hirdetés

A ráksejtek eddig ismeretlen osztódási mechanizmusa

A kiváló regenerációs mechanizmussal rendelkező emberi májsejtek osztódását tanulmányozva komoly onkológiai jelentőségű felfedezésre bukkantak amerikai kutatók.

hirdetés

Az eLife folyóirat október 17-én közölte a University of California San Diego kutatóinak cikkét, amelyben a rákos sejtek szaporodásának egy korábban ismeretlen mechanizmusát ismertetik. A kutatást vezető Gen-Sheng Feng professzor szerint: “a sejtburjánzás pontos folyamatainak megértése alapvető kérdés nem csak a rákkutatásban, hanem az egész orvostudományban. Bár mostani vizsgálatunk során először a hihetetlen regenerációs potenciállal rendelkező májsejteket vizsgáltuk, hamar rájöttünk, hogy rákos sejtekben is hasonló folyamatok zajlódnak le. Úgy véljük, hogy ez a most leírt osztódási, regenerációs mechanizmus egy olyan univerzális folyamat lehet, amely a sejtburjánzást célzó rákterápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását segíti elő.”

A szervezetben számos molekuláris folyamat működik a sejtosztódás szabályozására, különböző körülmények között és különböző szervekben szükség szerint be- és kikapcsolva azt. Erre nagyon jó példa a máj, amely létfontosságú méregtelenítő és anyagcsere-funkcióinak biztosítása érdekében kiváló regenerációs képességekkel rendelkezik.

"A májban a sejtek gyorsabban és hatékonyabban szaporodnak, mint a test bármely más szervében, ezért a májat ideális szervnek gondoltuk a sejtosztódást irányító biológiai folyamatok tanulmányozására" - mondta Feng. "Aztán rájöttünk, hogy ezek ugyanazok a mechanizmusok, amelyek a rákos megbetegedések során elromlanak, ezért a rák kezelésének egyik ígéretes megközelítése a sejtburjánzás célzott kezelése lehet.”

Korábbi kutatásaik során Feng és csapata megfigyelte, hogy egerekben a májsejtek egy kisebb része még akkor is képes szaporodni, ha genetikai módosítással kikapcsoltak vagy töröltek belőlük egy sejtosztódáshoz elengedhetetlenül szükséges szignalizációs enzimet, az Shp2-t. Ez az enzim segít a májsejteknek tudomására hozni, hogy mikor jön el az ideje az osztódásnak a máj regenerációja során. Az Shp2 a különböző rákos megbetegedések kezelésének ismert célpontja is, és az Shp2-gátlókat már több folyamatban lévő klinikai vizsgálatban is értékelik.

A mostani vizsgálat során a kutatók azt fedezték fel, hogy a májsejtek igen okos módon kompenzálják a hiányzó enzimet: csomókba állnak össze és apró, fehérjébe csomagolt csomagokat, úgynevezett vezikulumokat cserélnek ki egymással, így képesek egyrészt kommunikálni, másrészt megosztani a sejtosztódáshoz szükséges biokémiai anyagokat, ami lehetővé teszi számukra, hogy Shp2 nélkül is osztódjanak.

“Már régóta sejtjük, hogy a májsejtek más módon is képesek regenerálódni, még akkor is, ha hiányzik belőlük a Shp2, és ebben a tanulmányban végre leírtuk, hogy pontosan hogyan teszik ezt” - nyilatkozta Feng.

Bár a kutatók a felfedezést nem rákos májsejtekben tették, bizonyítékot találtak arra, hogy a rákos sejtek ugyanezt a stratégiát használhatják a sejtosztódást gátló terápiák elleni rezisztencia kialakítása során és az osztódási mechanizmus életben tartásához. A vezikulumok, amelyeket a májsejtek a molekulák megosztására használnak, egy CD133 nevű fehérjét hordoznak membránjukon, és a kutatók ennek a fehérjének abnormálisan magas mennyiségét mutatták ki több típusú humán ráksejtben.

“Úgy gondoljuk, hogy felfedeztünk és leírtunk egy igen fontos elkerülő stratégiát, amelyet a daganatok a kezelések ellen alkalmaznak” - mondta Feng. “Ez a felfedezés az onkológia egyik új, hatékony célpontját azonosítja, amely különösen hasznos lehet a terápiarezisztencia letörését vagy mérséklését célzó kombinált terápiák részeként."

Miközben az eredmények akár új onkológiai terápiák kidolgozásához is vezethetnek, új paradigmát jelenthetnek a rák kialakulásáról, progressziójáról és kiújulásáról alkotott nézetekben is. A CD133-at ugyanis széles körben a rákos őssejtek markerének tekintik, a rákos sejtek azon csoportjainak, amelyekről úgy gondolják, hogy felelősek a daganatokképződés megindításáért.

“Eredményeink azt sugallják, hogy a rákos sejtek "őssejtje", vagyis a tumorképződés be- majd újraindításának képessége egy átmeneti állapot, amely esetleg ki is kapcsolható” - mondta Feng. “Ez a tumorok kiújulása elleni küzdelemben egy teljesen újfajta megközelítés lehet, amely eddig ismeretlen kezelési módszerek kifejlesztését teheti lehetővé.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New cancer therapy target stops tumor cells from sharing resources

Identification of CD133+ intercellsomes in intercellular communication to offset intracellular signal deficit

Irodalmi hivatkozás:

Kota Kaneko et al, Identification of CD133+ intercellsomes in intercellular communication to offset intracellular signal deficit, eLife (2023). DOI: 10.7554/eLife.86824

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.