Kombinált antivirális kezelés gyorsítja a COVID-19-ből való felépülést

Egy hármas antivirális kombináció gyorsította az enyhe vagy mérsékelt súlyosságú COVID-19-ből való felépülést.

Kulcsszavak: Covid-19, lopinavir, ritonavir, ribavirin, remdesivir, baricitinib, a Covid-19-ben elhunyt eü. dolgozók listája

Hong-Kongban egy Fázis II, nyílt, randomizált vizsgálatot végeztek enyhe, vagy mérsékelt súlyosságú COVID-19-ben szenvedőkön. A 86 értékelhető betegnél az orrgarati kenet negatívvá válása átlagosan 7 napig tartott a lopinavir/ritonavir + ribavirin + interferon beta 1b kombinált kezelésnek köszönhetően, szemben a lopinavir/ritonavir kezeltekkel, akiknél a kenet átlagosan 12 nap múltán vált negatívvá (P=0,0010). A vizsgálatban a kombinált kezelést a következő séma szerint alkalmazták: 14 napon át lopinavir 400 mg/ritonavir 100 mg 12 óránként, ribavirin 400 mg 12 óránként, 3 adag 8 millió IU interferon beta-1b másnaponként.

A kombinált kezelésnek köszönhetően előbb enyhültek a tünetek és a betegek előbb hagyták el a kórházat, mint azok, akiket csak lopinavir/ritonavir terápiát kaptak. A National Early Warning Score 2 (NEWS2) szerint a kombinált kezelés esetén szignifikánsan rövidebb volt a tünetek teljes visszafejlődése, a kórházi kezelés csak 9 napig tartott, szemben a kontroll csoport beteginek 14,5 napos kórházi benntartózkodásával (HR: 2,72, P=0,016). A SARS-CoV-2 vírus jelenléte határozottan csökkent az orrgaratban, a garatban, a szájgarati nyálban és a székletben is. Az interleukin 6 (IL-6) szérum-szintjei a kombinációval kezelteknél a 2., 6. és 8. kezelési napokon lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a kontroll csoport megfelelő értékei. Ha azonban a tünetek megjelenése után 7 napot, vagy annál többet vártak a kezelés indításával, akkor nem volt különbség a hármas kombinációval kezeltek és a kontrollok között.

Mellékhatások a kombinációval kezelt 86 betegből 41-nél jelentkeztek. a kontroll csoport 41 betege közül 20-nál. Leggyakoribb volt a hasmenés, az összes 127 beteg közül 52-nél, láz 48 esetben, hányinger 43 esetben volt, a májfunkciók 18 esetben romlottak. A mellékhatások rendszerint 3 nap alatt oldódtak. Súlyos, halálos mellékhatás nem volt, a kontroll csoportban egy betegnél kellett abbahagyni a kezelést a májfunkciók rosszabbodása miatt.

A vizsgálatot vezető Prof. Dr. Kwok-Yung Yuen (University of Hong-Kong) szerint „bebizonyítottuk, hogy enyhe-közepes COVID-19 fertőzésben a tripla gyógyszeres kombináció rapidan csökkenti a vírusok jelenlétét, a tüneteket, ugyanakkor a kezelés biztonságos és jól tolerálható.” Mivel a vizsgálatban csak kevés beteg szerepelt és az elrendezés nyílt volt, a szélesebb körű terápiás konzekvenciák levonása csak a szerekkel végzett nagy Fázis III randomizált vizsgálat elvégzése előtt nem lehetséges.

Dr. Benjamin Medoff (Massachusetts General Hospital, Boston) kommentárjában az interferont tartalmazó hármas kombinációt logikus elgondolásnak tartja, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a vizsgálók csak könnyebb eseteket kezeltek, súlyos, intenzíven fekvő betegeket nem.

A lopinavir/ritonavir kombinációt világszerte HIV/AIDS esetekben használják és régebbi megfigyelések arra utaltak, hogy ribavirinnel kombinálva mérsékelte a korábbi SARS-CoV és MARS-CoV vírusok által okozott súlyos akut respiratorikus szindrómát (SARS), és csökkentette a gépi lélegeztetés szükségletét. Ugyanakkor a SARS és MERS esetén a vírus terhelés (viral load, a legnagyobb vírusszám) kb. 7-10 nappal a tünetek kezdete után, míg a COVID-19-nél az influenzával egyezően a fertőzés elején jelenik meg. Az influenzánál szerzett tapasztalatok is azt mutatják, hogy a kombinált antivirális kezelés jóval hatásosabb az egy gyógyszeres kezeléseknél, különösen ilyen nagy mennyiségű vírusszám eseteiben.

A Medscape Healthcare Worker Memorial 65 oldalon ABC sorrendben felsorolja a frontvonalban dolgozó, Covid-19-ben eddig elhunyt és a listát vezetők számára bejelentett egészségügyi dolgozók nevét. A Medscape szeretné, ha nevük nem merülne feledésbe (In memoriam: healthcare workers who have died of COVID-19.).

Források:

1. Kincaid E. COVID-19 daily: antiviral combo, hospital volumes. Medscape Medical News May 111, 2020.

2. Osterweil N. Triple antiviral combo may speed COVID-19 recovery. Medscape Medical News. May 11, 2020.

3. Hung IF-N, Lung K-C, Tso EZ-K, et al. Triple combination of interferon beta-1b, lopinavir–ritonavir, and ribavirin in the treatment of patients admitted to hospital with COVID-19: an open-label, randomised, phase 2 trial. Lancet. Published online May 8, 2020. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31042-4

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.