hirdetés

Rejtett szájüregi rák kimutatása nyálmintából

A világon először sikerült HPV-vel összefüggő, rejtett, tünetmentes szájgarati rákot nyálmintából igazolni.

hirdetés

A fejlett országokban a magas kockázatú HPV vírus (HR-HPV-16,-18,-33) okozta szájgarati rákok előfordulása hihetetlenül felgyorsult, számuk az USÁ-ban lassan meghaladja a HPV által okozott méhnyakrákok számát. A HR-HPV érintettség prevalenciája az Egyesült Államok lakosai körében eléri a 3,7%-ot.

Épp ezért rendkívül jelentős az az esetleírás, amely a Frontiers in Oncology 2020. márciusi számában tettek közzé. A kutatók arról számolnak be, hogy a világon először sikerült kimutatniuk a humán papillomavírus (HPV)-16 DNS-ének észlelésével egy különben tünetmentes szájgarati rákot a beteg nyálából.

A nyálpróbát Kai Dun Tang és Chamindie, dolgozták ki a Queensland Technológiai Egyetemen. A mintavételhez egy szájöblítő folyadékkal egy-két percig kell öblögetni, ezután az öblítófolyadékkal kiköpött nyálat egy csőben gyűjtik össze.

Amennyiben a módszer nagyszámú egészséges, tünetmentes emberen is megbízható eredményt hoz, közelebb juthatunk a robbanásszerűen szaporodó HPV-16 által okozott garatrákok korai diagnózisához. A szerzők szerint a tanulmány kiinduló pontja lehet a magas kockázatú egyének szájgarati rákjának szűrésére. A korai felismerés lehetőségeinek megtalálása azért is fontos, mert a szájgarati rák gyakran előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, amikor a betegnek már a kezelés következtében is súlyos következményekkel kell szembenéznie.

Jelenleg 650 egészséges személy bevonásával folyik egy vizsgálat, amely a szájüregben előforduló HPV-16 DNS kimutatását veszi célba, ennek során, eddig személynél már ki is mutatták a HPV-16 DNS alapján a vírusfertőzést. Az egyik középkorú férfinél folyamatosan HPV-16 DNS pozitivitást észleltek 36 hónapon keresztül egyre nagyobb mennyiségben, és fül-orr-gégészeti vizsgálatot végeztek. Az első vizsgálatkor tapintással és fehér fénnyel nem mutatkozott eltérés. (A szájgarat standard vizsgálata fehér fénnyel történő megtekintésből, az egyenlőtlenségek, vagy az aszimmetria észleléséből, a tonsillák és a nyelvgyök tapintásából áll. A CT vagy MR vizsgálatok segíthetnek, de néhány milliméteres léziókat nem képesek kimutatni).

Az említett férfinél a kiinduláskor, 6, 12 és 36 hónap múlva, valamint a kétoldali tonsillectomia után két héttel gyűjtötték be a szájüregi öblítőfolyadékot. A folyadékból, valamint a rezekált tonsilláris szövetekből izolálták a DNS-t, majd genotipizálták a HPV-16 DNS-t, valamint PCR-rel értékelték a vírus -terhelést. A 36 hónapos megfigyelés során exponenciálisan növekedett a vírus-terhelés a kezdeti 3,43 kópia/50 ng-ról a 1281,69 kópia/50 ng-ra. A műtéti anyagban a bal tonsilla 2 mm-es laphámrákját találták, az egyéb szájgarati szövetek épek és HPV-16 DNS negatívok voltak. Két héttel a tonsillectomia után a beteg nyálmintáiban már nem volt kimutatható HPV-16 DNS vírus-terhelés. Bebizonyosodott, hogy a nyál HPV vizsgálatának segítségével már akkor is azonosítható a fertőzöttség, ha a léziók kis méretük miatt képalkotó vizsgálatokkal még nem észlelhetők. Ugyanezen vizsgálattal monitorozni lehet a kezelés eredményét is.

Bár rosszindulatú elváltozás hosszú idejű HPV-16 fertőzés nyomán alakul ki, a szájgarati HPV fertőzés létrejötte nem ismert. Klinikai vizsgálattal sem a fennálló HPV fertőzés, sem a mikroszkópikus méretű rák nem mutatható ki, az ismertetett nyálpróbával azonban egy rejtett, tüneteket nem okozó szájgarati daganatot sikerült sorozatos HPV-16 DNS méréssel igazolni. E nagyon korai lézió eltávolítása csak minimális következményekkel járt, a szóban forgó férfibeteget egy 15 perces beavatkozással maradéktalanul, következmények nélkül sikerült meggyógyítani. Sajnálatos módon azonban a mostanában felismert legtöbb szájgarati rákot jóval előrehaladottabb stádiumban észlelik, és ezek műtéti eltávolítása után a nyelést és a beszédet jelentősen befolyásoló fogyatékosságok maradnak vissza.

A szerzők tapasztalataikat egy jól kialakított szűrővizsgálat keretében szeretnék igazolni.

Források:

1. Harrison P. World first: saliva test detects occult HPV oral cancer. Medscape Medical News, May 19, 2020.

2. Kai Dun Tang, Vasani S, Taheri T, et al. An occult HPV-driven oropharyngeal squamous cell carcinoma discovered through a saliva test. Front Oncol Published 31 March, 2020. DOI: https://doi.org/10.3389/fonc.2020.00408.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.