COVID-19: a tesztek és a laboratóriumi markerek fontossága

Mindenki hallott számos esetről, amikor a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató szuperterjesztők 10-40 sőt akár 1600 embernek is átadták a fertőzést, ennek megakadályozására is egyre fontosabb a tesztelés kiterjesztése.

Több tesztelésre van szükség

Most, hogy a világban többé-kevésbé újraindult az élet, és lehetetlen a gazdaság ismételt leállítása, a vírus továbbra is szóródik, a tesztelések kiterjesztése tehát pont olyan sürgőssé vált, mint a fertőzés kitörésekor. Az antitest teszt kimutatja, hogy a fertőzés első hullámában kik fertőződtek meg és milyen immun-választ adtak a vírusra, ami rendkívül fontos a jövőbeli fellángolásokra való felkészüléshez, valamint a betegség lefolyásának megértéséhez.

Minél többet tudunk a COVID-19-es betegek tapasztalatairól, a betegség lefolyásáról, annál inkább megértjük, mennyire elengedhetetlenek az egyéb laboratóriumi vizsgálatok a betegség során alkalmazott kezelési döntések meghozatalához.

Első lépés a vírus kimutatása

A rendelkezésre álló vírus- és antitest-tesztelés nélkülözhetetlen a pandémia kontrollálásához. Senki sem akarja megfertőzni munkatársait, barátait, családját. A COVID-19-fertőzésnek kitett egészségügyi dolgozók pedig érthetően rettegnek attól, hogy még a tüneteik megjelenése előtt, vagy teljesen tünetmentesen átadják másoknak a betegséget. Épp ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a helyes viselkedés, a fizikai távolságtartás, az arcmaszk viselésének, a veszélyeztetett munkakörökben dolgozók számára megfelelő védőöltözet biztosításának fontosságát.

 A reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT-OCR) a vírus RNS-ét mutatja ki,  ami szükséges a COVID-19 diagnózis kimondásához, a kontaktok megjelöléséhez és az izolációs teendőkhöz. Ha a beteg meggyógyult a COVID-19-ből, akkor a vírus már nem mutatható ki RT-PCR-rel, tehát ez a teszttel nem tudjuk azonosítani azokat, akik már átestek a fertőzésen.

Második lépés az antitest vizsgálat

Az antitest vizsgálattal a fertőzésre adott válaszként termelődő antitesteket lehet kimutatni, rendszerint a fertőzést követő 1-3 héten belül. Az antitest típusa (pl. IgM vagy IgG) és azok koncentrációjának aránya segít a fertőzés stádiumának (aktív vagy lezajlott) megállapításában. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig vannak antitestek jelen a SARS-CoV-2 fertőzésen átesettek vérében, és még azt sem ismerjük, hogy ezek az antitestek milyen mértékű immunitást biztosítanak. A vírusok replikációját in vitro gátló gyors neutralizáló antitest-képződést lehetett COVID-19-es betegekben megfigyelni.

A megfelelő antitest próbák igen fontos információval szolgálnak a pandémiáról. Rávilágíthatnak a betegség epidemiológiájára és lefolyására. Segítenek jobban megérteni a prevalenciát (az össznépességben várható előfordulást), a fertőzőképességet és a halálozást. Jelezni tudják, hogy a lakosságból hányan betegedtek meg COVID-ban (tünetekkel, vagy tünetmentesen), és hányan váltak bizonyos ideig immunissá. A nagyon pontos szerológiai próbákra alapozott epidemiológiai vizsgálatok robosztus szeroprevalenciai adatokat eredményeznek, melyek segítségével tisztábban látjuk a COVID-19 hosszú távú klinikai képét, és jobban megértjük, hogy ezek az antitestek milyen mértékű immunitást biztosítanak. Az antitest próbák segíthetnek majd a SARS-CoV-2 elleni antitestek termelődését előidéző  vakcinák hatásosságának felmérésében is.

De az antitestek kimutatása csak annyira jó, mint amennyire megbízható a próba, vagyis amilyen érzékeny és mennyire specifikus. Egyetlen teszt specificitása és érzékenysége sem 100%-os,  a kapott fals-pozitív eredmények tévesen utalnak meglévő antitest termelésre, de minél magasabb a specificitás, annál kevesebb a téves eredmény. A próbák magas specificitása különösen fontos azokon a területeken, ahol alacsony a betegség prevalenciája. A magas specificitású, gyors, könnyen hozzáférhető antitest próbák végzése elengedhetetlen annak kimutatására, hogy kik a fertőzöttek és melyik geográfiai területen. Ez az információ segíthet abban, hogy az ország különböző területeit szélesebbre nyissuk és felmérjük a COVID második hullámának kockázatát, és szerencsés esetben (amennyiben a SARS-CoV-2 elleni ellenanyagok elég hosszan fennmaradnak a szervezetben) azt is megmutatják, hogy egy adott illető átesett-e már a fertőzésen. Segítségükkel eldönthető, hogy az egészségügyben, idősotthonokban, iskolákban és egyéb nagy kockázatnak kitett munkakörökben és helyeken dolgozók pozitív RT-PCR COVID-19 tesztjük után visszatérhetnek-e a dolgozni. Az antitest próbáknak szerepük lehet a COVID-19 hatásos kezelésének megtalálásában is (pl. a gyógyult betegek, a potenciális plazma-donorok vérében lévő COVID-19 antitestek terápiás használata).

A citokin vihar markerei

Sokszor előfordul, hogy az egyébként egészséges, de COVID fertőzött emberek enyhe tünetekkel jelentkező betegsége hirtelen súlyosbodik, az un. „citokin vihar" következtében, amikor az immunrendszer túlzott erővel válaszol a fertőzésre, és abnormális mennyiségben bocsájtja ki a szervezet normál immunválaszában fontos szerepet betöltő kis molekulájú hírvivő fehérjéket, a citokineket. Emiatt az immunrendszer nemcsak a vírust, hanem a szervezet saját szöveteit is megtámadja, több szervi elégtelenséget és számos esetben halált eredményezve.

A COVID-19-ben szenvedő betegekben tehát életmentő lehet a citokin viharra utaló markerek korai észlelése. Ilyenek a súlyos gyulladásra utaló jelek: az emelkedett ferritin, C-reaktív protein (CRP), D-dimer és citokin (TNF-α, IL-2, IL-6, IL-7, G-CSF, kemokinek) plazmaszint. Mivel az IL-6 citokin vérbeli koncentrációja arányos a fertőzés súlyosságával, eredményesen vethetők be a fertőzés ellen az anti-IL-6 (receptor) monoklonális antitestek (Az FDA az USA-ban kétféle anti-IL-6 receptor monoklonális antitestet: a sarilumabot és a tocilizumabot, valamint egy anti-IL-6 monoklonális antitestet a siltuximabot törzskönyvezte).

A véralvadás zavara

Az előbb említett D-dimer érték emelkedése a gyulladás mellett a thrombózis hajlamot is jelzi, ami szintén igen gyakori és gyakran fatális kimenetellel végződő állapot COVID-19-ben. Ilyenkor mindenképp hasznos az antikoaguláns adása, annak ellenére, hogy adásuk kontrollálhatatlan vérzésekhez is vezethet.

A fentiek is jelzik, mennyire fontos a COVID-19-es betegeknél a súlyos kimenetel kockázatainak felmérése az anamnézis és a laboratóriumi eredmények segítségével, a személyre szabott, optimális kezelés kialakítása céljából.

Mostanra sokat tanultunk a COVID-19-ről és azt is látjuk, hogy nincs „tipikus” COVID-19-es beteg. Egyes betegeknél a fertőzés tünetmentesen zajlik, míg mások gépi lélegeztetésre szorulnak. Egyes betegek olyan gyenge állapotban érkeznek a kórházba,  hogy semmi jóra nem számíthatunk, mégis gyógyultan távoznak, viszont a megfertőződött, korábban egészséges embereknél is olyan szervi károsodások következhetnek be, amelyek a későbbiekben fogékonnyá teszi őket más betegségekkel szemben. Ezért is szükséges különböző, betegség kórjóslatot jelző markerek megismerése és tesztelése – kezdve a vírus kimutatástól az antitestek igazolásáig, az életveszélyes eltérések kimutatásáig -, melyek segíthetik a kezelésekről való döntéseket, a betegség jobb megismerését, a  jelenlegi pandémia kézben tartását és a következő hullámok enyhítését.

Források:

Ravina Kullar, Ross J. Molinaro. In COVID-19, testing is everything. Medscape International Medicine. October 08, 2020.

NIH COVID-19 Treatment Guidelines. Interleukin-6 inhibitors, Last updated August 27, 2020.

 

 

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.