hirdetés

A bélrendszer szerepe a csontok homeosztázisában

Bevezetés

Tudjuk, hogy a csontrendszert érintő betegségek számos gasztrointesztinális rendellenesség szövődményeként kialakulhatnak. Ismereteink robbanásszerűen gyarapodtak abban a vonatkozásban, hogy a csontrendszer sejtjei miként őrzik meg integritásukat és a vázrendszer szilárdságát, továbbá arról a sok endokrinológiai, immunológiai és mechanikai tényezőről, amelyek a csont egészségét befolyásolják. A csontstruktúra legalaposabban és leginkább tanulmányozott paramétere a csont ásványianyag-sűrűsége (denzitása – bone mineral density, BMD), ami a csontrendszerben lerakódott kalciummennyiség függvénye. A felnőttek csontrendszerében több mint egy kilogramm elemi kalcium található, ami ezt a test legbőségesebb kationjává teszi. Születéskor ennek csak a placenta által abszorbeált kis része (30 g) van jelen, a többi a táplálékból, a bélen keresztül szívódik fel. Áttekintésünk a kalciumnak egészséges állapotban és gasztrointesztinális megbetegedésekben történő bélfelszívódási mechanizmusára összpontosít, továbbá arra, hogy ez a folyamat miként vesz részt a csontrendszer homeosztázisának összefüggéseiben.

Táplálkozási tényezők

A kalcium bevitele, biológiai hozzáférhetősége és felszívódása nagyon eltérő, következésképpen a szervezet kalciumraktárába naponta bejutó mennyiség egyénenként változik. A táplálékból származó napi kalciumbevitel egyes esetekben a 300 mg-ot sem éri el, máskor az 1000 mg-ot is meghaladja. Számos szerző ajánlott különböző életkorokra és élettani állapotokra vonatkozó kalciumbeviteli értékeket. Napi 1000 mg feletti bevitelt javasolnak serdülőkorban (amikor a csonttömeg csúcsértéke eléri legnagyobb értékét), terhesség és szoptatás alatt (amikor megnő a kalciumigény), és egyes szakértők időskorban is (amikor csontvesztés lép fel). A kalciumfelvételről és biológiai hozzáférhetőségéről szóló egyik áttekintés ismertette ezeket a táplálkozási tényezőket a csontok megfelelő állapota szempontjából.

Széles körben ismert, hogy a kalcium legkönnyebben elérhető, mindennapi étrendi forrása a tej. Serdülő, középkorú és idősebb nők közreműködésével is kimutatták a fokozott tejfogyasztás kedvező hatását a csont ásványianyag-tartalmára. Sokan azonban a bélben lévő kefeszegély enzim, a laktáz-florizin-hidroláz (LPH) expressziójának különbségeiből adódó laktóz-intolerancia miatt képtelenek tejet inni. Csecsemőkorban az enzim aktív, de felnőttkorra ez csak a népesség kis részénél marad fenn. Azok felénél, akiknél inaktívvá válik, laktóz-intolerancia tünetei alakulnak ki. Egyes európai populációkban a laktáz inaktívvá válásának prevalenciája elérheti a 25%-ot, más etnikai csoportokban ez az arány még magasabb lehet. Kimutatták, hogy fiataloknál a panaszokat okozó laktóz-intolerancia következtében a lumbális gerincben és a combnyakban kisebb a csontsűrűség, és a parathormon (PTH) szintje magasabb. Nemrég az LPH gént kódoló kromoszómaszakasz felett (14 kb) felismertek egy polimorf régiót, amely összefügg az aktivitáskieséssel. Ez jó példa arra, hogy miként befolyásolják genetikai tényezők a bélfunkciókat, s ezzel hogyan módosítják a táplálékszükségletet, s azon keresztül végső soron a csontok épségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Julian R.F. Walters
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.