hirdetés

Prenatális Tdap vakcináció

Amerikában egyre többen veszik fel terhességük során az újszülöttet védő prenatalis Tdap (DTPa) vakcinát.

hirdetés

A pertussis (szamárköhögés) ellen az újszülötteket csak életük második hónapjában oltják be először a DTaP (vagy a Tdap) elnevezésű, diftéria, tetanusz és a petrussis elleni oltóanyaggal, de a pertussis fertőzésnek az újszülött életének első két hónapjában a legmagasabb kockázata. Ezért az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a terhesség 27. és 36. hete között minden asszonynak javasolja a Tdap vakcinációt, mert így a magzatba átkerülnek a pertussis ellen védő antitestek.

Egy 2017-ben megjelent tanulmányban Skoff és munkatársai 240 esetet és 535 kontrollt hasonlítottak össze, és kimutatták, hogy a terhesség harmadik trimeszterében végzett Tdap vakcináció hatásosan és szignifikánsan megvédi az újszülötteket életük első hónapjaiban.

A CDC javaslatainak köszönhetően a vakcinációs arány jelentősen emelkedett,a 2014-es 27,0%-os értékről 2016-ra 48,8%-ra, de ez az arány még mindig igen alacsony. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) kongresszusán Dr. Katie Keepers (Kansas City) azt a módszert ismertette, amellyel a védőoltást kérők számának további növekedését sikerült elérni. Az "akció" keretében a kórházak, klinikák és terhesekkel foglalkozó ellátóinak számítógépeire olyan felugró ablakot (pop up)telepítettek, amely a terhességgel kapcsolatos adatrögzítésekkor az orvosi vizitre megjelenő várandósok 27-36. terhességi hete között figyelmezteti az őket ellátókat arra, hogy hívják fel az asszonyok figyelmét a védőoltás fontosságára.

A kutatók a pop-up bevezetése előtti és a pop-up bevezetése utáni év 4 azonos hónapjában (2016 illetve 2017 szeptember és december között) átnézték az elektronikus kórlapokat (azért választották ugyanazt a négy hónapot, hogy ne legyen szezonális eltérés az adatok között). A 2016-os időszakban 531, 27-36. hetes terhes asszony 44,6%-a részesült Tdap vakcinációban, míg a 2017-es, a figyelmeztetés utáni időszakban az 574 várandós nő 60,3%-a vette fel a vakcinát, azaz kb. egyharmaddal nőtt az arány (P<0,0001). A védőoltásban részesülők és az azt nem kérők között nem volt jellegzetes eltérés. Az ellátókat figyelmeztető jelzés előtti időszakban az oltottak átlagos életkora 28,1 év volt, míg a bevezetés után 28,8 év volt, a 2016-os csoportban az asszonyok 36,2%-a volt elsőszülő, a 2017-es csoportban pedig 37,2% volt nullipara. A különféle biztosítások annyira megbonyolították volna az összehasonlítást, hogy azt a kutatók inkább kihagyták.

Az is tanulságos volt, hogy a vakcinációk száma a pop-up bevezetése utáni első hónapban ugrott meg jelentősen, később ez lelassult, valószínűleg azért, mert megszűnt az újdonság ereje, és az adatok rögzítésekor már nem figyeltek a felugró ablak figyelmeztetésére az ellátók. Azt azonban szintén megfigyelték, hogyha legalább 5 percet szánnak a várandós asszonyok és partnereik felvilágosítására, akkor már igen kevesen utasítják el a védőoltást.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 2018 Annual Meeting

2. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.