hirdetés

Az alkoholbetegség gyógyszere védhet az elhízás ellen

Az alkoholbetegek kezelésében használt diszulfiram egérkísérletek szerint hatásos lehet elhízásban a testsúly jelentős csökkentésére, emellett javítja a metabolikus állapotot is.

hirdetés

Az elhízás világszerte globális egészségi és egészségügyi probléma. Az elhízottak száma 1975 óta megháromszorozódott, így ma már legalább 650 millió elhízott ember él szerte a világon. Az elhízás számos kórkép kockázati tényezője, ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok. A problémára a mostani COVID-19-járvány ismét ráirányította a figyelmet, hiszen bebizonyosodott, hogy túlsúlyos és elhízott betegeknél a fertőzés súlyosabb tünetekkel jelentkezik, és gyakoribbak a szövődmények is.

Az elhízás komplex okokra vezethető vissza, és még mérsékelt fokú fogyás elérése sem könnyű feladat. A kezelési lehetőségek korlátozottak, és jórészt nélkülözhetetlen az életmód megváltoztatása, mellyel azonban nem mindenkinél érhető el tartós testsúlycsökkenés.

A National Institute on Aging nemrégiben a Cell Metabolism -ban nyilvánosságra hozott vizsgálatában egy olyan gyógyszert teszteltek, mely eredetileg a krónikus alkoholproblémák terápiájában használatos. Úgy tűnik, hogy a diszulfiram alkalmas lehet az elhízás kezelésére is.

A diszulfiram a krónikus alkoholbetegség kezelésének gyógyszere, melyet az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) több mint 70 évvel ezelőtt engedélyezett. A diszulfiram hatása azon alapul, hogy alkohol fogyasztását követően szinte azonnal a másnapossághoz hasonló tüneteket – hányingert, hányás, fejfájást – okoz.

Annak megítélésére, hogy a diszulfiram alkalmas lehet-e elhízás eseteiben is, a kutatók 12 héten át zsíros étrenden tartott kísérleti egereknek adagolták a szert. Ebben az obezitás-modellben a zsírban gazdag táplálék hatására az állatoknál prediabétesz alakult ki inzulinrezisztenciával és magas éhomi vércukorszinttel. A kutatók négy csoportra osztották az állatokat: az első csoport tagjai szokványos táplálékot, a második csoport tagjai zsírdús táplálékot kaptak, a harmadik csoportban a zsírban gazdag táplálék mellett diszufiramot is adagoltak kis dózisban (0,3 mg/nap), míg a negyedik csoportban nagy dózisban (0,6 mg/nap).

Ahogyan az várható is volt, a zsírban gazdag étrenden tartott, de diszulfiram adásában nem részesülő állatok testsúlya továbbra is gyarapodott, míg normál étrendre állított állatok testsúlya fokozatosan csökkenni kezdett. Ami a diszulfirammal kezelt állatokat illeti, a vizsgálatot vezető dr. Michel Bernier így fogalmaz: „Amikor elkezdtük a kezelést, nem tudtuk, mire számítsunk. Amikor azonban szemtanúi voltunk a drámai mértékű testsúlycsökkenésnek, nem hittünk a szemünknek.”

Erre minden okuk meg is volt a kutatóknak, hiszen a napi 0,6 mg diszulfirammal kezelt egerek mindössze 4 hét alatt testtömegük 40 százalékát elveszítették. Emellett a metabolikus paramétereik is javultak: a vércukorszint csökkent, és végül a normál étrenden tartott állatoknál mért szintet ért el. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a kezelés védi a hasnyálmirigyet és a májat is, éppen azt a két szervet, melynek funkciója az obezitást kísérő metabolikus változások kapcsán károsodik.

A szerzők feltételezik, hogy a diszulfiram kedvező hatásai gyulladáscsökkentő tulajdonságaira vezethetők vissza, mely hozzájárul a vércukorszint szabályozásához és véd a szervkárosodással szemben.

A szerzők megjegyzik, hogy további kutatások szükségesek a hatásmechanizmus pontosabb tisztázásához, melyre klinikai vizsgálatokat terveznek. Egyelőre úgy tűnik, hogy a diszulfiram az alkoholbetegségnél érvényesülő hatásmechanizmustól eltérő módon javítja a metabolikus kimeneteleket.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.