Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 190
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-01-12

A béta-blokkolóként jól bevált és évtizedek óta alkalmazott szer egyre több kórképben bizonyul sikeresnek.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-28

Az Európai Gyógyszerügynökség október 26-i jelentése szerint 2017. november hónapban a táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítmények értékelését végzi a CHMP, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-11-27

A mikrobiom kutatása során felfedezték, hogy egyes baktériumok gátolhatják a gyógyszerek hatásait, ami különösen a rákterápia esetén járhat igen súlyos következményekkel.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-11-14

A szinkópe ellátásában szoros együttműködésre van szükség a sürgősségi szakember, a kardiológus és a neurológus között, de szükség lehet a kép­alkotó szakmák közreműködésére is. A szinkópe komplex ellátása talán az egyik legjobb példája annak a szükségszerű, s már nemcsak Nyugat- Európában, hanem a kontinens számos országában megfigyelhető para­digmaváltásnak, mely a sürgősségi rendszeren mint felületen megjelenő gyors, költséghatékony és a betegbiztonságot előtérbe helyező szemléletet képviseli.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-27

A nácik metamfetamin- és opiáthasználatának háborút befolyásoló hatását térképezi fel egy bestsellerré vált könyv.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-25

Egy újabb felfedezés szerint, lehet, hogy a Parkinsonos tünetekért nem a gátló, hanem a serkentő ingerek túlsúlya a felelős.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-09-27

Új terápiás célpontot jelenthet, ha sikerül feltárni az Alzheimer-kór egyik ritka genetikai kockázati tényezőjének, a TREM2 fehérje működésének molekuláris mechanizmusát.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-09-04

Az RNS-ek számos fajtája közül a cirkuláris RNS alapvetően új jelenségnek számít a molekuláris biológiában. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-08-30

Súlyos, terápiarezisztens depresszióban lehet ígéretes az a mélyagyi ingerléses módszer, ami 8 betegből 7-nek tüneteit enyhítette, 4-nek pedig gyógyulást hozott. 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-07-03

Az alfa-szinuklein a kiürült vezikulumok endocitózisának gátlásával zavarja meg az idegrendszerben a jelátvitelt. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.