hirdetés

Pralszetinib előrehaladott nem-kissejtes tüdőrákban

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a nem-kissejtes tüdőrák kezelésére szolgáló RET receptor tirozin-kináz gátló Gavreto (pralszetinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a nem-kissejtes tüdőrák kezelésére szolgáló Gavreto (pralszetinib, 100 mg-os kemény bevonatú kapszula) készítményre (kérelmező: Roche Registration GmbH) A teljes indikáció szerint a Gavreto az alábbi javallatra alkalmazható:

Monoterápiában RET-fúzió-pozitív, előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akik korábban nem részesültek RET-gátló hatóanyaggal történt terápiában.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020. szeptemberében jóváhagyta a készítmény forgalmazását azonos indikációban, majd 2020. decemberében RET-alterációval rendelkező pajzsmirigyrák javallatra is engedélyezte a szert.

 

A hatóanyagról (pralszetinib)

A Gavreto hatóanyaga a pralszetinib (ATC kód: L01EX23), egy RET receptor tirozin-kináz gátló, melynek célpontjai az onkogén RET fúziós proteinek (a KIF5B-RET és a CCDC6-RET). A hatóanyagot a Blueprint Medicines kifejezetten az onkogén RET-alterációk erősen potens és szelektív megcélzására fejlesztette ki. Preklinikai vizsgálatokban a pralszetinib potensnek bizonyult a leggyakoribb RET fúziókkal, aktiváló és rezisztencia mutációkkal szemben, valamint a farmakológiailag releváns kinázokhoz képest kifejezetten erős, csaknem 80-szoros szelektivitást mutatott a RET irányában a VEGFR2-höz képest.

 

Az ARROW klinikai vizsgálatról

A pralszetinib hatásosságát az NCSLC kezelésében a nyílt elrendezésű, multicentrikus, több betegcsoportos fázis III ARROW klinikai vizsgálatban (NCT03037385) értékelték RET-alterációt mutató tumorokkal rendelkező betegeknél. A RET-alterációkat az Oncomine Dx Target (ODxT) teszttel mutatták ki, ezt a diagnosztikai tesztet később az FDA a pralszetinib kísérő diagnosztikai tesztjeként engedélyezte (Life Technologies Corporation). A készítmény használatát 87 olyan betegnél vizsgálták, akik mindegyike korábban platinaalapú kemoterápiás kezelésben részesült. A teljes válaszarány (OR, overall response) 57% volt, és a választ mutató betegek 80%-ánál a válasz 6 hónapig vagy tovább fennállt.

A Gavreto alkalmazása során leggyakrabban előforduló mellékhatások az alábbiak voltak: megemelkedett AST értékek, csökkent hemoglobin, limfocita- és neutrofilszint, megemelkedett ALT, kreatinin és alkalikus foszfatáz (ALP), kimerültség, székrekedés, izomfájdalmak, hipertónia, csökkent vérlemezkeszám.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 September 2021

EMA positive opinion: Gavreto

Roche receives positive CHMP opinion for Gavreto® (pralsetinib) for the treatment of adults with RET fusion-positive advanced non-small cell lung cancer

FDA approves pralsetinib for lung cancer with RET gene fusions

FDA approves pralsetinib for RET-altered thyroid cancers

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.