hirdetés

A colorectalis rák szűrésének költséghatékonysága

A colorectalis rák szűrése elvben ideális feladat, mert a daganat gyakori, kifejlődésének jól meghatározott és észlelhető megelőző állapotai vannak (pl. polypok), és megfelelő időben elkezdett kezeléssel gyógyítható. A költséghatékonysági vizsgálatok feladata annak eldöntése, hogy a szűrővizsgálatokra fordított többletkiadások megtérülnek-e. A colorectalis rák szűréséhez használt vizsgálati eljárások, mint az évenkénti széklet okkult vér vizsgálat (FOBT), az 5 évenként végzett szigmoidoszkópia, az első kettő kombinációja, a kettős kontrasztos vastagbélfeltöltés (DCBE), a kolonoszkópia és még a virtuális kolonoszkópia is bizonyítottan költséghatékony eljárások a szűrés elmaradásához képest. Az eddigi vizsgálatok azonban nem adtak egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy egymáshoz viszonyítva melyik szűrési stratégia a leginkább költséghatékony, és melyik menti meg a legtöbb egyént, de igazolták, hogy az átlagos kockázatú egyén 50 éves korában végzett szűrővizsgálata a mai egészségügyi költségvetési rendszerben elfogadható kiadásokkal jár, és az ezután 10 évenként vagy egyszer, 65 éves korban elvégzett kontroll kolonoszkópia vagy az évenkénti FOBT+5 évenként végzett szigmoidoszkópia a lehetséges alternatívák. További modellekben azt is vizsgálták, hogy a colorectalis rák megelőzésében költséghatékony-e az aszpirinnal végzett kemoprofilaxis önmagában, valamint szűrővizsgálatokkal összekapcsolva. A számítások azt mutatták, hogy – a jelenlegi gazdasági lehetőségek mellett – az aszpirin sem önmagában, sem szűrővizsgálathoz kapcsolva nem költséghatékony módszer. A szűrésen való megjelenési fegyelem csökkenésével a 10 évenként vagy a 65 éves korban egyszer végzett kolonoszkópiás szűrés válik a leginkább költséghatékony vizsgálattá.

A költséghatékonysági hányadosok ismerete a gyakorló orvos számára lehetőséget ad arra, hogy betege érdekében mérlegelje a különböző szűrési eljárások kockázatát és hasznát, a finanszírozónak pedig segít abban, hogy a mindig kevés költségvetési keretet a lehető legjobban, minél több ember életének megmentésére használja fel.

Bevezetés

A különböző szűrési gyakorlatok gazdaságossági elemzése előtt szükséges néhány fogalom és meghatározás pontosítása. „Költséghatékonyság” alatt olyan további hasznot értünk, mely megéri a többletköltségeket. Minden vizsgálandó programot az aktuális szakmai gyakorlattal kell összehasonlítani. Az összehasonlítások során az egyes szűrési stratégiák egymáshoz való relatív értékét mérjük. Lehet, hogy a költséghatékonyabb eljárás egyben drágább is, a költséghatékony gyakorlat nem feltétlenül jelent költségmegtakarítást. Az elemzésekben költséghatékonysági hányadost számolunk, mely nem más, mint a többletköltség és a várható élettartam-növekedés hányadosa. A colorectalis rák szűrésénél például a széklet okkult vér (FOBT, fecal occult blood teszt) éves szűrésének költséghatékonysági hányadosa a következő:

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Prónai László, Dr. Tulassay Zsolt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.