hirdetés

PET/CT-vel a fertőzések diagnosztikájában

A jelölt maltózt csak a baktériumok veszik fel, így azonosítható a gyulladásos góca, kiterjedése, sőt változásai is.

hirdetés

A Stanford Egyetemen született az a felfedezés, hogy bizonyos radiofarmakonokkal azonosítani lehet a legtöbb bakteriális gócot. A kutatók a The Journal of Nuclear Medicine’s októberi számában megjelentetett írását foglaljuk össze az alábbiakban.

Napjainkban egyre több és több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. A problémát ez idáig nem tudtuk kellően orvosolni, azonban mára már megjelentek új, ígéretes projektek az antimikróbás terápia fejlesztésében. Az USA-ban a Központi Járványügyi Hivatal (CDC) írt ki pályázatot új diagnosztikus eszközök, lehetőségek fejlesztésére, és ennek keretében kutat a kaliforniai Stanford Egyetem Radiológiai részlege is Sanjiv Sam Gambhir vezetésével: „Klasszikus esetben a fertőzések igazolására kevés lehetőség nyílik: legtöbbször mikrobiológiai próbákat, tenyésztéseket végzünk. Ritkábban biopsziás anyagok szövettani feldolgozása nyomán születik meg a pontos -vagy hozzávetőleges- diagnózis. Mivel e módszerek nagyon sokszor nem visznek előre, jogos az igény a diagnosztikus eszköztár reformjára és bővítésére. Az új lehetőségek egyikét a kutatók a PET/CT-ben és az új jelzőmolekulákban találták meg. A munka kezdetekor egy olyan anyagot kellett találniuk, amelyet a baktériumsejtek felvesznek, az emlős sejtek pedig nem (szelektiv felvétel). A feladat megegyezett azzal, amivel az antibiotikumok fejlesztésekor kell szembesülniük a gyógyszerkutatóknak (szelektív toxicitás). A potenciális molekulákat számba véve végül a maltózra esett a választás. Ezt tényleg csak a mikróbák tudják felvenni, mert rendelkeznek egy maltodextrin transzporter nevű, sejtfelszíni hordozó molekulával. A maltóz mellett annak bomlástermékeit, azaz derivátumait is képes megkötni, sejtbe juttatni. Emlős sejteken nincs ilyen transzporter, így a maltóz képtelen az emlős sejtekbe jutni. A jelzőmolekula (tracer) előállításához a maltózt a 18-as fluor izotóppal jelölték, majd hatását sokfajta baktériumtenyészetben vizsgálták, ahol majdnem minden esetben megtörtént a jelzett maltóz felvétele, a baktériumok sejtfala egyértelmű radioaktivitást mutatott. A baktériumokkal fertőzött egereken, később patkányokon kísérletezve szintén igazolódott, hogy a gyulladás fókusza (a benne található baktériumok miatt) halmoz. (Ilyen esetekben mikro PET/CT-vel dolgoztunk.) Megfigyeléseink szerint mind a Gram negatív, mind a Gram pozitív baktériumok felveszik a szert. Speciális, sebfertőzést reprodukáló esetekben a Pseudomonas aeruginosa jelenlétét is igazolni tudták. A radiofarmakon halmozása mellett annak ürülése is nyomon követhető. Empirikusan adott antibiotikum mellett az aktivitás ingadozását, szerencsés esetben csökkenését észlelték, melyből a kezelés hatékonyságára következtettek. Gyógyulás esetén a baktériumok eltűnnek, a halmozás megszűnik. A szenzitivitás vizsgálata azonban nem merült ki ennyiben:a miniatűr bakteriális gócokat, például az endocarditisben megjelenő szívbillentyű vegetációkat is sikerrel azonosítottak; a mesterségesen keltett endocarditis kiindulási és kezelést követő, záró PET/CT képei egybevágtak a klinikummal.”

A kutatás során először használtak jelölt maltotriózt állatkísérletben. Az ismertetett non-invazív, specifikus és szenzitív módszer hibája, hogy eddig csak állatokban próbálták ki, így nem tudni, miként működik humán alkalmazáskor, és az eljárás költségeiről sem ismerte. A kutatók azonban optimisták, reményeik szerint a jövő jelentősen leegyszerűsödik a bakteriális fertőzések diagnosztizálása és követése: bakteriális fertőzés gyanúja esetén a A PET/CT meg fogja mutatni, hogy hol és mekkora kiterjedésű a gyulladás és a megkezdett kezelés hatásosságára is rövid időn belül kiderül.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Igen figyelemre méltó közlemény, ami klinikai molekuláris képalkotás növekvő jelentőségére utal. Humán kipróbálásának nincs akadálya hiszen a beadott
radiofarmakonnak semmilyen gyógyszertani hatása nincs, sugárterhelése sem számottevő (8-12 milli Sv re tehető mint a mai hazai PET-CT vizsgálatoknál)
A vizsgálat specificitása kérdéses, hiszen nem tudni hogy mennyi a valóban baktériumokban dúsuló aktivitás és mennyi a gyulladással élettanilag együtt járó
aspecifikus halmozás. ( Pl kapiilláris tágulat, plazmakiáramlás, immunsejtek aktivitásfelvétele.) Ezeket az FDG PET-CT vel is látni lehet, klinikai összehasonlító
vizsgálatokra lenne szükség.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.