hirdetés

Testsúlycsökkenés és egyéb előnyök tirzepatiddal

A SURMOUNT-1 vizsgálat legújabb eredményei szerint nem csak jelentős testsúlycsökkenést, hanem testösszetétel javulást is sikerült elérni a tirzepatiddal felnőtteknél krónikus testsúlykezelés céljából.

hirdetés

Az új elemzés kimutatta, hogy a résztvevők 63%-a legalább 20%-os testsúlycsökkenést ért el, és tirzepatid (Mounjaro, Eli Lilly) mindhárom dózisa (5 mg, 10 mg és 15 mg) jelentős és tartós testsúlycsökkenést eredményezett a placebóhoz képest a 72 hetes követés során. Az átlagos testsúlycsökkenés -16,0%, -21,4% és -22,5% volt az 5 mg, 10 mg és 15 mg tirzepatid szedése esetén, míg a placebóval elért testsúlycsökkenés -2,4% volt (mindegyik P < 0,001 a placebóval szemben). A tirzepatid legmagasabb, 15 mg-os adagját szedő résztvevők körében pedig a betegek 96%-a, 90%-a és 78%-a ért el legalább 5%-os, 10%-os és 15%-os súlycsökkenést.

A tirzepatidot az Egyesült Államokban és az Európai Unióban engedélyezték a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, gyártója, az Eli Lilly pedig idén szeretné engedélyeztetni a gyógyszert elhízás kezelésére.

A kiindulási BMI-kategóriától függetlenül 10-ből 9 ember elérte a tirzepatid minden dózisában az ≥ 5%-os testsúlycsökkenési küszöbértéket, a magasabb dózisoknál pedig több mint egyharmaduk 25%-os vagy annál nagyobb súlycsökkenést ért el. Az életmódbeli és a sebészeti kezelésekhez hasonlóan a tirzepatidot szedő résztvevőknél a zsírtömeg körülbelül háromszor nagyobb százalékos csökkenése volt megfigyelhető a sovány testtömeg csökkenéséhez képest, ami a testösszetétel általános javulását eredményezte – mondta a SURMOUNT-1 társ-vizsgálat vezetője, Dr. Louis Aronne (Comprehensive Weight Control Center, Weill Cornell Medicine, New York City) European Congress on Obesity-n (A vizsgálati eredmények 2022-ben a New England Journal of Medicine (NEJM) című folyóiratban jelentek meg). Összehasonlításul a Lap-Band műtéten átesettek átlagos súlyvesztése 17%, a sleeve gastrectomia utáni átlagos súlyvesztés 25%, a gyomor bypass utánié pedig 33%, így a tirzepatid hatása a bariátriai műtétekéhez mérhető.

A testsúlycsökkenés és a testösszetétel vizsgálata

A tirzepatid egy új glükózfüggő inzulinotróp polipeptid (GIP) és glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) receptor agonista, amely az agy étvágyszabályozásában, táplálékfelvétel csökkentésében és a zsírfelhasználás modulálásában szereplő GIP és a GLP-1 receptorokat aktiválja.

A 3. fázisú, kettős vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban 2539 felnőtt adatai szerepeltek, akiknek BMI-je ≥ 30 kg/m2 (I., II., III. osztályú elhízás) vagy ≥ 27 kg/m2 (túlsúly) volt, és egy vagy több, a testsúlyhoz kapcsolódó szövődménnyel rendelkeztek, de a cukorbetegség kizáró ok volt. A kiinduláskor az átlagos testsúly 104,8 kg, az átlagos BMI 38,0 kg/m2 volt, és a résztvevők 94,5%-ának BMI-je volt ≥ 30 kg/m2.

A betegeket 72 héten keresztül hetente egyszeri szubkután tirzepatid (5 mg, 10 mg vagy 15 mg) vagy placebo adására randomizálták. Az elsődleges cél annak kimutatása volt, hogy a tirzepatid jobb a placebónál a testtömeg százalékos változása és az ≥ 5%-os testsúlycsökkenést elérő résztvevők aránya tekintetében. A kiindulási értékhez képest bekövetkezett százalékos testtömeg-változást és az ≥ 5%-os testtömeg-csökkenést mutató résztvevők arányát az ≥ 27 és < 30 kg/m2, ≥ 30 és < 35 kg/m2 (1. osztályú elhízás), ≥ 35 és < 40 kg/m2 (2. osztályú elhízás) és ≥ 40 kg/m2 (3. osztályú elhízás) közötti BMI-kategóriákban is értékelték.

Ezenkívül egy retrospektív alcsoport elemzésben azt is értékelték, hogy a kettős energiájú röntgenabszorpcióval mért testösszetétel hogyan változott a kiindulási értékhez képest a < 50 éves (n=99), 50-64,9 éves (n=41) és ≥ 65 éves (n=20) alcsoportokban. A 72 hetes követési idő alatt az átlagos testsúlycsökkenés -16,0%, -21,4% és -22,5% volt az 5 mg, 10 mg és 15 mg tirzepatid kezelésben részesülteknél, szemben a placebót kapók -2,4%-ával (mindegyik P < 0,001 a placebóval szemben).

A ≥ 5%, ≥ 10%, ≥ 15%, ≥ 20% és ≥ 25%-os célsúlycsökkenést elérő résztvevők százalékos arányát rögzítették. Több mint 90% érte el az ≥ 5%-os súlycsökkenést, függetlenül a BMI-től és a tirzepatid adagjától, míg a 10 mg-os és 15 mg-os csoportokban 55,5% és 62,9% érte el az ≥ 20%-os súlycsökkenést, és 35,0% és 39,7% a 10 mg-os és 15 mg-os csoportokban az ≥ 25%-os súlycsökkenést.

A BMI-kategória növekedése szerint a 10 mg-os csoportban a súlycsökkenés -18,2 kg, -21,9 kg, -22,0 kg és -20,7 kg volt; a 15 mg-os csoportban pedig -18,1 kg, -21,2 kg, -24,5 kg és -22,8 kg. Az 5 mg-os csoportban a súlycsökkenés a legalacsonyabbtól a legmagasabb BMI-kategóriáig -16,6 kg és -15,9 kg között mozgott, ami arra utal, hogy csak a magasabb BMI-kategóriákban van szükségünk a nagyobb dózisra, az alacsonyabb testsúlyú kategóriákban kisebb mértékű a fogyás, aminek eléréséhez elegendő alacsonyabb dózist alkalmazni. Az életmódbeli és sebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan a tirzepatidot szedő résztvevőknél a zsírtömeg körülbelül háromszor akkora mértékben csökkent, mint a sovány testtömeg, ami a testösszetétel általános javulását eredményezte.

A kezelt csoportban a teljes zsírtömeg 33,9%-kal, a viszcerális zsírtömeg 40%-kal csökkent, míg a placebocsoportban ezek a csökkenések 8,2%-osak illetve 7,3%-osak voltak. Az idősebbeknél (≥ 65 év) megközelítőleg a fiatalokkal azonos mértékben veszítettek zsír- és a sovány testtömeget.

Ami a betegek által a 36 tételes rövidített egészségügyi felmérés (Short-Form Health Survey, SF-36) alapján jelentett eredményeket illeti, a fizikai funkciók pontszámai 72 hét alatt jelentősen javultak a placebóhoz képest, különösen azoknál, akiknek a fizikai funkciói a kiinduláskor korlátozottak voltak.

A biztonságosságról és a tolerálhatóságról korábban a NEJM cikkében számoltak be. A tirzepatiddal kapcsolatos leggyakoribb nemkívánatos események gasztrointesztinális jellegűek voltak, és a kezelés megszakítását okozó nemkívánatos események az 5 mg-os, 10 mg-os és 15 mg-os adagokat vagy placebót kapó résztvevők 4,3%-ánál, 7,1%-ánál, 6,2%-ánál és 2,6%-ánál fordultak elő.

A SURMOUNT-1 vizsgálatot a Lilly szponzorálta.

Forrás:

European Congress on Obesity

Jastreboff AM, Aronne LJ, Nadia N. Ahmad NN, et al for the SURMOUNT-1 Investigators: Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity N Engl J Med 2022; 387:205-216

DOI: 10.1056/NEJMoa2206038

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.