és a nikotin megjelenik az anyatejben, ezért különös jelentősége van annak, hogy pontosabb ismeretekkel rendelkezzünk a szoptatás alatti dohányzás és ivás hatásairól. 

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIII. évf. 4. szám
OTSZ Online
2018-10-05

Bizonyítékok igazolják az endokrin diszruptorok „obezogén” hatását. A hatás a nukleáris receptorok jelátviteli útjának megváltozása révén járul hozzá a túlsúly, elhízás járványszerű terjedéséhez. Az endokrin diszruptorok káros hatása nemcsak az érintett személyeknél, hanem az utódoknál is jelentkezik. Mindez indokolja az elhízáskezelés stratégiájában az expozíció megelőzését vagy lényeges csökkentését.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-05

A terhesség alatti gluténfogyasztás összefüggésben állhat a magzat később kifejlődő 1-es típusú cukorbetegségével – derül ki egy nemrég megjelent dán kohorsz vizsgálatból.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-21

Egy kutatás szerint a mélyen vallásos szülők gyermekeinél drámaian csökken az öngyilkosság kockázata.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.