hirdetés

Látás helyreállítása fotoreceptor őssejtekkel

Őssejtek beültetésével próbálja helyreállítani a fotoreceptor-degeneráció miatti látásvesztést egy nemzetközi kutatócsapat.

hirdetés

A Molecular Therapy március 3-án közölte, hogy egy amerikai-svéd-szingapúri kutatási projekt során preklinikai vizsgálatokban őssejtekből olyan fotoreceptor progenitor sejteket előállítottak elő, amelyek igen hasonlóak az emberi embriókban találhatókhoz - ezek transzplantációjával pedig modellszervezetekben sikerült helyreállítani a csökkent retinafunkciót.

A szem fotoreceptorainak degenerációja az egyik fő oka a látás gyengülésének, és idővel vakságot is okozhat - a degeneráció ellen jelenleg nem rendelkezünk megfelelő terápiával. A fényérzékelő receptorok számos örökletes betegség, például retinitis pigmentosa következtében degenerálódhatnak, de a látásvesztés egyik fő oka világszerte az időskori makuladegeneráció.

A kutatást vezető Tay Hwee Goon (Duke-NUS Center for Vision Research) és csapata humán embrionális őssejteket tenyésztettek az emberi retina normális fejlődésében kulcsszerepet játszó tisztított laminin fehérjék jelenlétében, amely őssejteket a lamininek jelenlétében fotoreceptor progenitor sejtekké voltak képesek differenciálni. Amikor ezeket a sejteket sérült retinába ültették át, a preklinikai modellekben a látás jelentős mértékű helyreállását tapasztalták. Az elektroretinogrammos diagnosztikai teszt szintén számottevő javulást mutatott a retina fényingerre kiváltott elektromos aktivitásának tekintetében. A transzplantált sejtek kapcsolatot létesítettek a környező retinasejtekkel és a retina belső részén található idegekkel is, ráadásul az átültetést követően több hétig életben maradtak és működtek.

A kutatók remélik, hogy a jövőben képesek lesznek továbbfejleszteni módszerüket, főleg annak érdekében, hogy egyszerűbben alkalmazható legyen, illetve, hogy konzisztensebb eredményeket érjenek el.

Enrico Petretto, a Duke-NUS Computational Biology Center igazgatója és a tanulmány bioinformatikai elemzésének vezetője hozzátette: "Módszerünk hasznos lehet a makuladegeneráció progresszióját irányító molekuláris és sejtbiológiai útvonalak megértésében is, ami talán további új terápiás megközelítések kifejlesztéséhez vezethet".

A kutatók számára a következő kihívás az, hogy módszerük hatékonyságát a fotoreceptor-degeneráció olyan modelljeiben vizsgálják, amelyek a lehető legjobban hasonlítanak az emberi szemre.

A Tay professzor által kifejlesztett eljárás alapjául szolgáló sejtbiológiai protokoll licenszeit egy svéd biotechnológiai start-up cég, az Alder Therapeutics máris megvásárolta.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Photoreceptor laminin drives differentiation of human pluripotent stem cells to photoreceptor progenitors that partially restore retina function

Promising stem cell approach to correct photoreceptor cell degeneration, which causes visual decline and blindness

 

Irodalmi hivatkozás:

Hwee Goon Tay et al, Photoreceptor laminin drives differentiation of human pluripotent stem cells to photoreceptor progenitors that partially restore retina function, Molecular Therapy (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.