hirdetés

A gyermekkori passzív dohányzás ártalmai

A dohányzás ártalmasságáról ma már szinte mindenki tud, legfeljebb nem veszi figyelembe. Egy új, nemzetközi vizsgálat azt igazolja, hogy a gyermekek passzív dohányzása  még veszélyesebb, mert visszafordíthatatlanul károsítja a fejlődő érrendszert.

hirdetés

A dohányzás szenvedélye okozza, hogy valamiben világelsők vagyunk, amire igazán nem lehetünk büszkék: ez pedig a tüdőrákos megbetegedések és halálozások aránya. A cigaretta azonban nem csak a tüdőráknak, hanem a koszorúérbetegségnek is az egyik legveszélyesebb kockázati tényezője. Ezzel kapcsolatban egy nagy, nemzetközi vizsgálat, melynek eredményeit az European Heart Journal közölte, még döbbenetesebb adatokkal szolgált.

Seana Gall vezette azt a kutatócsoportot, amelyik 3-18 év közötti finn és ausztráliai gyermekek gondosan megtervezett vizsgálatát folytatta, évtizedeken keresztül. Finnországban a “Cardiovascular Risk in Young Finns Study” 2401 gyermek egészségét figyelte 1980-tól kezdve, az  Ausztráliában 1985-ben indított  “Childhood  Determinants of Adult Health” vizsgálatban pedig 1375 résztvevő volt.

A szülők anamnézisének felvételekor regisztrálták, hogy a családban hányan dohányoznak. A gyermekek érrendszerének állapotát az arteria carotis ultrahangos viszgálatával értékelték. Ez a módszer világszerte a legelterjedtebb az erek épségének vizsgálatára, mert az artériák intima és media rétegének vastagsága az ér rugalmaságának érzékeny jelzője.

A két érréteg vastagodása esetén az érrendszer nagyobb eséllyel záródik el a kritikus pontokon, ezért a mérés eredménye segít annak megítélésében, milyen mértékben károsítja a passzív dohányzás a füstös környezetben felnövő gyerekek  érrendszerét.

A nemzetközi munkacsoport számításai szerint, ha a gyermek mindkét szülője dohányzik, akkor felnőtté válása idejére érrendszere 3,3 évvel “öregebb” lesz, mint a dohányfüstmentes családi környezetben felnövő társaié (carotis intima-média átlagosan 0,015 milliméterrel lesz vastagabb).

“Vizsgálatunk azt bizonyítja, hogy a gyermekkori passzív dohányzás közvetlen és visszafordíthatatlan károsodást okoz az artériás érrendszerben. Ez a változás önmagában nem nagymértékű, de ha ehhez további kockázati tényezők is társulnak, a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa veszélye jelentősen megnövekszik” – mondotta Dr. Gall.

A  kutatók hangsúlyozzák, hogy a dohányzó szülők gyermekei is gyakrabban szoknak rá a cigarettára, ami tovább növeli az érbetegségek veszélyét. Érdekes megfigyelés, hogy ha a családban csak egyik szülő dohányzik, akkor a gyermek felnőttkori érbetegségének kockázata statisztikailag nem növekszik szignifikáns mértékben. Úgy tűnik, hogy ez a veszély talán dózisfüggő és az érkárosító effektus akkor érvényesül, ha a gyermek erősen füstös környezetben él.

Aláhúzzák annak a jelentőségét, hogy a passzív dohányzás bizonyított veszélye miatt a szülők ne csak saját egészségük érdekében szokjanak le a cigarettáról, hanem gyermekeik egészsége miatt is és lehetőleg már akkor, amikor a baba még meg sem született.     

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.