Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 27
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-07-12

A Radiology nemrégiben számolt be a mágnesrezonanciás képalkotás új módszeréről, melyben a hagyományosan alkalmazott gadolínium tartalmú kontrasztanyagot glükózzal helyettesítették. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-01-18

A p53 fehérje a szervezet daganat elleni harcának egyik legfontosabb fegyvere. Nagy erőkkel kutatják, hogyan állítható helyre a daganatos folyamat során megváltozott szerkezetű védőfunkciója. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Visszapillantás
2016-12-20

Isten! Add, hogy a teremtésben társaiddá legyünk,
Hogy megértsük és tovább jobbítsuk tetteid,
Hogy itt, glóbuszunkon biztos otthonra leljen
A jólét, boldogság és a harmónia.

Részlet Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus c. költeményéből, 1964, Beney Zsuzsa fordítása.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-09-21

Ha megakadályozzuk, hogy a trombociták a ráksejtekhez kapcsolódjanak, a JCI Insight szaklapban megjenet cikk szereint csökkenthetjük a metasztázisok kialakulását a tüdőben.  

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-14

Előzetes adatok szerint a ráksejtek szokatlan túlélési mechanizmust használnak fel arra, hogy szétterjedjenek a szervezetben. A mechanizmus új kezelési módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség az áttétképződés és a szekunder tumorok prevenciójára.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-03-01

2015-ben az immunterápia hatalmas fejlődésével - mint azt az alábbi összeállítás is mutatja - új korszakba érkezett a daganatos betegek gyógyítása. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-22

A belátható jövőben bevethető lesz az az új vizsgálat, ami kimutatja a nyálból a tüdőrák biomarkereit.

#8
Magyar Onkológia 59. évf. 4. szám
OTSZ Online
2015-12-29

A tumorellenes hatóanyagok in vitro tesztelése humán daganatos sejteken nélkülözhetetlenné vált a gyógyszerkutatásban és a klinikumban. Habár e célra a kétdimenziós sejtnövesztés terjedt el széleskörűen, az új, háromdimenziós sejttenyésztési módszerek egyre nagyobb teret hódítanak meg, mivel szerkezetük és összetettségük közelebb áll a valós tumor mikrokörnyezethez. Munkánk célja a leginkább használt in vitro háromdimenziós tumormodellek bemutatása volt, valamint a RAFTTM háromdimenziós in vitro tumorsejtmodell összehasonlítása a hagyományos kétdimenziós tumorsejttenyészetekkel. Vizsgálataink során összehasonlítottuk a különböző tenyésztési körülmények között növesztett A549 humán tüdőkarcinóma-sejtek életképességét, enzimaktivitását. Eredményeink azt mutatták, hogy míg a hosszabb tenyésztési időtartam alatt a RAFTTM háromdimenziós in vitro tumorsejtmodellben a nekrotikus sejtek száma jelentősen megnőtt, addig a konvencionális hatóanyag-tesztelés időtartamán belül (3–5 nap) jelentős különbséget nem tapasztaltunk a hagyományos kétdimenziós sejttenyészetekkel összehasonlítva. A RAFTTM módszerrel növesztett tumorsejtszigetek szerkezete sokkal összetettebb, mint a hagyományos kétdimenziós tenyészetek esetén, így – az in vivo tumor mikrokörnyezethez hasonlóan – itt is jelen van az extracelluláris térben található kollagénhálózat, amely nagyban befolyásolhatja a hatóanyagok sejtekhez való diffundálását, ahhoz hasonlóan, ahogyan az élő szervezetben is történik. Következtetésként elmondható, hogy a hagyományos kétdimenziós in vitro hatóanyag-vizsgálatoknak fontos kiegészítője lehet a hatóanyagok háromdimenziós kultúrában növesztett tumorsejteken végzett tesztelése is, amely segítségével a kapott eredmények könnyebben interpretálhatóak mind az in vivo vizsgálatok, mind a diagnosztika, illetve terápia során. Magyar Onkológia 59:303–309, 2015

Kulcsszavak: A549 tüdőkarcinóma, háromdimenziós tumormodell, RAFTTM, életképesség, tumor-mikrokörnyezet

#9
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-09-28

Az Oncompass Medicine egy világszinten működő, egészségügyi információt szolgáltató vállalat, amely az onkológusok és a betegek számára segítséget nyújt a személyre szabott legjobb  onkológiai terápiák felkutatásához és hozzáféréséhez a molekuláris diagnosztika eredményeinek egyedülálló klinikai értékelése alapján. 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-08

A  BRCA-mutációt hordozó nők azonosítására tervezett egész populációt érintő szűrés elképzelését  kérdőjelezi meg a JAMA Oncology című lap véleményvezér cikke.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.