hirdetés

A belső fül betegségeinek közük lehet a hiperaktivitáshoz

Egy kutatás arra utal, hogy a hiperaktív viselkedés egyik oka a belső fül problémája lehet.

hirdetés

Egy egereken végzett vizsgálat, amelyet a Science közölt, arra jutott, hogy a belső fül problémák olyan agyi változásokhoz vezethetnek, amelyek hiperaktivitást válthatnak ki. Ha ez így van, akkor a viselkedészavarok terápiájának egészen új célpontjai lehetnek – mondták az amerikai kutatók.

A viselkedési problémákról, így a figyelemzavar-hiperaktivitásról (ADHD) is általában azt gondolják, hogy eredetük az agyban van. A tudósok azonban megfigyelték, hogy azoknak a gyerekeknek és kamaszoknak, akiknek belső fül rendellenességei vannak – főleg olyanok, amelyek befolyásolják a hallást és az egyensúlyt – gyakran vannak viselkedési problémáik. Oksági kapcsolatot azonban nem találtak.

E vizsgálat kutatói azt gondolják, hogy a belső fül betegségei agyi problémákhoz vezetnek, amelyek aztán befolyásolják a viselkedést.

A New York-i Yeshiva Egyetem orvoskarának kutatói azt vették észre, hogy a laboratóriumi egerek némelyike különlegesen aktív volt – ezek folyamatosan kergették a saját farkukat. Megvizsgálva ezeket, kiderült, hogy súlyos hallászavaruk van és elváltozásaik vannak a belső fülükben – mind a cochleában, mind a vesztibuláris rendszerben.

Az érintett egerekben kimutatható volt az Slc12a2 gén mutációja, egy olyan géné, amely az emberben is megtalálható. Ha ennek a génnek a működését egészséges egér belső fülében blokkolták, az egerek sokkal aktívabbak lettek.

A kutatók ezután megvizsgálták a striatumot, egy olyan agyterületet, amely részt vesz a mozgás szabályozásában. Kiderült, hogy két fehérje szintje – az ún. pERK-é és a pCREB-é – jóval magasabb a normálisnál.

A génhibás egerek haloperidol injekciókat kaptak – ezt a gyógyszert emberekben már korábban a használták egy nem kontrollálható mozgás, a tic kezelésére. A haloperidol a magas fehérjeszint ellen hatott, és az egerek aktivitási mintázata normálissá vált.

A kutatók szerint ugyanezt a folyamatot meg lehet próbálni kezelni emberekben is, és gyógyszerekkel csökkenthető azoknak a gyermekeknek a hiperaktivitása, akiknek belső fül betegségeik vannak.

Jean Hebert professzor, a kutatás vezetője ezt mondta: „Vizsgálatunk elsőként igazolta, hogy egy szenzoros károsodás – amilyen a belső fülé is – olyan specifikus molekuláris változásokat indukálhat az agyban, amelyek maladaptív viselkedésekhez vezethetnek. E viselkedésekről hagyományosan azt gondolták, hogy kizárólag az agyban keletkezhetnek.”

Forrás: BBC

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.