hirdetés

A fibromyalgia kezelése lépcsőzetesen történjék, és ne maradjon ki az aerobik

Az aerobik a leghatásosabb fegyver fibromyalgiában.

hirdetés

A fibromyalgia szindróma alapjában ismeretlen etiológiájú betegség, amely leginkább a középkorú nőket érinti, Tünetei szerteágazóak, a fizikai állapot romlása, a fáradékonyság, az izomfájdalmak, az alvászavar, az ingerlékenység, a depresszió jellemzi. kezelése történhet gyógyszeres úton, melynek során számos gyógyszert bevetnek: GABA analógok, szerotonin-noradrenalin reuptake gátlók (SNRI-k), triciklikus antidepresszánsok, szerotonin-specifikus reuptake gátlók (SSRI-k) és nem gyógyszeres úton: aerobik, balneoterápia, akupunktúra, pszichoterápia alaklmazásával.

Sajnos a fibromyalgiának nincs speciális gyógyszere, és a közeljövőben valószínűleg nem is lesz. A betegek kezelését egyénenként kell megválasztani, és gyakran a gyógyszeres kezeléseknél hatásosabbak és kellemesebbek a gyógyszerek nélküli terápiák – véli dr. Winfried Häuser, a müncheni Technische Universität a témában leginkább járatos kutatója, aki szereint a pszichoterapeuták sem mindig tudnak segíteni a betegeken.

A párizsi European League Against Rheumatism Congress 2014-en (EULAR 2014. június 11-14.) dr. Häuser adott áttekintést a kérdésről. Kijelentette, hogy jelenlegi ismereteink szerint az „aerobik a leghatásosabb fegyver”: a folyamatos fizikai gyakorlatok révén nem csak az egészségesek tudják fenntartani jó kondíciójukat, hanem azok javíthatnak a fibromyalgiás betegek állapotán is. Sajnos csak kevés klinikai vizsgálatban hasonlították össze közvetlenül a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kezelések hatásosságát, ezért a terápiás döntés igen nehéz. A 102 vizsgálatot tartalmazó, nemrég megjelent meta-analízisükben dr. Häuser és munkatársai nem találtak szignifikáns különbséget a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kezelések eredményei között – bár az összehasonlítás csak indirekt módon történt (Nüesch). A gyógyszerek kétségtelenül hatásosak, de csak akkor, ha a beteg rendszeresen be is veszi azokat. A rendszeres aerobikozás és a komplex kezelések (pl. pszichoterápia plusz aerobik) szintén hatásosak, de ezek hatása idővel gyengül, a kognitív viselkedésterápiák pedig csak mérsékelten befolyásolják a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.

A klinikai vizsgálatok eredményei által reprezentált átlag nem jellemző az egyedi esetekre, a betegek csekély hányada reagál az átlagnak megfelelően, és ez látható pszichoterápia alkalmazása esetén is. Dr. Häuser megfogalmazásában: „kezeld az egyént és ne az átlagot”! A megfelelő terápia eldöntése sok türelmet és odafigyelést igényel – de elsődleges célja mindenképpen a fájdalom csökkentése. „Messzebbre kell tekintenünk a randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálatok száraz adatainál, hiszen ezek számos esetben különböznek azoktól a betegektől, akikkel a mindennapos gyógyító munka során találkozunk. Adatbankokra és a betegek terápiáról alkotott véleményének megismerésére van szükség”. Például a National Data Bank on Rheumatic Disease összesen 11 éven keresztül követte 3123 felnőtt, fibromyalgiás beteg sorsának alakulását. Általánosságban nem javult a betegek funkcionális státusza, de a fáradékonyságuk sem, fájdalmuk is csak minimálisan csökkent (egy 10-es skálán csak 0,2 ponttal). Egy másik nagy átfogó klinikai vizsgálatban megkérdezték a fibromyalgiás betegek véleményét a kezelésekről: a betegek az általuk legkedvezőbbnek tartott 10 terápia felsorolásakor egyetlen gyógyszert sem említettek, viszont a 10 legveszélyesebb kezelés között kizárólag törzskönyvezett gyógyszereket soroltak fel (Lauche).

Dr. Häuser végül a fibromyalgia lépcsőzetes kezelését javasolja: a betegség enyhe formájának megléte esetén először is meg kell nyugtatni a beteget, majd rendszeres fizikai és mentális gyakorlatokra kell bíztatni. A közepes súlyosságú fibromyalgiában aerobik típusú testedzések javasoltak, és csak időnként bevetendő a gyógyszeres kezelés. Súlyos esetben viszont a rendszeres testmozgások mellett gyógyszeres kezelések, pszichológiai terápiák, illetve a mentális kisérőbetegségek pszichofarmakológiai kezelése válik szükségessé. Dr. Mary-Ann Fitzcharles (Montreal, McGill Egyetem) reumatológus szerint is gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelések lehetségesek, de „talán a legfontosabbak a nem gyógyszeres kezelések egy fibromyalgiás beteg számára”. Az aktivitást nem kell túlzásba vinni, de kihagyni sem szabad. „Az aktivitás tempója a kezelés kulcsa” - jelentette ki.    

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annal of the Rheumatic Diseases

3. Clinical and Experimental Rheumatology 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.