hirdetés

A helyileg előrehaladott orrgarati rák kezelése

Lokálisan előrehaladott nasopharyngeális rák standard ellátásának jelenlegi lehetőségeit több vizsgálatban hasonlították össze.

hirdetés

Gemcitabin plusz cisplatin kezelés

Lokálisan előrehaladott nasopharyngeális rák (LANPC) esetén a standard ellátás az indukciós kemoterápia (IC) (melyet leggyakrabban gemictabinnal és cisplatinnal végeznek), majd a radio-kemoterápiás kezelés (CRT).

Hosszú idejű teljes túlélési (OS) eredményeket előzetesen még nem közöltek. Egy csaknem 500, újonnan diagnosztizált LANPC-s beteget tartalmazó Fázis III vizsgálat eredményei szerint a radio-kemoterápiát megelőző gemcitabin-cisplatin indukciós kezelés 79%-ról 88%-ra javította az 5 éves túlélést, és nem rontott a késői toxicitási arányokon. A cikk szerzői az olyan LANPC-s betegeknél, akiknél indukciós kemoterápia jön szóba, továbbra is javasoljuk a gemcitabin plusz cisplatin adagolását egyéb kombinációkkal szemben.

Indukciós kemoterápiás kombinációk

Kevés olyan vizsgálat van, melynek során az előrehaladott orrgarati rákban (NPC) szenvedőknél a standard ellátásául szolgáló az indukciós kemoterápia során alkalmazott (IC) kombinációkat közvetlenül összehasonlították. Egy Fázis III vizsgálatban cisplatin plusz paclitaxel és capecitabin (TPC) kezelést cisplatin plusz flourouracil kombinációval hasonlítottak össze több mint 200 lokoregionálisan előrehaladott NPC-s betegen: a TPC kombináció mellett a cisplatin plusz flourouracil kombinációhoz képest 84% vs 69% volt a problémamentes túlélés, és a hármas kombináció jól tolerálható volt. A 3 éves teljes túlélés a két csoport között hasonló volt (95% vs 89%). NPC-ben továbbra is a gemcitabin plusz cisplatin kombináció a preferált indukciós kemoterápiára, de a TPC is egy jó lehetőségnek látszik az ilyen betegek kezelésére.

Sugárkezelés

Az alacsony kiújulási kockázattal rendelkező, lokoregionálisan előrehaladott nasopharyngeális carcinoma (NPC) egyedüli sugárkezelésének (RT) és cisplatin alapú radiokemoterápiájának (CRT) összehasonlító vizsgálatára csak korlátozottan került sor. A csaknem 400, St. II, vagy St. III, T3N0M0, alacsony kockázatú orrgarati tumoros beteget tartalmazó vizsgálatban azonos volt a 3 éves probléma-mentes túlélés (91% vs 92%), valamint a teljes túlélés is (98% vs 99%), de az egyedüli RT jobban tolerálható volt. A fenti adatokon alapulva ezért a St. II-St. III, alacsony kiújulási kockázatú orrgarati rákban inkább az egyedüli sugárkezelés javasolt a cisplatin alapú radiokemoterápia helyett, viszont a CRT meggondolandó, ha hosszabb megfigyelési adataink lesznek.

Forrás:

Li WZ, Lv X, Hu D, et al. Effect of Induction Chemotherapy With Paclitaxel, Cisplatin, and Capecitabine vs Cisplatin and Fluorouracil on Failure-Free Survival for Patients With Stage IVA to IVB Nasopharyngeal Carcinoma: A Multicenter Phase 3 Randomized ClinicalTrial. JAMA Oncol 2022; 8:706. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.