hirdetés

A genom védelmezője

A p53 fehérje a szervezet daganat elleni harcának egyik legfontosabb fegyvere. Nagy erőkkel kutatják, hogyan állítható helyre a daganatos folyamat során megváltozott szerkezetű védőfunkciója.

hirdetés

A már - felismert fontossága miatt- 1993-ban a Science címlapjára kerülő p53 molekula képes megakadályozni a rák kialakulását. A genetikai anyag károsodása esetén megállítja a sejtciklust és beindítja a molekuláris javító mechanizmusokat, ha pedig a hiba túl súlyos, a sejt pusztulását eredményező folyamatokat aktiválja. Képességei okán a genom őrzőjeként is emlegetik.

Hiába azonban az őrző léte és felfedezése, a rák az egyik továbbra is leggyakoribb halálok, ugyanis a genom épségét védelmező p53 kikapcsolható. A p53 fehérjét kódoló gén (TP53) mutációi ugyanis számos esetben a róla másolódó fehérje működésképtelenségéhez vezetnek, de az is előfordul, hogy a rákos sejtekben termelődő bizonyos molekulák gátolják a p53 hatását. Az egyik ilyen molekula az MDM2, ami a P53 fehérjéhez kötődve annak lebomlását eredményezi.  

A hatását vesztett p53 molekula helyreállítása a rákkutatás egyik legnagyobb álma. Bár talán ezt a molekulát tanulmányozták legszélesebb körben, eddig a kutatóknak és a gyógyszeriparnak nem sikerült a várt csodaszer megtalálása. Az erőfeszítések egy jó része most a még ép p53 fehérje megerősítésére irányul, attól a gondolattól vezérelve, hogy ha sikerül meggátolni az MDM2-höz hasonló molekulákat abban, hogy túl sok tumorszuppresszor p53 molekulát vonjanak ki a keringésből, marad annyi, hogy kiiktassa a tumorsejteket.

Az elgondolás működőképességét már sejttnyészeteken és állatokon végzett kísérletek bizonyították, és hosszú évek sikertelensége után a klinikai vizsgálatok beindulásának örülhetünk. Az Amgen, Merck, Novartis és a Sanofi-Aventis óriásvállalatok gátlószereit már a szolid tumorok, hematológiai rákbetegségek és a myeloma multiplex kezelésére is tesztelik. Mi több a Roche cég idasanutlijának akut mieloid leukémia (AML) kezelésére történő vizsgálata már a fázis 3 stádiumnál tart. Más hasonló hatásmechanizmusú gátlószerek prosztatarákban, myeloma multiplexben és limfómákban történő alkalmazhatóságát pedig klinikai vizsgálatok korai fázisaiban tesztelik.

A tudósok azt remélik, hogy az ilyen típusú szerek neuroblasztomában is hatásosak lesznek, hisz ez az idegrendszeri daganat, a rendelkezésre álló terápiák ellenére, még a megbetegedett gyermekek felének halálát okozza, és ezzel az egyik leggyakoribb gyermekkori daganatos halálok.

Természetesen ez a megközelítés csak akkor működhet, ha a p53 molekula sértetlen. Ha a fehérjét kódoló TP53 gén mutációt szenvedett, akkor a róla másolódó p53 fehérje is "beteg", ennek korrigálása a másik, de sokkal nehezebb kutatási cél. A mutáció miatt megváltozott p53 fehérje nem csak azt a képességét veszti el, hogy a hibás sejtet öngyilkosságra késztesse, hanem maga is onkogénné válhat, elősegíti a rákos sejtek invázióját, serkenti a metasztázisok létrejöttét vagy a kontrollálatlan proliferációt.

A p53 helyreállítása, a megváltozott molekula visszaállítása érdekében Rommie Amaro és munkatársai néhány éve a p53 szuperkomputerekkel előállított dinamikus modelljét hívta segítségül.

A p53 molekula szimulációja egy kis zsebet mutatott a molekula belsejében. Ez a zseb normális esetben csak kis ideig van nyitva, a mutáció miatt megváltozott molekulákban azonban jóval hosszabb ideig. A zsebhez kötődő molekulák visszaállíthatják a p53 funkcióját.

Az APR 264 pont ebbe a zsebbe kötődve stabilizálja a molekulát, annyira, hogy az képes ismét megfelelően működni. A molekula biztonsági vizsgálatai már 2012-ben megtörténtek, jelenleg már a petefészekrák kezelésére tesztelik fázis 2 vizsgálatban

Az új gyógyszermolekula keresés során a Kaiser és Amaro vezette csoport (a feladatra létrehozott biotechnológiai cégben) több, mint 2 millió anyagot vizsgált meg a komputer modell használatával, és 3000 olyanra akadt, amely illeszkedhet a zsebbe. Azt remélik, hogy ezeknek közel 15 százaléka képes a tumorsejtek p53 molekuláját reaktiválni és stabilizálni úgy, hogy azok eredeti feladatuknak megfelelően előidézzék a mutáns sejtek pusztulását.

Úgy tűnik, hogy egyes molekulák valamennyi p53 mutáció esetén hatékonyak, így számos tumortípus ellen bevethetők. a megközelítés további jelentősége, hogy más betegségek, például az Alzheimer kór patogenézisében is fontos szerepet játszanak a megváltozott szerkezetű fehérjék, így ezek gyógymódjainak kifejlesztéséhez is kiindulást jelenthet.

Természetesen a molekulák hatékonysága mellett biztonságosságuk is alapos vizsgálatok tárgya. És azt is az eljövendő évek kutatási fogják tisztázni, milyen következményi vannak a szervezett elromlott mechanizmusa helyreállításának.

 

Forrás: DocCheckNews

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.