hirdetés
hirdetés

A vesekő gyógyszeres kezelésének kérdése

Újabb tanulmány igazolta, hogy a kisméretű vesekő spontán, gyógyszeres beavatkozás nélkül is kiürül a szervezetből.

hirdetés

Az European Association of Urology (EAU) kongresszusán ismertetett MIMIC nevű tanulmány szerint akut uretergörcs esetén a kő távozását siettető gyógyszeres kezelés gyakran elvesztegetett idő és költség, mert nem befolyásolja a kő távozását. Az 5 mm-nél kisebb kövek - függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el az ureterben -, természetes úton is kiürülnek, nincs szükség műtétre, és a gyógyszeres beavatkozásokat sem kell rutinszerűen alkalmazni.

A vesekőnek – méretétől függően - általában 1 hónapra van szüksége a távozáshoz. Az alfa-blokkolókkal és a kalcium-csatorna blokkolókkal végzett vizsgálatok vegyes eredményekre vezettek, a nagy SUSPEND vizsgálat szerint egyik gyógyszernek sincs haszna a placebóhoz képest – bár a BMJ-ben 2016-ban megjelent meta-analízis az alfa-blokkolókat hatásosnak találta. A tamsulosin és egyéb alfa-blokkolók (α1a adrenerg receptor antagonisták), elernyesztik a hólyagnyak izomzatát, az ureter simaizomzatát, gátolják annak perisztaltikus aktivitását és a prosztatában lévő izomrostokat is, megkönnyítik a vizeletürítést. Számos randomizált, kontrollált vizsgálatban és meta-analízisben értékelték szerepüket. Általában elfogadott vélemény szerint a tamsulosin használatával több vesekő távozik, mint nifedipinnel, és alkalmazásakor csökken a fájdalomcsillapító iránti igény is.

Dr. Shah és munkacsoportja az EAU-n bemutatott poszteren 2516 beteg konzervatív kezelésének eredményéről számolt be – legtöbben az alfa-blokkoló tamsulosint kapták. Életkorra, nemre, a kövek méretére, a köveknek az ureterben elfoglalt helyzetére nézve nem láttak különbséget a gyógyszeresen kezelt- és a spontán ürülést mutató betegek között abban, hogy a kövek kiürülnek-e. A kiürülést meggyorsító gyógyszeres kezelés esélye (OR) mindössze 0,86 volt (95%CI 0,52-1,40). A vizsgálatban a kutatók nem mérték fel, hogy van-e különbség a két csoport betegeinek a fájdalomcsillapító iránti igényében. A hullámokban jelentkező fájdalom csillapítására per os, vagy rectálisan bevitt NSAID-ket használtak, de hangsúlyozták, hogy az erős, hosszantartó fájdalomnál mindenképp be kell avatkozni. Az akut uretergörcs esetén rendszerint retrográd stentet vezetnek fel. A vesekövesség oka a legtöbb esetben nem ismert, de az biztos, hogy naponta legalább 2 liter folyadék fogyasztása segít megakadályozni a folyamatot.

Egy 2018-ban megjelent kínai vizsgálat 3296 értékelhető beteget tartalmazott, ők 1:1 arányban tamsulosint, vagy placebót kaptak. A tamsulosin leginkább a disztális ureter 5 mm-nél nagyobb kövei esetén volt hatásos, kisebb kövek esetén előnyei nem mutatkoztak, viszont alkalmazásával rövidebb volt a kő „megszületéséig” eltelt idő és csökkent a fájdalomcsillapító igény.

Dr. Hollingsworth (University of Michigan, Ann Arbor) 2016-ban jelentetett meg egy 50 vizsgálatot összefogó meta-analízist, mely szerint az alfa-blokkolók hatásosak, különösen 5 mm-nél nagyobb kövek esetén – és ez nem mond ellent a MIMIC vizsgálatban megfigyelteknek. Dr. Hollingsworth is úgy tartja, hogy – egyesek véleménye ellenére - a gyógyszeres kezelésnek igenis van kedvező hatása veseköves rohamban. „Nem hiszem, hogy kisebb kövek esetén hasznosak lennének ezek a gyógyszerek, de a sürgősségi osztályokon mindenképpen tartani kell őket”.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > European Association of Urology (EAU) 2018 Congress. March 23, 2018.

2. European Association of Urology (EAU) 2018 Congress: Abstract 637. Presented March 18, 2018.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.