Dohányzás szerepe a koronavírus-fertőzés terjedésében

A dohányzás súlyosan károsítja mind a dohányos, mind a környezetében lévő passzív dohányosok egészségét, és komoly szerepet játszhat a légúti betegségek, így a koronavírus  terjesztésében is. 

Dohányzás és aeroszol 

Amikor egy fertőzött személy tüsszent, köhög, dohányzás során kifújja a füstöt, a felszabaduló  5 mikrométeresnél nagyobb cseppek legalább  1m-es távolságra is elszállítják a kórokozókat. A kilégzés vagy beszéd során felszabaduló ennél kisebb részecskék bioaeroszolok formájában ennél messzebbre, akár 10 méterre is eljutnak és belégzés során könnyen eljuthat a légutainkba. Az aeroszol kiváló hordozó közeget biztosít cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek, mint például a koronavírus. 

Dohányzás és fertőzésterjesztés  

Az eddigi adatok alapján ismert, hogy a bioaeroszolok is szerepet játszanak a koronavírus terjedésben. 

A világjárványt okozó SARS-CoV-2 elsősorban a köhögés és tüsszentés során felszabaduló apró cseppekkel terjed, de a dohányzás során kifújt és kilélegzett bioaeroszolok is részt vesznek a betegségek okozó vírus szétpermetezésében. A SARS-CoV-2 aeroszol formájában 3 órás időtartamon túl is életképes maradhat. A dohányfüsttel kifújt aeroszol a védő maszkon keresztül is áthatol, magával hordozva a betegséget okozó vírust.  

 Sajnos a dohányzás okozta krónikus légúti hurut nyákképződéssel jár, amely köpet formájában, kórokozókkal együtt, szintén a környezetünkbe kerül. És épp ilyen fertőzésforrás a földre dobott dohánycsikken maradó nyál, amire bárki ráléphet és továbbviheti tovább a cseppfertőzést, hisz a COVID-19 betegséget okozó vírus több óráig, süt napokig is fertőzőképes marad. 

Éppen ezért tartják különösen fontosnak azt, hogy mindenki a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektessen a rendszeres kézmosásra, különböző felületek gyakori fertőtlenítésére. A fertőtlenítés kiemelt jelentőségű, különösen a kórházakban és a közösségi terekben. 

 Mivel a fertőzés egyik forrása a dohányzás során kifújt bioaeroszol  a járvány terjesztésében a dohányzással kapcsolatos már meglévő törvények betartása és betartatása már járványügyi kérdés. 

 1999. évi XLII. Törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól 

 A dohánytermékek fogyasztásának alapvető szabályai 

2. § * (1) *  A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével - a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel - nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni 

a) közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben

b) közösségi közlekedési eszközön

c) munkahelyen

d) közterületnek minősülő 

da) a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, valamint közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül,
…….

e) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 3. § f) pontja szerinti egészségügyi szolgáltató közforgalom számára nyitva álló bejáratától számított 10 méteren belül. 
…… 

Nagyon fontos lenne mind az egészség védelme mind a fetrtőzés elkerülése érdekében, hogy a  dohányosok tartsák be a törvény rendelkezéseit, a hatóságok pedig tartassák be azt! 

Dohányzás és vírus okozta szövődmények 

 A dohányosokban nagyobb valószínűséggel  alakul ki a koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb formája, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki mesterséges lélegeztetést sót akár újraélesztést szükségessé tevő szövődmények. Dohányosokban 14%-kal nagyobb kockázata  a tüdőgyulladás kialakulásának, gyakoribb a krónikus bronchitis, a COPD és a tüdőrák. Ezek a következményes betegségek azok, amelyek a legtöbb koronavírus okozta halálesetért felelősek.  

A dohányzás  károsítja a légzési kapacitást és a tüdő csillósejtjeit, amelyek eltávolítják a légutakba kerülő szennyeződéseket, baktériumokat, vírusokat és a nyákot.  eltávolításához szükségesek-

Hagyja abba a dohányzást! 

Most mindennél jobban javasoljuk a dohányosoknak a leszokást, hogy szervezetük képes legyen ellenállni a fertőzéseknek. A járványügyi krízishelyzet jó motiváció lehet arra, hogy abbahagyják a dohányzást önként és mások, rokonaink és az egészségügyi dolgozók védelmében.  

Dr. Vass Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.