Valamennyi eddigi SARS-CoV-2 variáns ellen hatásos a remdesivir

Több független in vitro vizsgálat egybehangzó adatai szerint a remdesivir hatásosnak bizonyult mind a 10 eddigi 10 SARS-CoV-2 variáns ellen, azaz még nem bukkant fel olyan vírus változat, amelynek kezelésére a hatóanyag ne lenne javasolható.

A Gilead Sciences Inc. február 11-én a Veklury (remdesivir) tíz SARS-CoV-2 variáns elleni in vitro hatásosságáról hozott nyilvánosságra vizsgálati adatokat, melyek szerint a hatóanyag az összes variáns ellen hatásos, beleértve az omikront is. A Gilead vizsgálatának eredménye összhangban vannak számos, más országokban, így Belgiumban, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Államokban, független intézmények által végzett vizsgálatok eredményeivel. Ezekben a Veklury antivirális aktivitását a SARS-CoV-2 több, korábban azonosított variánsa, köztük az alfa, a béta, a gamma, a delta és az omikron esetében elemezték.

A Gilead vizsgálata két módszerrel vizsgálta a remdesivir in vitro antivirális aktivitását, és kimutatta, hogy a világjárvány elmúlt két évében izolált összes főbb variáns ellen megtartotta hatásosságát. A Veklury hatásmechanizmusa szerint a SARS-CoV-2 RNS-dependens RNS-polimeráz blokkolásával közvetlenül gátolja a vírus szaporodását a gazdasejtekben. A szervezetbe kerülve a Veklury az aktív trifoszfát metabolittá alakul, mely beépül a vírus RNS-ébe, és a fertőzött sejtekben meggátolja a vírus szaporodását. Ebben a mostani vizsgálatban a nyilvános adatbázisokban elérhető közel 6 millió variáns izolátum szekvenciáját tekintették át, és megerősítést nyert, hogy a Veklury célpontja, azaz az RNS-polimeráz nsp12 fehérjéje az összes variáns esetében erősen konzerválódott, illetve kimutatták azt is, hogy nem befolyásolja a remdesivir hatásosságát az a néhány nsp12 mutáció, amely bizonyos SARS-CoV-2 variánsoknál megfigyelhető. Ezek az eredmények különösen annak fényében biztatóak, hogy globálisan egyre jobban terjed az omikron egyik új változata, a BA.2 alvariáns, és ezek a friss adatok azt sugallják, hogy a Veklury az új változat ellen is jól használható lesz majd, mivel a vírus RNS-polimeráz enzime nem tartalmaz új mutációt.

A Veklury (remdesivir) egy nukleotid-analóg, a Gilead Sciences Inc. saját fejlesztése, amely a vállalat több mint egy évtizedes antivirális szerekkel folytatott munkásságának eredménye. A Veklury számít jelenleg a COVID-19 elleni standard antivirális kezelésnek hospitalizált betegeknél, illetve a betegség progressziójának csökkentésére is ajánlott a progresszió magas kockázatának kitett, nem hospitalizált betegek körében. Jelenleg az Egyesült Államokban a COVID-19 vírussal kórházba került betegek több mint felét Vekluryval kezelik, mivel az eddigi adatok szerint segíthet csökkenteni a betegség progresszióját a betegség súlyosságának teljes spektrumában, és lehetővé teszi a betegek gyorsabb felépülését, felszabadítva a korlátozott kórházi erőforrásokat, és pénzt takarítva meg az egészségügyi rendszereknek.

A Vekluryt az Egyesült Államokban az FDA 2020. október 22-én engedélyezte 12 éves vagy idősebb, legalább 40 kg testtömegű hospitalizált betegeknél történő felhasználásra. Az FDA 2022. január 21-én kiterjesztette az engedélyt a progresszió magas kockázatának kitett nem hospitalizált betegeknél történő felhasználásra is, egyben lehetővé tette, hogy a készítményt olyan járóbeteg-ellátó intézményekben is alkalmazhassák, ahol adottak a napi intravénás infúzió három egymást követő napon történő beadásának feltételei. A Veklury jelenleg 50 országban rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, vagy vészhelyzeti felhasználási engedéllyel, és a készítményt vagy generikumait több mint 10 millió betegnél alkalmazták. Az Európai Unióban a CHMP 2020. június 25-én véleményezte pozitívan a gyógyszert, ez volt az Európai Unió területén az első olyan készítmény, amelyet a CHMP a COVID-19 (koronavírus) fertőzés kezelésére ajánlott.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Veklury (remdesivir) Retains Antiviral Activity Against Omicron, Delta and Other Emergent SARS-CoV-2 Variants in Multiple In Vitro Studies

Remdesivir and GS-441524 retain antiviral activity against Delta, Omicron, and other emergent SARS-CoV-2 variants

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.