hirdetés

Az enyhe COVID agyi hatásai

A korai kutatások szerint még a COVID-19 enyhe esetei is befolyásolhatják az agy működését és szerkezetét.

hirdetés

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) 2023. évi áprilisi éves találkozóján való bemutatása előtt közzé tett eredmények arra utalnak, hogy még az enyhén zajló COVID betegség is hosszú távú, súlyos elváltozásokat okozhat az agy kommunikációjában és szerkezetében, elsősorban a szorongásos és depressziós tünetekkel rendelkező, hosszú COVID-szindrómában szenvedő embereknél. A változások nagyságrendje arra utal, hogy a memória- és gondolkodási készségek problémák alakulhatnak ki, ezért holisztikus kezelési módokat kell kialakítanunk még a COVID-19 által enyhén érintett emberek számára is" - tette hozzá nyilatkozta dr. Clarissa Yasuda (University of Campinas, São Paulo, Brazil)

Egyes tanulmányok a szorongás és a depresszió tüneteinek magas előfordulását mutatták ki a COVID-19-ből gyógyultaknál, de kevesen vizsgálták a fertőzéshez kapcsolódó agyi elváltozásokat.

A vizsgálatban 254 olyan felnőtt vett részt (177 nő, 77 férfi, átlagéletkor 41 év), akiknél a vizsgálatot megelőzően átlagosan 82 nappal korábban volt enyhe COVID-19 betegségük. Összesen 102 személynél jelentkeztek szorongásos és depressziós tünetek, 152-nél pedig nem.

Az agyi képalkotás során a COVID-19-en átesett és szorongásos és/vagy depressziós tüneteket mutató betegeknél az agy - memóriában és az érzelmek feldolgozásában szerepet játszó része, a limbikus terület sorvadást mutatott. A szorongást vagy depressziót nem tapasztaló COVID-19-en átesettek vagy a COVID-19-ben nem megbetegedett egészséges kontrollcsoportban ezen az agyterületen nem észleltek atrófiát, zsugorodást.

A kutatók agyi funkcionális kapcsolatok "súlyosan" kóros mintázatát is megfigyelték a COVID-19-en átesett, és szorongást vagy depressziót tapasztaló betegeknél. A funkcionális kapcsolódás elemzése e betegeknél mind a 12 vizsgált hálózatban jelentős funkcionális elváltozásokat igazolt mind a 12 vizsgált hálózatban, míg a COVID-19-en átesett, de pszichiátriai tüneteket nem mutatóknál mindössze 5 hálózatban észleltek változásokat.

A COVID-19 fertőzést követő agyi változások és neuropszichiátriai diszfunkciók alapmechanizmusai nem ismertek. Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a szorongás és a depresszió tünetei és a gyulladás között. Feltételezhető azonban, hogy ezek az agyi elváltozások a szociális, pszichológiai és szisztémás stresszorok összetettebb kölcsönhatásából eredhetnek, amiknek természetesen egyik komponense lehet a gyulladás. Különösen érdekes, hogy ezek az elváltozások azoknál is megfigyelhetőek, akiknél a fertőzés enyhe, akut formában jelentkezett. A szorongás és a depresszió gyakori probléma a COVID-19 után, egyeseknél a long-COVID-szindróma részeként jelentkezik. Ezek a tünetek megfelelő kezelést igényelnek az életminőség, a megismerés és a munkaképesség javítása érdekében. E tüneteknek a kezelése agy plaszticitást idézheti elő, ami bizonyos fokú szürkeállomány növekedést eredményezhet, és végül megakadályozhatja a további szerkezeti és funkcionális károsodást.

A tanulmány korlátja, hogy a szorongás és a depresszió tünetei a betegek önbevallásán alapultak.

A tanulmányt a São Paulo Research Foundation támogatta.

 

Forrás:

American Academy of Neurology (AAN) 2023 Annual Meeting: Abstract 1998. To be presented April 24, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.