hirdetés

A halláscsökkent idősekben gyorsabban zsugorodik az agy

Régóta ismert, hogy mikor öregszünk, kisebb lesz az agyunk. Egy új kutatás azonban, amelyet a marylandi Johns Hopkins Egyetemen végeztek, azt mutatta, hogy azokban az idősekben, akiknek halláscsökkenésük van, gyorsabb és nagyobb mértékű az agy zsugorodása.

hirdetés

A kutatócsoport, amely eredményeit nemrég a Neuroimage-ben tette közzé, 126 56–86 éves személyt vizsgált 10 éven át. A kísérleti alanyokon évente mágneses rezonancia képalkotást (MRI) végeztek, hogy nyomon kövessék agyuk változását.

A vizsgálat kezdetén fizikális vizsgálatot is végeztek a személyeken, beleértve a hallásvizsgálatot is. Ekkor 71 személynek normális volt a hallása, míg 51-nek legalább 25 decibeles halláscsökkenése volt.

Az évek során végzett MRI-k elemzése azt mutatta, hogy a halláscsökkent személyekben gyorsabban alakult ki agyi atrófia (az agy zsugorodása), mint a normális hallásúakban. A halláscsökkent idősek évente legalább egy köbcentiméter agyszövettel többet veszítettek, mint a normális hallásúak.

Emellett a kutatók azt találták, hogy a halláscsökkenés összefüggött bizonyos agyterületek zsugorodásával; ezek közt volt a gyrus temporalis superior, medialis és inferior. Ezek az agyterületek szerepet játszanak a beszéd és a hangok feldolgozásában.

Frank Lin, a kutatás vezetője azt mondta, nem meglepő, hogy éppen ezek az agyi struktúrák voltak érintettek. Ezt úgy magyarázta, hogy mivel a halláscsökkent emberek kevésbé észlelik és dolgozzák fel a beszédet és a hangokat, az ezekért felelős agyterületek a stimuláció hiánya miatt nagyobb mértékben zsugorodnak.

Hozzátette azonban azt is, hogy a gyrus temporalis medialis és inferior kapcsolatban áll az emlékezettel és a kognícióval is, és hogy a kutatások azt jelezték, hogy ezeknek az agyterületeknek szerepük van az enyhe kognitív károsodásban és az Alzheimer-kórban.

A siketséggel és az egyéb kommunikációs zavarokkal foglalkozó országos intézet (NIDCD) szerint mintegy 36 millió amerikainak van valamilyen fokú halláskárosodása.

Lin hangsúlyozta, hogy a halláskárosodás kezelését minél hamarabb el kell kezdeni, mielőtt még az agyi elváltozások bekövetkeznek. Azt mondta, további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a halláskárosodás korai kezelése csökkenti-e az egyéb egészségügyi következmények kockázatát.

Múlt évben a Medical News Today egy olyan vizsgálatról számolt be, amely szerint a kora gyermekkori zenei képzésnek pozitív hatása van később arra, hogy az agy miként dolgozza fel a hangokat.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.