hirdetés

Fiatalkori cukorbetegség

Fiatalkori diabeteszben a jelenlegi kezelések nem lassítják a béta-sejtek funkcióromlását.

hirdetés

American Diabetes Association (ADA) 2018-as tudományos ülésén 2018. június 25.-én elhangzottak szerint a serdülőkorban jelentkező kóros glukóz-intorelancia (prediabétesz) vagy a már fennálló 2-es típusú diabétesz azonnali kezelése nem akadályozta meg a béta-sejtek állapotának romlását.

A fiatalokon végzett Restoring Insulin Secretion (RISE) vizsgálat Diabetes Care lapban is megjelent eredményei azt mutatták, hogy a béta-sejtek működése mind az egy évig adott metformin, mind a 3 hónapos hosszú hatású inzulin adást követő 9 hónapos metformin szedés ellenére rosszabbodott. Az eredmény azért is meglepő, mivel a Diabetes Prevention Program (DPP) szerint felnőttekben a metformin hatásosan gátolja a béta-sejtek funkcióromlását.

Dr. Kristen J. Nadeau gyermekgyógyász professzor (University of Colorado Anschutz Medical Campus, Aurora) és munkatársai a RISE gyermekkori vizsgálatot 91 pubertáskorú elhízott gyerek bevonásával végezték. Az egyik csoportban a fiatalok 12 hónapon keresztül metformint kaptak napi kétszeri 1000 mg-os dózisban, a másik csoportba sorolt betegek 3 hónapig glargin inzulint kaptak heti kétszer (az éhomi vércukor 4,4-5,0 mmol/l közötti , azaz 79,2 – 90 mg/dl/ értéken való tartásához), majd a további 9 hónapban metformint szedtek. A fiatalok átlagéletkora 14 év, BMI indexük 37,7 kg/m² volt, átlagos HbA1c-jük pedig 5,7%-nak adódott. A vizsgálatba vont tinédzserek 60%-ának kóros glukóztoleranciája volt, 40%-uk pedig 6 hónapnál nem régebbi 2-es típusú diabéteszben szenvedett. A 91 fiatalból 84 fejezte be a vizsgálatot, az ő adataikat lehetett 12 és 15 hónap múlva kiértékelni.

A kétféle kezelés kimenetelében nem volt különbség sem a 12. havi, sem a 15. havi kiértékelés során, a béta-sejt funkció, a BMI százaléka, a HbA1c értéke, az éhomi vércukorérték, illetve a 2 órás orális glukózterhelés tekintetében sem. A béta-sejt funkció mindkét kezelési csoportban 12 és 15 hónap után szignifikánsan alacsonyabb volt, mint annak kiinduláskor mért értéke. Az eredmények alátámasztják a Treatment Options for Type 2 Diabetes Adolescents and Youth (TODAY) vizsgálat megfigyeléseit, melyek szerint a 2-típusú diabéteszes fiatalok 50%-ában a kezdeti kezelések sikertelenek, átlagosan 3,9 év után inzulinkezelést kellett kezdeni, ami arra utal, hogy a fiatalkori betegség a felnőttkorinál gyorsabban progrediál.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a serdülők prediabetikus állapotában ezek a kezelések hatásosak lennének, viszont a fiatalok 2-es típusú diabéteszében semmiképp sem javasolható a metformin kezelés leállítása, mivel szedésekor  csökken a vércukorszint. A hozzászólók is megjegyezték, hogy számos fiatal esetében a metformin önmagában nem jelent megoldást, tehát mindenképp szükség lenne kiegészítő kezeléseket kidolgozására, hisz a korai béta-sejt zavarok állandó inzulinfüggést okoznak, és a fiataloknál magasabb a diabétesz komplikációinak kockázata is.”

Dr. John B. Buse (University of North Carolina Scholl of Medicine, Chapel Hill), a RISE tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben rámutatott, hogy a fiatalkori prediabetesz és 2-es típusú diabetesz jó részéért az elhízás járványos elterjedése a felelős, aminek terjedése ellen mindenképp hatásos intézkedések szükségesek. Az is igen nagy probléma, hogy a fiatalok HbA1c-értékét inzulinnal vagy metforminnal nem tudjuk kedvező szinten tartani, ezért számos komplikáció kialakulására kell felkészülni. Az étrend változtatása mellett azonban elengedhetetlen az életmód változtatás, a rendszeres testmozgás és az egészséges, kielégítő mennyiségű alvás.

Mivel a standard inzulin- és metforminkezelés nem sokat változtat a betegség természetén, változatlanul nagy szükség van annak megértése, hogy mi történik a pubertás során, hiszen a fiatalok élettani folyamatai lényegesen eltérnek a felnőttekéitől.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2018

2. Diabetes Care

3. Diabetes Care  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.