hirdetés

Miként befolyásolja a nőgyógyászati onkológiai szakellátás az endometrium-carcinoma túlélését?

Célkitűzés
Az American College os Obstetrics and Gynecology annak ellenére nőgyógyászati onkológiai beutalást javasol endometriumrákban, hogy nincsenek bizonyítékok arra, hogy ez a gyakorlat kedvezően befolyásolná a túlélést. Mindezek alapján azt kívántuk vizsgálni, hogya nőgyógyászati onkológusok miként befolyásolják a méhtestrákban szenvedő betegek kezelését és túlélését.

Betegek és módszerek
Az adatgyűjtés a Medicare és a Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) adatbázisaiból történt 1988 és 2005 között. Az analízisekhez a Kaplan–Meier-módszert és a Cox-féle arányos kockázati módszert használtuk.

Eredmények
A 18 338 nő 21,4%-a részesült nőgyógyászati onkológiai ellátásban (A csoport), míg 78,6%-ot más szakterület képviselői láttak el (B csoport). Az A csoport tagjai idősebbek voltak (> 71 évesek aránya: 49,6% vs. 44%; p < 0,001), több nyirokcsomó került eltávolításra (> 16: 22%vs. 17%; p < 0,001), nagyobb volt az előrehaladott (III. vagy IV. stádiumú) rákok (21,9% vs.14,6%; p < 0,001) és a gyengén differenciált tumorok aránya (p < 0,001), és nagyobb voltazok aránya, akik előrehaladott betegség miatt kemoterápiában részesültek (22,6% vs.12,4%; p < 0,001). A II–IV. stádiumú betegségben szenvedők 5 éves betegségspecifikus túlélése (DSS, disease-specific survival) az A csoportban 79%-nak, a B csoportban 79%-nakadódott (p = 0,001). Előrehaladott (III. vagy IV.) stádiumú betegség esetén az A csoportban 72%-os, a B csoportban 64%-os 5 éves DSS-t regisztráltunk. Nem mutatkozott ugyanakkor összefüggés a DSS-sel I. stádiumú betegségben. A többváltozós elemzés szerint a fiatalabb életkor, a korai stádium, a jól differenciált szöveti szerkezet és a nőgyógyászati onkológus által nyújtott ellátás a jobb túlélés független prognosztikai tényezőjének bizonyult.

Következtetések
A nőgyógyászati onkológus által kezelt méhtestrákos betegek nagyobb eséllyel kerülnek stádiummeghatározó műtétre és részesülnek adjuváns kemoterápiában előrehaladott betegségük miatt. A nőgyógyászati onkológiai ellátás javítja e nagy kockázatú betegek túlélését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
John K. Chan, Alexander E. Sherman, Daniel S. Kapp, Ruxi Zhang, Kathryn E. Osann, Larry Maxwell, Lee-May Chen és Harshal Deshmukh
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.