hirdetés

T2D és demencia

A MedRxiv oldalon még lektorálás/ellenőrzés előtti formában megjelent összefoglaló szerint Ok-okozati összefüggés van a T2D és a demencia között

hirdetés

Megfigyeléses vizsgálatokban a cukorbetegeknél 1,4-2,2-szer nagyobb volt a demencia kialakulásának aránya, mint a nem cukorbetegeknél. A kétmintás mendeli randomizációs vizsgálatok (a mendeli randomizáció egy gén különböző változatainak vizsgálatával keresi azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért) nem találtak megnövekedett kockázatot, de ezen analitikus megközelítés korlátai miatt a jelenlegi tanulmányban egymintás mendeli randomizációs stratégiát alkalmaztak.

A kutatók a főként férfi veteránokat felölelő Million Veteran Programban 334.672 olyan személyt azonosítottak, akik legalább 65 évesek voltak, és megfeleltek a többi vizsgálati kritériumnak; közülük 82.980 személynek volt diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegsége, és 251.692-nek nem. A kutatók a 2-es típusú cukorbetegség és a demencia közötti ok-okozati összefüggés becslésére a kétlépcsős, legkisebb négyzetes mendeli randomizációs analízist használták.

Eredmények

A 2-es típusú cukorbetegségben nem szenvedő betegekkel összehasonlítva a 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel fordult elő a bármely ok miatt kialakuló demencia. A prevalencia 8,7% volt a cukorbetegeknél, míg a nem cukorbetegeknél 6,7%. A vaszkuláris demencia prevalenciája a cukorbetegeknél 2%, a nem cukorbetegeknél 1% volt. Az Alzheimer-kór prevalenciája nagyjából hasonló volt a két alcsoportban, a cukorbetegeknél 1,4%, a nem cukorbetegeknél pedig 1,3%.

A genetikailag előrevetített cukorbetegség minden egyes szórásnövekedése esetén a fehér egyéneknél szignifikánsan, 7%-kal nagyobb volt a minden okú demencia, szignifikánsan, 11%-kal nagyobb volt a vaszkuláris demencia és szignifikánsan, 6%-kal nagyobb volt az Alzheimer-kór kockázata. Ugyanezen mérőszám alapján az afro-amerikai egyéneknél szignifikánsan 6%-kal nőtt a minden okú demencia, szignifikánsan 11%-kal a vaszkuláris demencia és szignifikánsan 12%-kal az Alzheimer-kór kockázata. A magukat spanyolajkúnak vallott és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a cukorbetegség megléte nem növelte szignifikánsan a demencia kimenetelének kockázatát.

Korlátok

A vizsgálatban résztvevők szinte mind férfiak voltak, így az eredmények nem általánosíthatók nőkre. A diagnózisok között is előfordulhatott pontatlanság. A számítások a kutatók korábbi munkáira épültek, amelyekben európai származású embereket vontak be, és ezért előfordulhat, hogy az afro-amerikai és spanyol népességre nem alkalmazhatók.

Forrás: https://doi.org/10.1101/2023.03.07.23286526

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.