hirdetés

A B12-vitamin szerepe a szövetek regenerációjában

Barcelonai kutatók szerint a szövetregeneráció kezdeti fázisa, a sejt-újraprogramozás folyamata rengeteg B12-vitamint igényel.

hirdetés

A Nature Metabolism folyóiratban november 16-án jelent meg az Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) kutatóinak cikke, amelyben a B12-vitamin szerepét vizsgálták a szövetek regenerációs folyamataiban. A B12-vitamin egy jól ismert mikrotápanyag, amelynek szerepe régóta ismert az idegműködés fenntartásában, a vörösvértestek termelődésének támogatásában és a DNS-szintézis elősegítésében, amelyek mind létfontosságúak az általános egészség szempontjából. A Dr. Manuel Serrano vezette barcelonai IRB kutatói most azt mutatták ki, hogy a B12-vitamin a sejtek újraprogramozásában és a szövetek regenerációjában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A most közölt kutatás a sejtek újraprogramozásának nevezett folyamatra összpontosított, amelyről úgy gondolják, hogy a szövetek helyreállításának korai fázisa. Az IRB csapata megállapította, hogy az egerek sejtes átprogramozása nagy mennyiségű B12-vitamint fogyaszt. A B12-vitamin hiánya ebben a folyamatban olyan korlátozó tényezőt jelent, amely késleltetheti és károsíthatja az átprogramozási folyamat egyes aspektusait.

A kutatók a vizsgálat során meglepődve tapasztalták, hogy a B12-vitamin táplálék útján történő egyszerű pótlása jelentősen fokozta az átprogramozás hatékonyságát. Ezt követően a fekélyes vastagbélgyulladás állati modelljében validálták eredményeiket, bizonyítva, hogy a javítást kezdeményező bélsejtek a sejtek átprogramozásához hasonló folyamaton mennek keresztül, és szintén kedvezően reagálnak a B12-vitamin-kiegészítésre.

“Kutatásunk feltárta a B12-vitamin kritikus szerepét a sejtek újraprogramozásában és a szövetek helyreállításában. Ezek az eredmények ígéretesek a regeneratív orvoslás számára, és már egyszerű táplálék-kiegészítés révén is a betegek javára válhatnak” - nyilatkozta Dr. Manuel Serrano.

A B12-vitamin szerepe a sejtek újraprogramozása során a metiláció folyamatában kulcsfontosságú, mert ekkor az átprogramozást vagy szövetjavítást kezdeményező sejtek DNS-ének nagyon sok B12-vitaminra van szüksége. A kutatók felfedezték, hogy a B12-vitamin relatív hiánya az átprogramozás vagy szövetjavítás során jelentős epigenetikai változásokat eredményezett, ami több gén működésének hibáihoz vezetett. A B12-vitaminnal való egyszerű táplálék-kiegészítés korrigálta ezt az egyensúlyhiányt, ami a génfunkció javulását és az átprogramozás hatékonyságának általános javulását eredményezte.

A Dr. Serrano által vezetett csoport a közelmúltban egy másik tanulmányt is közzétett, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a B12-vitamin koncentrációja, alacsonyabb a gyulladásos markerek (IL-6 és CRP) szintje. A kutatók hasonló összefüggést figyeltek meg idős egereknél is. Ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy a B12-vitamin gyulladáscsökkentő hatást fejt ki azáltal, hogy mérsékli ezeknek a markereknek a szintjét a szervezetben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study finds vitamin B12 is a key player in cellular reprogramming and tissue regeneration

Vitamin B12 is a limiting factor for induced cellular plasticity and tissue repair

Vitamin B12 emerges as key player during cellular reprogramming

Irodalmi hivatkozás:

 Marta Kovatcheva et al, Vitamin B12 is a limiting factor for induced cellular plasticity and tissue repair, Nature Metabolism (2023). DOI: 10.1038/s42255-023-00916-6

Vílchez-Acosta, A. et al, Vitamin B12 emerges as key player during cellular reprogramming, Nature Metabolism (2023). DOI: 10.1038/s42255-023-00917-5. www.nature.com/articles/s42255-023-00917-5

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.