hirdetés

A diabetes mellitus és a glykaemiás kontroll kapcsolata gasztrointesztinális tünetekkel

Az utóbbi években végzett populációalapú vizsgálatok szerint diabeteses betegek esetében nagyobb a felső és az alsó gasztrointesztinális (GI) tünetek prevalenciája, bár az epidemiológiai adatok nem teljesen egyértelműek. Bytzer és mtsai 423 diabeteses beteg vizsgálata alapján arról számoltak be, hogy nem megfelelő glykaemiás kontroll esetén nagyobb a GI tünetek prevalenciája, Maleki és mtsai szerint azonban a legtöbb GI tünet prevalenciája nem nagyobb a diabeteses, mint nem cukorbetegek esetében. Az etnikai hovatartozás prediszponáló tényező lehet: 149 2-es típusú diabeteses kínai közül 105-nél (70,5%) találtak GI tüneteket, leggyakrabban hasmenést, székrekedést, illetve epigasztriális teltségérzést, ugyanakkor a kontrollszemélyek csak 30,8%-ában fordultak elő ilyenek. Egy düsseldorfi követéses vizsgálatban, amelyet a német Diabetes Kutató Intézet végzett, 68, 2-es típusú diabeteses beteg 22%-a számolt be székrekedésről és 11,8%-a émelygésről. Ugyanakkor egy finn betegeken végzett vizsgálatban, melyben 89 véletlenszerűen kiválasztott inzulinfüggő, 481 nem inzulindependens cukorbeteg és 635 nem cukorbeteg kontrollszemély vett részt, mindhárom csoportban hasonló volt a GI tünetek, köztük a hasi fájdalom, a hasmenés és a székrekedés gyakorisága.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Christian A. Koch és Gabriel I. Uwaifo
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.