hirdetés

Melanoma adjuváns kezelése nivolumabbal

A sebészileg eltávolított melanoma adjuváns kezelése eredményesebb nivolumabbal, mint ipilimumabbal.

hirdetés

A vizsgálatok eredményei annyira kedvezőek, hogy a jövőben valószínűleg a nivolumab lesz a melanoma malignum műtét utáni adjuváns kezelésének standard gyógyszere.

A nivolumab a programozott sejthalál-1 immunológiai ellenőrzőpont (PD-1) gátló, használatának indikációját kiterjesztették a kompletten eltávolított III és IV stádiumú melanomás betegek kezelésére is. Adása eddig csak akkor volt javallt, ha a primér tumor teljes egészében eltávolításra került, de a környéki nyirokcsomókban, vagy a távoli szervekben áttét volt.

A melanoma másik immunkezelési lehetősége a CTLA-4 gátló ipilimumab túl sok mellékhatása miatt egyre kevésbé használatos a klinikai gyakorlatban.

A nivolumab indikációjának kiterjesztése a CheckMate 238 kódnevű vizsgálat eredményein alapul, melyben közvetlenül hasonlították össze ugyanazon gyár két gyógyszerét. Az eredményeket a 2017-es ESMO-n is ismertették és ezzel párhuzamosan a N Engl J Med-ben online és nyomtatásban is közreadták. Az adjuváns nivolumab adagolás során 35%-kal növekedett a kiújulás-mentes túlélés az adjuváns ipilimumab adagoláshoz képest, ráadásul kb. egyharmadára csökkent a súlyosabb mellékhatások aránya. Az összehasonlítást a tervezett egy évnél korábban lezárták, mivel a nivolumabot kapó csoportban már a vizsgálat közben is szignifikánsan jobbak voltak az eredmények.

A CheckMate 238 vizsgálatba sorolt 906 betegben 12 hónappal a melanoma sebészi eltávolítása után nivolumab adagolásával 70,5%-os, ipilimumab adagolásával csak 60,8%-os kiújulás-mentes túlélést értek el, míg a 18 hónapos túlélés 66,4%-nak és 52,7%-nak adódott. A nivolumab mellett sokkal hosszabb volt a kiújulás-mentes túlélés (HR 0,65, p<0,001), és a szer toxicitása is sokkal enyhébb volt: grade ≥ 3 mellékhatás a nivolumab csoportban 14,4%-ban, az ipilimumab csoportban 45,9%-ban fordult elő, melyek miatt a nivolumabot a betegek 9,7%, míg az ipilimumabot a betegek 46,2%-a hagyta abba.

Jeffrey S. Webber professzor (Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center, New York University School of Medicine, New York City) kifejtette, hogy az eredmények szerint az immunterápia véd a kiújulás ellen melanomában. „A melanoma sebészi eltávolítása után további kezelést (adjuváns kezelést) kell adni, mert a betegség már nem detektálható, de bármikor kiújulhat”. Az ipilimumabnál kevésbé toxikus kezelést keresve találtak rá a nivolumabra, mely a III és IV stádiumú, teljes egészében eltávolított melanoma adjuváns kezelésének standardja lehet a jövőben.

Dr. Derek Raghavan (Levine Cancer Institute, University of North Carolina at Charlotte) szerint a nivolumab volt az utóbbi évtized legfontosabb előrelépése melanomában. Bár a korábbi 3 hónapos túlélés helyett a betegek az új immunterápiás szereknek köszönhetően ma már éveket élhetnek, de a nivolumab sem mindenható gyógyszer, egyes betegeknél ugyanis hatástalan. És bár kevés mellékhatása van, viszont módosítja az immunitást, a kezelt betegekben növekszik a hepatitis, a pneumonitis és a bélgyulladás kockázata.

Dr. John Haanen (Division of Medical Oncology at the Netherlands Cancer Institute, Amsterdam) kifejtette, hogy a III stádiumú melanomában a betegek egy részét túlkezeljük: néhány III stádiumú beteg a műtét után minden további kezelés nélkül is meggyógyul.          Felmerül a kérdés, hogy mit adjunk azoknak a betegeknek, akikben a melanoma az adjuváns kezelés ellenére kiújul? Újra ugyanezeket az immunterápiákat, vagy anti-CTLA-4 antitesteket anti-PD-1-el kombinálva? A BRAF vad-típus és a BRAF mutáns típus külön bonyolítja a helyzetet. A célzott kezelések a BRAF mutáns betegeken hatásosak: a COMBI-AD fázis III vizsgálat szerint a dabrafenib és trametinib kombinált kezelés BRAF-V300 pozitív melanomában 53%-kal csökkentette a hároméves kiújulás kockázatát a placebóhoz képest.

Dr. Haanan továbbá megjegyezte, hogy Európában sem az adjuváns nivolumab, sem a célzott terápiák kombinációja jelenleg még nincs törzskönyvezve. Várjuk a KEYNOTE 054 vizsgálat eredményeit, melyben magas kockázatú III stádiumú melanoma komplett rezekciója után pembrolizumab és placebo összehasonlítása történik, az eredményeket az AACR 2018. áprilisi kongresszusán fogják közölni. 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology

2. The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.