hirdetés

Mitokondriális nagytakarítás

Skandináv kutatók a Nature Neuroscience-ben azt mutatják be, hogy a mitofágia serkentése milyen mechanizmussal segíti az Alzheimer-kór terápiáját.

hirdetés

Az USA Tudományos Akadémiájának lapjában számoltak be tavaly februárban arról, hogy egyre inkább bizonyítást nyer: a sejtek életkorral romló energetikai működése, ezen belül is különösen a hippokampális neuronok akadályozott energiametabolizmusa hozzájárul a neurodegeneratív betegségek, és speciálisan az Alzheimer-kór kialakulásához. Az Alzheimer-kóros állatmodell csökkent agyi NAD+-szintjének normalizálásával csökkenthető a Tau-patológia, a neuroinflammáció és a hippokampális neuronok apoptózisa, helyreállítható a szinaptikus plaszticitás, ezek eredményeképpen pedig javul a kognitív funkció (a nikotinamid-adenin-dinukleotid/NAD+ többek között az elektrontranszfert biztosítja a mitokondriumokban). A kutatók (Hou és munkatársai: NAD+ supplementation normalizes key Alzheimer's features and DNA damage responses in a new AD mouse model with introduced DNA repair deficiency) nicotinamid-ribozid/NR kezeléssel normalizálták a neuronok csökkent NAD+-szintjét (a táplálékkiegészítőként is kapható NR a B3-vitamin egy formája, a NAD+ prekurzora). 

A Translational Medicine of Aging szintén tavalyi tanulmánya szerint (Therapeutic potential of boosting NAD + in aging and age-related diseases) az NR számos állatmodellben a mitokondriális funkció javításával csökkenti a neurodegenerációt, javítja az Alzheimer- és Parkinson-kóros állatok memóriáját, tanulási képességét, motoros funkcióit, és védi a neuronokat a sejthalál ellen. 

A Nature Communications cikke már humán vizsgálatokról szól: Christopher Martens és munkatársai arról számolnak be, hogy a napi 2-szer 500 mg dózisban alkalmazott NR jól tolerálható, és hatékonyan serkenti a NAD+-metabolizmust (Chronic nicotinamide riboside supplementation is well-tolerated and elevates NAD+ in healthy middle-aged and older adults). 

A fenti vizsgálatokat idéző, most megjelent Nature Neuroscience-tanulmány (Mitophagy inhibits amyloid-β and tau pathology and reverses cognitive deficits in models of Alzheimer’s disease) azt mutatja be, hogy a NAD+-metabolizmus serkentése milyen mechanizmussal akadályozza az Alzheimer-kór patogenezisét. Mint Evandro Fang és munkatársai kifejtik, a mitokondriumok termelik a neuronok működéséhez szükséges ATP-t, és korábban már bebizonyosodott, hogy a mitokondriumok diszfunkciója hozzájárul az öregedéshez és a neurodegeneratív betegségek kialakulásához. Alzheimer-kórban a mitokondriális diszfunkciónak jelentős szerepe van a betegséget meghatározó β-amyloid- és Tau-patológiához, ezek a kóros β-amyloid- és Tau-fehérjék pedig tovább rontják a mitokondriumok működését, ami végül neurodegenerációhoz vezet. A megfelelő minőségű és mennyiségű mitokondriumokat a mitokondriális biogenezis és a mitofágia biztosítja; a mitofágia távolítja el a felesleges, illetve károsodott mitokondriumokat, és ez biztosítja a lebontott mitokondriumok alkotórészeinek újrahasznosítását is. 

Az életkor előrehaladásával romlik a mitofágia hatásfoka, ami összhangban van a neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór életkorral növekvő gyakoriságával, írják a kutatók, akik most Alzheimer-kórban elhunytak agyszöveteinek vizsgálatával, továbbá Alzheimer-kórosok indukált pluripotens őssejtjeiből létrehozott neuronok és az Alzheimer-kór állatmodelljeinek tanulmányozásával bebizonyították, hogy a károsodott mitofágia közreműködik a betegség kialakulásában (a beteg neuronokban a normálisnál 30-50%-kal alacsonyabb szinten működik a mitofágia, és a hippokampális sejtekben a defektív mitofágia miatt szaporodnak fel a kóros mitokondriumok). A kutatók azt is kimutatták, hogy a mitofágia akadályozza a β-amyloid- és Tau-patológia kialakulását, továbbá igazolták, hogy a mitofágia helyreállítása következtében lebomlanak a kóros amyloid-plakkok és Tau-fehérjék, és helyreáll az állatok memóriaműködése. 

A kutatók a neuronális mitofágiát három különböző farmakológiai úton is képesek voltak helyreállítani. Egyrészt egy NR-hez hasonló NAD+-prekurzorral (nicotinamid mononucleotid/NMN), másrészt urolithin A-val, továbbá egy actinonin nevű antibiotikummal. (Az urolithin A egy bélbaktériumok által előállított metabolit, amit főleg a Firmiculates törzsbe tartozó baktériumok állítanak elő pl. bogyós gyümölcsökből és olajos magvakból; in vivo vizsgálatok szerint szájon át bevive sem toxikus. Az actinonin ismert antibiotikum, Actinomycete-k állítják elő). 

Tanulmányuk végén a kutatók leszögezik: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az Alzheimer-kór nemcsak az agyat, de a perifériás szöveteket is érinti, ezért a mitofágia-indukció a gliasejtek és az egyéb nem-neuronális sejtek esetében is hasznos. A mitofágia szervezeti szintű serkentése az Alzheimer-kór ígéretes terápiás megközelítése.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.