Mesterséges intelligencia segítheti az inzulinadagolást

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében segíthet a mesterséges intelligencia, különösen gyerekeknél.

A Journal of Biomedical Informatics folyóirat júniusi számának hasábjain jelent meg a University of Bristol kutatócsoportjának cikke, amelyben kiváló eredménnyel alkalmaztak mesterséges intelligenciát (AI; artificial intelligence) 1-es típusú cukorbetegek inzulinadagolásának szabályozására. Érdekes módon a vizsgálatban alkalmazott AI algoritmus tanulási módszere azonos az önvezető járműveket irányító, valamint a sakknagymestereket is legyőző módszerrel: ez az úgynevezett megerősítéses tanulás (reinforcement learning). Ez az algoritmus, amelyben a számítógépes program különböző cselekvések kipróbálásával tanul meg döntéseket hozni - biztonság és hatékonyság szempontjából jelentősen felülmúlta a kereskedelmi forgalomban kapható vércukorszint-szabályozókat.

Az 1-es típusú cukorbetegség az egyik legelterjedtebb autoimmun betegség az Egyesült Királyságban, és a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulin hormon hiánya vagy elégtelensége jellemzi. Mivel számos tényező befolyásolja az egyén vércukorszintjét, ezért nem egyszerű feladat a megfelelő inzulinadag kiválasztása egy adott tevékenységhez. A jelenlegi mesterséges hasnyálmirigy készülékek automatizált inzulinadagolást biztosítanak, de hatásosságukat erősen korlátozza egyszerűsített döntéshozatali algoritmusuk.

A helytelen inzulinadagolással járó nagy kockázat miatt a kísérleteket szimulációkkal, az FDA által is engedélyezett UVA/Padova szimulátorral végezték, amely egy virtuális betegekből álló populációt hoz létre. A legmodernebb offline megerősítéses tanulási algoritmusokat az egyik legszélesebb körben használt mesterséges hasnyálmirigy-szabályozó algoritmussal szemben értékelték. Ezt az összehasonlítást 30 virtuális beteg (felnőttek, serdülők és gyermekek) esetében végezték el, és 7000 napnyi adatot vettek figyelembe, a teljesítményt pedig a jelenlegi klinikai irányelvek szerint értékelték. A szimulátort kiterjesztették a reális végrehajtási kihívások figyelembevételére is, mint például a mérési hibák, a helytelen beteginformációk és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló adatok.

Az új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az offline megerősítéses tanulás fontos mérföldkövet jelenthet a betegek ellátásában. A szimulációk során a legnagyobb javulást a gyermekeknél tapasztalták, akiknél napi 1,5 órával sikerül megnövelni a glükózszint célzott tartományban tartásának hosszát. A gyermekek inzulinadagolás szempontjából különösen fontos betegcsoportot képviselnek, mivel gyakran még nem képesek önállóan, segítség nélkül kezelni a cukorbetegséget, és egy ekkora mértékű javulás jelentősen jobb hosszú távú egészségügyi eredményeket eredményezhetne.

A tanulmány vezető szerzője, Harry Emerson kifejtette: "Kutatásom azt vizsgálja, hogy a megerősítéses tanulás felhasználható-e biztonságosabb és hatékonyabb inzulinadagolási stratégiák kidolgozására. Ezek a gépi tanulással vezérelt algoritmusok emberfeletti teljesítményt mutattak sakkozásban és önvezető autók vezetésében, és ezért arra gondoltunk, hogy az előre gyűjtött vércukor-adatokból képesek lehetnek megtanulni az inzulin személyre szabott adagolását. Ez a munka kifejezetten az offline megerősítéses tanulásra összpontosít, amelyben az algoritmus a jó és rossz vércukorszint-szabályozás példáinak megfigyelésével tanul meg cselekedni. A korábbi megerősítéses tanulási módszerek ezen a területen túlnyomórészt a próbálgatás és hibázás (trial and error) algoritmusokat használták a helyes cselekvések azonosítására, ami azonban az inzulinadagolás szempontjából nem biztonságos stratégia."

A kutatók végső célja, hogy a megerősítéses tanulást valódi mesterséges hasnyálmirigy-rendszerekben alkalmazzák. Ezek az eszközök korlátozott betegfelügyelet mellett működnek, ezért a hatósági engedélyezéshez minden bizonnyal igen meggyőző bizonyítékokra lesz szükség, különösen a biztonságosság és a hatékonyság tekintetében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Machine-learning method used for self-driving cars could improve lives of type-1 diabetes patients

Offline reinforcement learning for safer blood glucose control in people with type 1 diabetes

Irodalmi hivatkozás:

Harry Emerson et al, Offline reinforcement learning for safer blood glucose control in people with type 1 diabetes, Journal of Biomedical Informatics (2023). DOI: 10.1016/j.jbi.2023.104376

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.